Már kétszer olyan hosszúak, mint a telek.

Az Ausztrália Intézet nevű agytröszt által közzétett adatok szerint az ország döntő részén nagyjából egy hónappal lett hosszabb a nyári időszak az elmúlt húsz évben a 20. század közepéhez képest, miközben a téli időszak megrövidült.

Eredményeink nem előrejelzések egy lehetséges jövőre vonatkozóan. Mindez most történik a jelenben

– mondta Richie Merzian, az intézet egyik munkatársa.

A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve a feljegyzések kezdete óta. Az ország pusztító bozóttűz-szezonon van túl, amely harminchárom ember, és a becslések szerint egymilliárd őshonos állat halálát okozta. A kutatók szerint nem a klímaváltozás volt a bozóttüzek közvetlen oka, ugyanakkor kiemelték, hogy a melegebb és szárazabb éghajlat közrejátszik az ausztráliai tüzek rendszeresebbé és intenzívebbé válásához.

Az erdők ötöde elpusztult az ausztráliai tüzekben

Sokkal súlyosabb a hatás, mint korábban gondolták.

Elemzésében az intézet összevetette az ausztrál Meteorológiai Hivatalnak az 1999 és 2018 közötti időszakra vonatkozó adatait az 1950-es évek mutatóival. Az eredmények szerint az érintett időszakban harmincegy nappal tartott tovább a nyár, mint az 1950-es és 1960-as években, míg a téli időszak nagyjából huszonhárom nappal csökkent.

Bizonyos területeken, köztük az Új-Dél-Wales állambeli Port Macquarie-ben még drasztikusabb volt a változás: a térségben

hét héttel nyúlt hosszabbra a nyár az 1950-es és 1960-as évekhez képest.

A változások nyomán 2014 óta az ausztrál nyarak kétszer olyan hosszúak, mint a telek. "Az a hőmérséklet, amely az 1950-es években még egy normális három hónapos nyári időszakban volt jellemző, ma már november elejétől vagy közepétől egészen március közepéig tart" – mondta Merzian.

Ez is érdekelhet:

Kutatók szerint tömeges kihalási hullám előtt áll a Föld

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem az emberi tevékenység, ami tönkreteszi a környezetet.

(Forrás: BBC News, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában