Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet állatokat hirdetni, csak nem akárhogy.

Az állattenyésztés felelősségteljes munka, vagy inkább hivatás, az állatszaporítást viszont kizárólag az anyagi haszonszerzés motiválja, a nőstényeket szülésre, a hímeket megtermékenyítésre használják, miközben sokszor az alapvető egészségügyi követelményeket is semmibe veszik, nemhogy az állatjóléti szempontokat. Így olcsóbban tudják kínálni a kölyköket – akik azonban sokszor genetikai rendellenességekkel, betegségekkel küzdenek, akár fiatalon elpusztulhatnak.

A Jófogás apróhirdetésoldal a tavalyi ÁSZF-szigorítást követően 2020. április 8-tól folyamatosan és végleg törli azokat a hirdetéseket, amelyekben pénzért árulnak állatokat olyan hirdetők, akik tenyésztői tevékenységüket nem tudják hiteles dokumentációval igazolni.

A kisállatok hirdetésének szigorított feltételei a Jófogáson:

  • Csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat nyolchetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a weblapon tiltott nyolchetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a nyolchetes kor betöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehet. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a mikrochip behelyezésének költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét.
  • Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét és a hivatalos kapcsolattartó elérhetőségét fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.