Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kaphatóak a boltokban a Windows 8-as számítógépek, a Nexus 4-ről már mindent tudunk a bejelentése előtt, és megnézzük, miben mesterkedik az Apple és a Microsoft zeneügyben. Ez történt a héten.

Windows 8: love or hate

Október 26-án hivatalosan is útjára indult a Windows 8, amely talán minden idők legmegosztóbb operációs rendszere lesz. A Windows Phone-okból megismert csempés dizájn nem csak hogy visszaköszön benne, hanem alapjaitól kezdve arra építkezik. Az új kinézetnek köszönhetően a rendszer már teljesen kompatibilis az érintőképernyővel történő kezeléssel, és ezt a különböző gyártók különféle módokon használják ki, hogy elnyerjék a vásárlók tetszését.

Eddig is léteztek Windows operációs rendszerrel felszerelt táblagépek, azok azonban a tökéletlen érintéstámogatás miatt kompromisszumokra kényszerítették a felhasználót. A Windows 8 nem csak a tabletek, hanem számos más formavilágú számítógép esetén is igazi vérfrissítést jelent. Az átalakítható gépek átmenetet képeznek a táblagépek és a laptopok között, megtartva mindkettő előnyét: a hordozhatóságot és a hatékonyságot. A folyamatosan vékonyodó és könnyebbé váló laptopok szórakozásra és munkára is tökéletesen alkalmasak, érintőképernyővel felszerelve pedig a Windows 8 használata is könnyebbé válik. Az asztali számítógépek (és az all-in-one gépek) a számítási teljesítményük révén tökéletes választásnak bizonyulhatnak a dolgozószobába.

Van azonban a Windows 8-nak hátránya is: használatát tanulni kell. Ebben az első bekapcsoláskor elinduló tanító videó segít, a megtanulás és a megszokás persze két külön dolog. Az eddigi visszajelzések alapján a Microsoft új operációs rendszere tipikus love or hate termék lesz. Azok, akiknek bejön az új felület, boldogan várják, hogy napi rendszerességgel távolíthassák el az ujjlenyomatokat a kijelzőről, akiknek pedig nem tetszik, azok számára jó hír, hogy a Windows 7 még sokáig támogatott marad.

Nexus 4: Déjà vu

Az iPhone 4-nek kemény ellenfele akadt. Mármint abban a kategóriában, hogy melyik telefonról tudunk már mindent a bejelentése előtt. 2010-ben komédiába illő események sorozataként szivárogtak ki az információk az új iPhone-ról, amelyek közül talán a legérdekesebb az volt, amikor egy Apple-dolgozó egy bárban felejtette a prototípus készülékét, és ott rossz kezekbe került.

Nos, a történelem ismétli önmagát. Folyamatosan érkeznek az információmorzsák az új androidos csúcsmodellről, az LG Nexus 4-ről. A legutóbbi hírek szerint egy (azóta vélhetően ex-) Google-alkalmazott egy bárban felejtett egy Nexus 4-et, egy ott dolgozó megtalálta, és a róla készült képeket és videót kiadta egy techmagazinnak. Ismerős történet?

A Nexus 4 a kiszivárgott információk alapján 4,7 colos, 1280x768-as felbontású kijelzővel rendelkezik, az Android legújabb verzióját, a 4.2-t futtatja, és vezeték nélkül is tölthető. A Google új büszkeségét október 29-én leplezték volna le hivatalosan, a New York környékén tomboló Sandy hurrikán miatt viszont elhalasztották a sajtóeseményt. Még szerencse, hogy a Microsoft a keresőóriással ellentétben ugyanarra a napra, de az USA nyugati partjára szervezte a Windows Phone 8 bejelentését, így legalább egy eseményt időben megtekinthetünk.

A jövő zenéje

A zeneiparban az online streamingé lenne a jövő? Ha az Apple és a Microsoft legújabb szolgáltatásait vesszük alapul, akkor mindenképpen. A Microsoft a Windows 8 megjelenésével szinte egy időben elindította az Xbox Musicot, amelynek talán legfontosabb szolgáltatása az ingyenes (de reklámokkal tűzdelt) online zenehallgatás. Az Xbox Music elérhető a Microsoft teljes termékpalettáján: Windows 8-on, Windows Phone 8-on és az Xbox 360 konzolon, az ingyenes online streaming azonban csak Windows 8-on. Az alábbi videóban megtekintheted a Microsoft elképzelését arról, hogyan fogsz zenét hallgatni a jövőben.

Úgy tűnik, az örök konkurens, az Apple sem szeretne lemaradni ilyen téren a Microsofttól, ugyanis különböző források szerint a cupertinói cég 2013 első negyedévében készül elindítani a saját Pandora-szerű zeneszolgáltatását, amelynél nem szükséges, hogy az éppen hallgatott zeneszám a gépeden legyen. Azt mondják, az Apple már azelőtt tudja, mire van szükséged, mielőtt még te magad rájönnél. Törölheted a sok gigabájtnyi zenét a számítógépedről? Hamarosan kiderül.

(Forrás: The Verge, Wired, fotó: Onliner)

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
A techrovat újdonságaihoz
A Victorinox történetéhez

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.