Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy friss tanulmány megállapította, hogy a világ gleccserei 18%-kal kisebbek, mint korábban becsülték, a kutatók szerint ez pedig elég érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

A kutatócsoport minden eddiginél részletesebb műholdas adatokból dolgozott, így sikerült arra a megállapításra jutniuk, hogy Ázsiában – beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is – a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek volumene, ami azt is jelenti, hogy hamarabb is eltűnnek.

Világszerte 215 ezer gleccser mintegy 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaz.

Ennek komoly következményei lehetnek

A gleccserek kiolvadása miatt csökkenhet az Indus folyó vízhozama, ami Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 kilométeres utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is, ez pedig több száz millió embert érinthet, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

A tanulmány vezető szerzője, Daniel Farinotti szerint kifejezetten nyugtalanító, hogy az évszázad végére a mai állapotokhoz képest 24%-kal eshet vissza a nyári olvadás jelentette vízkészlete az említett ázsiai térségekben.

(Forrás / fotó: MTI / Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.