A Frog Design stúdió játékos versenyt hirdetett a világ nagyvárosaiban működő irodái között, a feladat az volt, hogy tervezzenek a technológiai vívmányokat a lehető legötletesebben felhasználó, hordható kütyüket. A pályázatra számos kreatív, és többnyire használható ötlet érkezett, a mozgási energiánkból telefont töltő készüléktől kezdve a kollektív emlékeket gyűjtő barátságkarkötőig.

 1. 8/8


  Amszterdam – Mnemo barátságkarkötő

  Ismerős, amikor hiába könyörögsz a haverodnak, hogy töltse fel Face-re a legutóbbi buli képeit, vagy hiába magyarázod neki, hogy tudod, az a zene, amit a múltkor mutattál? Ennek vet véget a Mnemo barátságkarkötő, amely a telefonoddal kombinálva képeket, zenéket, videókat rögzít, és ezeket egy konkrét eseményhez kapcsolja. A karkötő bluetooth és NFC segítségével csatlakozik a barátaid karkötőihez, így a közös emlékek minden eddiginél egyszerűbben megoszthatóvá válnak.

 2. 7/8

  Austin – Tree Voice

  „Ha ez a fa beszélni tudna…” – halljuk gyakran, Austinban viszont azt kérdezték: miért ne, és megalkották a beszélő fát. A Tree Voice a fára szerelt szenzorokkal  gyűjt adatokat a fa közvetlen környezetéről, érzékeli a mozgást, a hangokat, a hőmérsékletet és a légszennyezettséget is. Az összegyűjtött adatokat bárki lekérdezheti a fán elhelyezett interaktív felület segítségével, egy felhőszolgáltatáson keresztül pedig a fák közösségi hálózatot is alkotnak, így kirajzolva a város környezeti térképét, ami hasznos lehet például új lakás keresésénél, de akár a várostervezésben is szerepet játszhatna.

 3. 6/8

  San Francisco – Kinetic

  A Kinetic tervezői úgy gondolták, az emberek hasznosabb dolgokkal is tölthetnék a szabadidejüket, mint virtuális kukoricák öntözésével, ezért megalkották a legújabb közösségi játékot, amiben a cél, hogy energiát gyűjtsünk. A Kinetic alapvetően egy tartalékakkumulátor a telefonunkhoz, amely a mozgás közben leadott energiát gyűjti össze és tárolja, az eredményeinket pedig természetesen azonnal meg is oszthatjuk ország-világgal. Ennek köszönhetően az eszköz a tervezők szerint egészségesebb életre sarkallná a viselőit, és valószínűleg gyorsan a kirándulók egyik fontos alapfelszerelésévé válna.

 4. 5/8

  Milánó – CompassGo

  A CompassGo a város felfedezésének élményét igyekszik visszacsempészni a mindennapokba. Kitalálói szerint a Google korában az emberek annyira célirányosan közlekednek, hogy már el is feledkeztek róla, mekkora öröm felfedezni a város rejtett kincseit, mondjuk egy eldugott kis kávézót vagy egy új éttermet, ezért olyan eszközt fejlesztettek, amely egy választott kategórián belül (szórakozás, étkezés, kikapcsolódás) elvezet minket egy (jó esetben) addig ismeretlen helyre. Az ötlet megvalósulására azért nem fogadnánk nagy összegben, hiszen ugyanezt egy mobilos alkalmazással is meg lehet oldani.

 5. 4/8

  München – Icho

  Az Icho nem más, mint a látássérült emberek fehér botjának újragondolása, ami hanglokátorral, GPS-szel és giroszkóppal méri fel a környezetet, emellett pedig okostelefonokhoz is kapcsolódik, így hatékonyan segíti viselőjét a tájékozódásban. A bot fizikai jelekkel (pl. rezgés) kommunikál használójával, és komplett közlekedési útvonalak is összeállíthatók hozzá, ami nagyban megkönnyíti a városi közlekedést.

 6. 3/8

  New York – MTA Relay

  Úgy tűnik, a jövő embere sok karkötőt fog magán hordani, a metrózásban segítő MTA Realyt ugyanis szintén karkötő formában álmodták meg a frogosok. Ha nem világos, miért van szüksége bárkinek ilyen karkötőre, vess egy pillantást a New York-i metróhálózatra. Mivel egy átlagos New York-i még a vegyesboltba is el tud jutni metróval, és az átszállási lehetőségek sem merülnek ki a Deák Ferenc térben, ezért nagy hasznát veszi egy olyan eszköznek, ami jelzi a közelben lévő metrómegállókat, az érkező szerelvényeket és átszállási lehetőségeket. A karkötő az MTA (nem a tudományos akadémia, hanem a New York-i BKV) szerveréről nyeri az információkat, ami valamivel megbízhatóbb, mint a BKV honlapja, az egyetlen hátránya, hogy a jeleket rádiófrekvencián keresztül kapja, ami a föld alatt használhatatlanná teheti.

 7. 2/8

  Seattle – Hello World DIY

  Nem tudjuk, tényleg szeretnék-e televarrni a ruhájukat különböző high-tech cuccokkal a fiatal lányok, mindenesetre a seattle-i stúdió munkatársai erre gondoltak, amikor megálmodták a Hello Kittyre hajazó csináld magad felszerelésüket. A Hello World ún. Arduino eszközöket tartalmaz, ami egy szabadon programozható mikrokontroller, a felhasználhatóságának pedig csak a fantázia szab határt. Természetesen azt senki sem várja, hogy egy 12 éves lány maga kezdjen bele a hardver programozásába, azok már készen érkeznének a dobozban, így a lányoknak nem lenne más dolguk, mint a ruhájukra varrni a LED-es égőkkel világító Hello Kitty-fejet vagy más, fantasztikusan dekoratív cuccokat.

 8. 1/8

  Sanghaj – Airwaves

  Az Airwaves nem egy közösségi hálózatokra optimalizált rágó, hanem egy intelligens szmogszűrő maszk, amely amellett, hogy tisztítja a levegőt, adatokat is gyűjt róla. Az adatokat a telefonodra továbbítja, onnan pedig tovább egy központi szerverre, az így kapott információkból pedig összeállítja a város légszennyezettségi térképét. A kínai városokban a levegőszűrő maszk teljesen hétköznapi felszerelés, a légszennyezettségi adatok viszont sokszor elavultak vagy megbízhatatlanok, így a valós időben működő Airwaves kifejezetten hasznos találmány.

  (Forrás: Frog Design)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon