Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már kétszer olyan hosszúak, mint a telek.

Az Ausztrália Intézet nevű agytröszt által közzétett adatok szerint az ország döntő részén nagyjából egy hónappal lett hosszabb a nyári időszak az elmúlt húsz évben a 20. század közepéhez képest, miközben a téli időszak megrövidült.

– mondta Richie Merzian, az intézet egyik munkatársa.

A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve a feljegyzések kezdete óta. Az ország pusztító bozóttűz-szezonon van túl, amely harminchárom ember, és a becslések szerint egymilliárd őshonos állat halálát okozta. A kutatók szerint nem a klímaváltozás volt a bozóttüzek közvetlen oka, ugyanakkor kiemelték, hogy a melegebb és szárazabb éghajlat közrejátszik az ausztráliai tüzek rendszeresebbé és intenzívebbé válásához.

Elemzésében az intézet összevetette az ausztrál Meteorológiai Hivatalnak az 1999 és 2018 közötti időszakra vonatkozó adatait az 1950-es évek mutatóival. Az eredmények szerint az érintett időszakban harmincegy nappal tartott tovább a nyár, mint az 1950-es és 1960-as években, míg a téli időszak nagyjából huszonhárom nappal csökkent.

Bizonyos területeken, köztük az Új-Dél-Wales állambeli Port Macquarie-ben még drasztikusabb volt a változás: a térségben

A változások nyomán 2014 óta az ausztrál nyarak kétszer olyan hosszúak, mint a telek. "Az a hőmérséklet, amely az 1950-es években még egy normális három hónapos nyári időszakban volt jellemző, ma már november elejétől vagy közepétől egészen március közepéig tart" – mondta Merzian.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC News, MTI)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.