238 tonna szemét árasztotta el Ausztrália utolsó hulladékmentes paradicsomának is nevezett szigetcsoportot

A trópusi paradicsomnak annyi.

Az óceáni áramlatok mintegy 414 millió darab műanyagot hordtak a nagyjából 600 lakosú, Kókusz-szigetek partjaira. A helyzet azon kívül, hogy rettentően szomorú, irónikus is, a kontinensektől távol eső szigeteket ugyanis Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is nevezik.

A műanyag felfedezése óta eltelt hat évtized utolsó 13 évében gyártották a műanyagtárgyak több mint felét. A hibás hulladékkezelés miatt ennek a mennyiségnek a nagy része az óceánokba került.

Számításaik szerint a szemét 93%-át a parti homok rejti, ami rettetően veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat – köztük a tengeri teknősöket és a rákokat –, ám a kutatók szerint a rejtett műanyagszemét eltakarítása jelentősen felforgatná a partok életét és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban.

A kutatók úgy vélik, hogy becsléseik egyáltalán nem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra még be sem jutottak. A kutatás vezetője, Jennifer Lavers szerint a világ „drámaian alábecsülte” a probléma nagyságát.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon