Ha ezeket megfogadod, százezerszer menőbb leszel, mint eddig valaha!

Szerencsére sok olvasója volt a 444-en az elmúlt napok egyik legszebben összeszedett cikkének a globális felmelegedéssel/klimaváltozással kapcsolatban. Ezúton is köszönjük Sarkadi Zsolt újságíró kollégának, hogy összeszedte a témát, és felvázolt pár makrojavaslatot ezzel kapcsolatban!

Megihletett minket is az ügy, és mikroszinten mi is összeszedtünk pár gondolatot, hogy a hétköznapok szintjén, mi, végfelhasználók mit tehetünk azért, hogy ne kétszázzal száguldjunk bele a szakadékba csukott szemmel. Olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amik egyéni, apró döntések, még csak nem is lemondások, hanem tudatos pici változtatások, amitől sokkal, de sokkal jobb arcok leszünk, és eközben rengeteget tehetünk azért, hogy a gáz helyett a féket kezdjük el nyomni, remélhetőleg még időben.

Ne használj szívószálat!
Szerencsére ingerküszöb fölé kezd kerülni a téma a sok felzaklató halott állatos videó által: teknősök, madarak és megannyi állat nyeli le ezeket a felesleges műanyag szarokat, halnak bele vagy szenvednek tőle elképesztő kínok között. Pont annyira jól meg lehet inni a pohárból szívószál nélkül is az üdítőt, mint annak segítségével. Kipróbáltuk, és működik. Mi többet nem használunk szívószálat, mert rohadtul felesleges. Legyél te is jó fej, és te se használj!

Szatyor: ne vegyél, hanem vigyél!
Minden bevásárlás végződhet egy-egy újabb műanyag zacskó megvásárlásával, majd gyakorlatilag azonnali elszemetelésével. Ha hetente bevásárolsz, és csak egy zacskót veszel, az évi 52 zacskó, 50 év alatt 2600 darab zacskó. Fejenként/háztartásonként. Csak akkor, amikor elmész a Tecsóba szépen bevásárolni. Arról ne is beszéljünk, hogy nem egy zacskónyi szajrét viszel… Ha ehelyett veszel pár darab erősebb textilzacskót, vagy igazából bármilyen zacskót, ami mindig ott lesz a csomagtartódban, ha autóval vásárolsz, vagy magaddal viszed, ha tudod, hogy be fogsz vásárolni, akkor ezt az elképesztő mennyiségű fölösleges zacskót nem kell megvenned (pénzt is spórolsz, mert már szerencsére nem ingyen adják), és nem szemetelsz annyit indokolatlanul, hogy te sem érted. Több ezer zacskóra ugye nyilván nincs szükséged életed során. Gondolkozz előre, ne vegyél, hanem vigyél szatyrot! Ha pedig elfelejtetted, és mindenképpen kell, hogy vegyél, akkor újrahasznosított papírból válassz!

Rendeld házhoz a nagybevásárlást, sokszor még olcsóbb is!
Kevesebb zacskó, kevesebb benzin, kevesebb idő. Ennél nagyobb takarékosságot elég nehéz összehozni. Egyszerűen mindenkinek jobb, ha nem mész el sok benzint elfüstölve autóval bevásárolni a kötelező köröket. (Nyilván nem minden esetben kivitelezhető, de általéban működik, mert a legtöbb esetben élelmiszert vásárolunk). Ha megrendeled, maximum minimális felárral otthonra kapod a szolgáltatást. (Oké, otthon kell lenned egy időintervallumon belül, ezt nem tudja bárki bármikor megoldani, de ha csak párszor összejön, már nagyon sokat tettél). Nem égetsz benzint, nem mennek el óráid a közlekedés-vásárlás-közlekedés logisztikával, valószínűleg sokkal kevesebb zacskót fogsz felhasználni, mert egyből az ajtódig jön a cucc. A nap végén kevesebb ember kell, hogy dolgozzon a pénztárakban, az üzemeltetésben, így várhatóan hosszabb távon olcsóbbak lesznek a termékek is. Ha van rá lehetőséged, rendelj!

Ne vásárolj többet, mint amire valóban szükséged van!
Ez elég nehéz a fogyasztói társadalomban, ahol a nagyobb mennyiségeket általában jobb árakkal hálálják meg a kereskedelemben, de a nagy mennyiség csak arányaiban lesz olcsóbb, nem nominále. Minek vennél többet, mint amennyit meg tudsz enni/inni? Az csak berohad a hűtőbe és szemét lesz belőle. Pénzt pazaroltál, és szemetet termeltél. Egy normális felnőtt embernek beállnak a rutinjai, tudja, hogy mennyi romlandó termékre van szüksége a hétköznapok során. Ha elfogy, még mindig lehet újra vásárolni, de ha rád romlik, akkor megszívtad. Ne vegyél több terméket, mint amennyire szükséged van!

Egyél kevesebb húst!
Nem kell beállni vegetáriánus üzemmódba, mert a gasztronómia óriási csodákat tartogat, nem életszerű lemondani általánosan ezekről. De ha időnként már csak a táplálkozás változatossága miatt is kihagyod a húst, azzal az állattartásból fakadó környezeti terheléseket (tápanyag-előállításától a metángázig) a magad módján alacsonyabb szinten tudod tartani. A gazdaság meg olyan dolog, hogy ha kevesebb fogy valamiből, akkor csökken a termelés, ez pedig szintén előremutató cselekedet lenne részedről, ha hozzájárulnál.

Ne dobáld el a szemetet!
Ez nagyon triviális, de nem kellene leírni, ha nem találkoznánk még mindig rengeteg szeméttel az utcákon, a természetben elhajított cigicsikkektől kezdve flakonokon át egészen a lelakott kanapékig a település szélén. A szemétszállítás szerencsére itthon egész korrekt módon meg van oldva. A szemetesbe szemetelj, ne az utcán! Ha az autódban dohányzol, ne hajítsd ki menet közben a csikket az útra! Ne dobáld el a rágót, mert nagyon lassan bomlik le! Ha megetted a Duna-parton a lángost, ne dobáld be a vízbe a zsírpapírt! Egyszerűen ne dobálj el szemetet a természetbe, dobd ki a kukába! Sokkal jobb lesz, tényleg.

Kérd pohárba, gyűjtsd szelektíven!
Ha lehet, kerüld el a PET palackok megvásárlását. Ahol tudod, kérd pohárba az italod, és nyilván üvegpohárba, ha lehet. Ha nem tudod, gyűjts szelektíven. És ne csak ezt, hanem a papírt, a fémet és az üveget is. Egyre több zöld sziget van, és egyre több helyen van a társasházakban is szelektív kukás rendszer.

Használj kevesebb vízet amikor:
Fürdesz:
Inkább zuhanyozz, nem kell teleengedni a kádat mindig. Nyilván néha tök jó a hideg téli estéken egy üveg vörösborral elfáradni nap végén, de azért minden este ugye nem állunk be a kádban. Ilyenkor (az esetek döntő többségében) elég a zuhanyzás is. Ha pedig még olyan zuhanyrózsát is választasz, ami okosan és hatékonyan permetezi rád a vizet, akkor további karmapontokat kapsz a Föld nevű bolygótól.

Mosogatsz:
Egy mosogatógép gazdaságosbban használja fel a vizet, mintha nekiállsz a rengeteg piszkos eszközt kézzel, folyó víz mellett leküzdeni. Első körben már azzal is sokat teszel, ha nem használsz el negyven poharat a héten, minden alkalommal újat, amikor iszol, mert így csak egy poharat kell vízzel elmosni. Egyébként is sokkal menőbb, ha van egy fasza saját poharad! Kevesebb pohár - kevesebb víz - mosogatógép, és további lépések a lelki békéhez.

Kevesebb fújós dezodor
A higiénia fontos, mert az például nagyon kellemetlen, ha az ember büdös, szóval nyilván tisztálkodni és testápolni kell, nem kérdés. Az viszont már igen, hogy milyen dezodort használsz. Mondjuk ha például kenőset használsz a fújós helyett, akkor a hajtógázokat nem küldöd fel az égbe, hogy további ózonpajzs-gondokat okozzon. Ezzel szintén elég sok jó pontot szerzel, mert évente tucatszámra lehet elhasználni ezeket a fújós termékeket, ami egy emberöltő alatt rengeteg káros anyagot jelent. Emellett azt mondják, belélegezni sem túl jó, ráadásul a legtöbb illat kenős verzióban is megvan a márkáknál.

Kevesebb papír: menő!
Ne nyomtass, ha nem muszáj, márpedig egyre kevéssé muszáj. Ha pedig tényleg kell, mert például szerződsz, akkor használj újrahasznosított papírt. Nem olyan szép fényes fehér, de nem fogod állandóan ezt nézegetni. Ugyanúgy fog megsárgulni, mint a prémium papír pár év múlva egy dohos pincében, amit majd kidobsz egyszer vagy elégetsz. Persze vannak kivételek, egy lakás-adásvételi szerződés nyilván megmarad, de egy vizsga tételsor, egy recept vagy pár nagyon vicces memó az irodába pont jó lesz a gyengébb papíron is. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vásárolj/kérj papírt az életedhez! A bankban például át lehet állni elektronikus kapcsolattartásra, és a havi rendkívül fontos tájékoztató levelet lehet e-mailben is kérni. Igen, azt, amit általában bontás nélkül a kukába dobsz. Vagy az Elműnél is lehet elektronikus számlázást kérni. Jók azok az őserdők, hidd el, ne cseréljük el ezekre a papírokra.

Oltsd le a lámpát, vegyél energiatakarékos izzókat!
Egy égve hagyott lámpától nem fog csődbe menni a család, de sok kicsi sokra megy, éves szinten pár sör biztos kijön belőle. Minek égjen abban a szobában a lámpa, ahol nem vagyunk, ugye? Minek égjen olyan izzó, ami ugyanakkora fénynél sokkal több energiát fogyaszt, mint az energiatakarékos? Több pénzed marad, sokkal jobb fej leszel, és a csajok teljesen odavannak a környezettudatos csávókért! Elköltheted rájuk!

Húzd ki a konnektorból az alvó eszközöket!
Egyrészt a rengeteg áram alatt tartott eszköz olyan elektromos mezőt hoz létre, ami nem túl egészséges, másrészt, még ha minimálisan is, de energiát vesz fel, áramot használ, fogyaszt. Feleslegesen. És még fizetsz is érte, még akkor is, ha csak keveset. Ha kihúzod a töltőket, szórakoztatóipari berendezéseidet akkor, amikor nem használod, egészségesebb és menőbb leszel!

Tedd be ötösbe, ne bőgesd!
(Főleg) ha a városban közlekedsz, két lámpa között felesleges kigangolnod az autót. Egyrészt paraszt dolog, másrészt a lámpák váltását a sebességkorlátozással összefüggésben optimalizálták. Inkább közlekedj békésen a városban, tedd be magasabb sebességfokozatba, alacsony fordulaton, lenduletből közlekedj, használj kevesebb benzint, füstölj és tankolj kevesebbet. A különbözetből meg vegyél egy edzőtermi belépőt, ha már mindenhova autóval közlekedsz, mozogj egy kicsit!

Vagy mozogj többet: gyalogolj, ne füstölj!
Ha pár száz méterre van csak a mozi/újságos/munkahely, akkor nem kell beülni minden alkalommal az autóba, így kevesebbet füstölsz, és pár lépéssel közelebb kerülsz az egészségedhez.

Zöld energia
Ha teheted, használj zöld energiát. Nyilván nem fogsz holnap telepíteni egy szélerőművet az erkélyedre, de nagyon kicsiben is el lehet kezdeni. Például lehet napelemes telefontöltőket is kapni, hogy teljesen nulláról induljunk. Meg lehet úgy lakásfelújítani, hogy a szigetelésre nagyobb hangsúlyt fektetünk, és kevesebb gáz kell majd télen az életben maradáshoz. Vagy ha össze tudjátok hozni a társasházban, be lehet nevezni napkollektor-programokba. Időszakosan támogatott terület a zöld energia itthon, érdemes lecsapni ezekre az időszakokra, és tájékozódni az ajánlatokról.

…és még ezer helyen tehetsz azért, hogy jobb legyen a világunk, de ha már ezekre odafigyelsz, nagyon sokat tettél a saját és a következő generációk jövőjéért. Köszi, hogy megfogadod. Imádni fogod, hogy jobb ember lettél! 😉

(Fotók: Unsplash)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában