Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés Kínának. Az ázsiai országban az elmúlt években nagyon ráfeküdtek az űrkutatásra, aminek december 14-én meg is lett az első igazán látványos eredménye, hiszen az Egyesült Államok és a Szovjetunió után harmadik nemzetként sikerült leszállniuk a Hold felszínére. Egyelőre ember nélkül, de erre is 1976 óta kellett várni.

A Csang'e–3 űrszonda magyar idő szerint délután negyed háromkor landolt a Hold felszínén, fedélzetén a Yutu holdjáróval, amely a következő hónapokban ásványokat és felszíni mintákat fog elemezni a Hold egyik feltérképezetlen területén, a Szivárvány-öbölben. Emellett egy teleszkópot is felállít, amivel majd a Föld magnetoszféráját fogják figyelgetni a szorgos kínai tudósok.

A Yutu egyébként nem éppen egy Ferrari, hiszen a napenergiával működő hatkerekű jármű mindössze kétszáz métert tud megtenni óránként, és jóval kisebb, mint például az amerikai asztronauták által használt, magyar tervezésű holdjáró.

A sikeres holdraszállás csak az első lépés a kínai Hold-programban, akik a következő fázisban olyan szondát küldenének az égitestre, amely vissza is tud térni a Földre, az ott talált ásványokkal és kőzetekkel megpakolva. A tervek szerint erre még 2020 előtt sor kerülhet, ami után legkésőbb 2030-ig jöhet az emberes holdraszállás is.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.