Sok turista sokat szemetel.

A korlátozás értelmében a mászóengedéllyel nem rendelkező turisták ezentúl csak az 5200 méteren lévő alaptábortól valamivel lejjebb fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek fel. A Mount Everestnek – illetve, mivel a kínai oldalról beszélünk: Csomolungmának – legtöbben a déli, nepáli oldalról vágnak neki, ám az elmúlt években a kínai oldal népszerűsége is növekedni kezdett. A Tibetben lévő

kínai alaptábor ugyanis autóval is megközelíthető, míg a nepáli oldalon lévőt csak nagyjából kétheti gyaloglással lehet elérni.

A kényelmesen odaérkező látogatók számának folyamatos növekedése miatt azonban egyre nagyobb problémát jelent a hulladék felhalmozódása. A Kínai Hegymászó Szövetség szerint 2015-ben – ezek a legfrissebb adatok… – 40 ezren keresték fel az alaptábort a kínai oldalon. A kínai hatóságok januárban jelentették be, hogy évente 300-ra fogják korlátozni a kiadható mászóengedélyek számát.

A kínaiak a Mount Everest múlt tavaszi nagytakarításakor

nyolc tonna hulladékot, köztük emberi ürüléket és hátrahagyott mászófelszereléseket gyűjtöttek be a hegyről.

A nepáli számok még durvábbak:

Az idei nagyszabású hegycsúcstisztítás keretében a 8000 méter fölött talált emberi maradványokat is megkísérlik lehozni a hegyről. A hideg és a magasság miatt ezek a holttestek gyakran évekig, évtizedekig is a fagyban maradnak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Németország elvesztette egyik gleccserét