Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A terület egy kis részének megtisztítása is közel kétmilliárd forint lesz.

A Greenpeace listája alapján készült, Magyarország legdurvább környezetszennyezési gócpontjait bemutató cikkünkben már megemlítettük a 18. kerületi Cséry-telepet.

Csak egy mondat a cikkből:

Egy ideig hivatalosan a területen gyűjtötték Budapest szemetét, utána nem hivatalosan lerakott-leöntött mindenki mindent, amit gondolt, például mérgező szennyvíziszapot is. Ezért jó hír, hogy a főváros több mint 1,8 milliárd forintot biztosít saját forrásból az egykori Cséry-telep egy részének kármentesítésére.

Ez csak a hatvanhektáros telep egy kis részének megtisztítására elég, de Budapest vezetése is tudja, folytatni kell majd a munkát. Első menetben a kármentesítésen túl EU-pénzből kialakítanak egy logisztikai központot is, ahol a dél-pesti kerületek hulladékainak tömörítését is végzik majd, építenek járműmosót is műhelyt.

Ha elkészül a telep, egyszerre négy hulladékgyűjtő autó ürítheti majd a szemetet az átrakóba, amelyben egy présgép konténerekbe tömöríti a hulladékot. Ezért már nem egyesével kell a hulladékszállító járműveknek a szemetet Pusztazámorra vagy a hulladékhasznosító műbe eljuttatniuk, hanem körülbelül kétrakománynyi szemetet tömörítve szállít majd el egy vontató. A tervek szerint naponta húsz-huszonöt hulladékgyűjtő autó üríti majd itt a szemetet, és a tömörítés után nyolc konténeres vontató viszi majd tovább a hulladékot, évente mintegy 110 ezer tonnát.

A beruházás tervezett befejezésének határideje 2021 novembere.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.