Kalifornia beperli a Trump-kormányzatot, mert az több kipufogógázt engedélyezne
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

További huszonkét tagállam és külön három nagyváros, New York, Washington és Los Angeles is csatlakozott a perkérelemhez.

Donald Trump amerikai elnök kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren közölte: a kormány megvonja Kaliforniától a szövetségi engedélyt, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályait. Az elnök egyben azt is közölte, a szövetségi kormányzat új károsanyag-kibocsátási szabályozást tesz közzé. Ez várhatóan

Kaliforniának régóta joga volt az önálló döntésre az ügyben, és ennek megfelelően a tagállam júliusban négy autógyárral – a Forddal, a Hondával, a Volkswagennel és a BMW-vel – külön megállapodást írt alá, amelyben az érintett gyárak a jelenleg érvényben lévő szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartására vállaltak kötelezettséget. A Trump-kormányzat szerint azonban a kipufogógáz-kibocsátás szabályozásának nem tagállami, hanem szövetségi hatáskörnek kell lennie.

"Kalifornia soha nem fog engedélyt kérni Washingtontól azért, hogy megvédhesse családjai és gyermekei egészségét és biztonságát" – mondta Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója, mire Elaine Chao közlekedésügyi miniszter kijelentette, az országos közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA) előzetes joga az országos normák megállapítása tagállami szinteken is.

Elemzők szerint a vita hátterében nemcsak a szövetségi kormány várható új szabályozása húzódik meg, hanem az is, hogy Washington nem akarja kiengedni a kezéből az autógyárakkal folytatandó tárgyalásokat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.