Értik őket, de kéréseik is vannak.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet a weboldalán tette közzé, mire kell figyelniük a kirándulóknak, hogy ne veszélyeztessék az élővilágot, a vadállományt, az „okszerű és tervszerű vadgazdálkodást”.

Mint írják, „maximális megértéssel viszonyulunk mindenkihez, aki a hetekig tartó bezártság után a szabadban szeretne pihenni”, de az elmúlt időszak visszajelzései alapján az emberek többször térnek le a kirándulóutakról, sokszor sötétedés után is a vadászterületeken tartózkodnak, ami több problémát is okoz.

A vadállomány a jelenlegi, szaporodási időszakban a legsérülékenyebb, az élőhelyek indokolatlan zavarása kárt okozhat a szaporulatban, a háborítatlan erdők és bokrosok napközbeni bolygatása könnyen balesetveszélyhez vezethet, mert a megriadt vad gyakran forgalmas utak felé, azokon keresztül menekül, ráadásul a vadgazdálkodóknak aktuális, fontos feladata a vaddisznóállomány gyérítése, a házisertés-állományt is veszélyeztető afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása.

Ezért kérik a kirándulókat:

  • Ne térjenek le az utakról, ösvényekről!
  • Ne hangoskodjanak, különösen a kevésbé népszerű, látogatott kirándulóhelyeken, ne zavarják feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát!
  • Ha állatot észlelnek, ne közelítsék meg, hagyják elmenekülni! A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok szinte minden esetben kerülik az ember közelségét.
  • Ha bármilyen faj kicsinyére – például őzgidára, szarvasborjúra – bukkannak, ne menjenek a közelébe, és semmiképp ne érintsék meg! Ezek az állatok nem sérültek vagy betegek, vadmalac esetében a kicsinyét védelmező koca pedig akár ránk támadhat.
  • Kutyát pórázon szabad sétáltatni, nemcsak a vadak, hanem a kutya védelmében is, akit egy anyakoca vagy a vadászok jogszerűen telepített csapdái is megsebesíthetnek.
  • A kirándulók legkorábban a napkeltét követő egy órával lépjenek a természeti területre, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyják el azt, hogy ne legyen átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet)

És ezt olvastad már?
42 millió tonna műanyagszemetet termelnek az amerikaiak. Évente