Nagyjából a felétől pedig nem fenntartható módon szabadulunk meg.

Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel a világ. Ez sok, azt érezzük, de hogy mennyire, itt egy összehasonlító példa: ezzel a mennyiséggel

822 ezer olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni.

A 2,1 milliárd tonnának csak mintegy 16 százalékát, 323 millió tonnát hasznosítanak újra évente, és 46 százalékától, 950 millió tonnától nem fenntartható módon szabadulnak meg – áll a Verisk Maplecroft globális kutatócég által készített, 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgáló tanulmányában.

A legnagyobb hulladéktermelő az Amerikai Egyesült Államok: évente fejenként 773 kilogramm kommunális hulladék keletkezik, ami a globális mennyiség 12 százaléka (239 millió tonna), miközben az országban csak a világ népességének négy százaléka él.

Ezzel szemben Kína és India, amely a globális népesség 36 százalékát adja, a világ kommunális hulladékának 27 százalékát állítja elő.

Egy amerikai háromszor annyi hulladékot termel, mint egy kínai és hétszer többet, mint egy etiópiai.

A magasan fejlett európai és észak-amerikai országok, az Egyesült Államok, Hollandia, Kanada, Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország és Ausztrália lakói termelik a legtöbb hulladékot. Az Egyesült Államokban azonban csak a kommunális hulladék 35 százalékát hasznosítják újra, szemben a németországi 68 százalékkal.

"Mivel már nem szállíthatják Kínába, az amerikai hulladék egy nagy részét egyszerűen elégetik, nincs megfelelő infrastruktúra a hulladékprobléma kezelésére" – mondta Will Nichols, a cég környezetkutató részlegének vezetője.

Ez is érdekelhet:

Elkezdődött az eldobható pelenkák betiltása

Az anyák nem örülnek, a környezet igen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés