Hiába élvezetes űzni és nézni, a motorsport nem a bolygó barátja, ezt tudjuk. De úgy is lehet ártani a környezetnek, ahogy nem gondolnád.

Ahogyan a legzöldebb cégek listájánál is láttuk, a környezetszennyezés mértékének megállapítása összetett kérdés – a szennyező sportoknál ez még nyilvánvalóbb.

1. Ejtőernyőzés, skydiving

Valószínűleg nincs még egy olyan sport, ahol ekkora az egy főre jutó környezetszennyezés, hiszen amíg nem lesz általános az elektromos repülés, addig minden ugráshoz rengeteg energiát kell felhasználni. A környezetvédők inkább a bázisugrást javasolják a szabadesés szerelmeseinek.

2. Foci

A focit rengetegen űzik, és még többen imádják – ez a baj. Világszerte milliók utaznak a csapatuk vagy nemzetük meccsei miatt, ez pedig óriási környezeti terhelést jelent.

3. Motorsportok

Akár a focinál, a NASCAR, Forma-1 és a többi motorsport-kategória miatt is rengetegen utaznak – nem beszélve arról, hogy maguk a sportágak is közvetlenül szennyezik a bolygót. A Formula E-nél legalább ennyiből jobb a helyzet.

4. Sí, snowboard

Egyre több síparadicsomban igyekeznek minél nagyobb részben megújuló energiát használni, de ez még idő, és addig is százezrek mennek a hegyekbe jórészt fosszilis üzemanyagokat égetve.

5. Golf

Elsőre érthetetlen, hogy kerülhet a golf is a listára. Másodikra egyértelmű: a világ golfpályáinak locsolására naponta több mint 15 milliárd liter vizet használnak fel, ami nem feltétlenül a társadalmilag leghasznosabb felhasználása a vízkészletnek.

Ez is érdekelhet:

 

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet