Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jövő év júliusáig lépnek egy nagyot.

A Vodafone elkötelezte magát amellett, hogy teljes villamosenergia-beszerzése megújuló forrásokból származzon, továbbá hogy 2025-re felére csökkentse a környezetre gyakorolt káros hatását, és újra felhasználja, továbbértékesítse vagy újrahasznosítsa hálózati hulladékának 100%-át.

A cég egész Európára kiterjedő, Zöld Gigabit Net elnevezésű vállalása három évvel előre hozta azt a korábbi kötelezettségvállalást, hogy

A cég hálózataiban felhasznált energia mintegy négyötöde megújuló energiaforrásokból fog származni, amelyet a PPA program és a zöld tarifák alkalmazásával közvetlenül az országos hálózatról fog beszerezni. A fennmaradó ötödrészt pedig – amelyet a Vodafone létesítményeit befogadó épületek és infrastrukturális elemek tulajdonosai szolgáltatnak –hiteles megújuló energia-tanúsítványokkal látják el. Ahol lehetséges, a Vodafone a helyszínen történő energiatermelésbe is befektet, elsősorban napelemes megoldással.

A Zöld Gigabit Netet legkésőbb 2021. július 31-re bevezetik a Vodafone összes európai piacán, ideértve Németországot, az Egyesült Királyságot, Spanyolországot, Olaszországot, Portugáliát, Írországot, Görögországot, Romániát, Albániát, Csehországot és Magyarországot.

Ebben több IoT-alkalmazással is segítik ügyfeleiket:

  • az intelligens áramfogyasztás-mérők lehetővé teszik a vállalkozások, önkormányzatok és háztartások számára energiafelhasználásuk figyelemmel kísérését, kezelését és csökkentését. A Vodafone világszerte több mint 12 millió, IoT technikát alkalmazó intelligens mérőcsatlakozással rendelkezik, amelyekkel mintegy 1,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előz meg;
  • az intelligensen hálózatba kapcsolt települések javítják az energiaigényes szolgáltatások – például a közösségi közlekedés, a közúthálózatok és az utcai világítás – hatékonyságát. Például a spanyolországi Guadalajara városában 13 500 LED-fényforrást csatlakoztattak egy központi irányítórendszerhez, 68%-kal csökkentve az utcai világítás energiafogyasztását;
  • a járművekbe épített IoT-technológiák az útvonal-kezelés, a járműkarbantartás és a járművezető viselkedésének optimalizálását szolgálják, akár 30%-os üzemenyagfelhasználás-csökkenést, és mintegy 4,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezhetik.

A Vodafone javítja továbbá bázisállomásai, valamint adat- és kapcsolóközpontjai energiahatékonyságát, amelyek együttesen a társaság globális energiafogyasztásának 95-át teszik ki. 2020 során a Vodafone 77 millió eurót fektetett be energiahatékonysági és megújuló energiaprojektekbe, amelyek 186 GWh éves energiamegtakarítást eredményeztek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Vodafone, illusztráció: Matthew Buchanan)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.