Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Zavartan lapozgatjuk a naptárunkat, hogy nem néztük-e el véletlenül a dátumot, és közben még mindig nem hisszük el, amit a Google csinált, de az április elsejei tréfának is beillő papírból összehajtogatható virtuális szemüveg a jelek szerint egyáltalán nem kamu.

Erre utal, hogy a szemüveget működtető Cardboard alkalmazás már letölthető a Google Playből, valamint a Gizmodo helyszíni tudósítója is megerősítette, hogy a papírból összehajtogatható szemüveg nem csak hogy működik, de hatalmas nagy királyság. Nem hittük volna, hogy eljön ez a nap, de a hetvenezer forintos Oculus Rift hirtelen piszok drágának tűnik.

A Google virtuális szemüvegében a papír szinte ingyen van, a kijelzőt pedig maga a telefonunk biztosítja, így komolyabb tételt csak a bikonvex lencsék jelenthetnek, amelyeket nagyjából tízezer forint körüli áron lehet beszerezni. A szemüveg állítólag hamarosan boltokban is kapható lesz, de ha inkább otthon szeretnénk összeszerelni, akkor szükségünk lesz még egy neodímium és egy ferrit mágnesre, tépőzárra és egy gumiszalagra  ezek birtokában az összeszerelési útmutatót követve már magunk is összerakhatjuk a saját szemüvegünket.

A Cardboard alkalmazást letöltve ezután kedvünkre nézegethetünk 3D-s Youtube-videókat, virtuálisan barangolhatunk a Street View-ban vagy a Google Earthben, és számtalan demót is kipróbálhatunk, de a kínálat feltehetően villámsebességgel fog bővülni a következő hónapokban.

Bár a Google megoldása egészen zseniális, az Oculusnak és a Sonynak azért aligha kell aggódnia miatta, hiszen a papírból készült virtuális szemüveg, amelynek az élvezhetőségét a telefon kijelzőjének felbontása erősen lekorlátozza sokkal inkább egyfajta kapudrog, mint valódi konkurencia: a szinte tökéletes valóságélményt nyújtó szemüvegekhez képest elég kezdetleges, de arra minden bizonnyal alkalmas lesz, hogy emberek tömegeivel szerettesse meg az eddig csak kevesek kiváltságának számító virtuális valóságot.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.