Németországban építik, jövőre meg is nyílhat.

Tudjuk, hogy a villanyautók további terjedéséhez a hatótávolság növelése szükséges. Ennek – elméletileg – egyszerűbb módja az akkuk teljesítményének fokozása, fejlődik is a technika, de jelentős változáshoz még időre és sok pénzre van szükség. A másik lehetőség a töltőállomások számának növelése – amire persze a nagyobb kapacitású akksikkal szerelt autóknak is hasznos lesz.

Németország Európa legnagyobb autópiaca több meghatározó gyártóval, szinte illik is, hogy ott épüljön a világ legnagyobb villanyautó-töltőállomása. Az A8-as autópálya közelébe tervezett létesítmény, az Innovationspark Zusmarshausen 144 gyorstöltővel szolgálja majd az elektromosautósokat, akik töltés közben vásárolhatnak, és megehetik az előre megrendelt kaját az étteremben.

Nemcsak a technológia zöld, hanem a környezet is, a töltőállomás parkként is funkcionál majd, az áram egy részét megújuló energiából fedezik majd a 2018-ban nyíló komplexumban, amely számítások szerint évi 29,5 millió liter fosszilis üzemanyagot és 60 ezer tonna szén-dioxidot spórol meg.

És ezt olvastad már?
Nukleáris veszélyt jelenthet, ha az oroszok tényleg leeresztik a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit