Húsz éve múlva pedig be is fejeződik.

A francia–német–svájci hármas határ közelében fekvő Fessenheimben a kilencszáz megawattos teljesítményű ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort szombat hajnalban, a kettest pedig június 30-án állítják le végleg a kormány szerdán megjelent rendelete szerint. Az erőmű teljes bezárása 2040-ben várható.

Franciaországban mintegy hetvenszázalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon,

tizenkilenc atomerőműben ötvennyolc reaktor termel. A lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának ötven százalékra kell csökkennie 2025-re a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a 2015-ben elfogadott törvény előírja, de csúszás várható.

Edouard Philippe miniszterelnök szerint a fessenheimi erőmű egyes blokkjának leállítása „az első lépés Franciaország energetikai stratégiájában”. De nem csak ennek a jelképe ez az erőmű: az elmúlt több mint négy évtizedben számos politikai vita, tüntetés és a nukleáris energiát ellenzők éhségsztrájkjainak a helyszíne volt. Miközben Fessenheimet övező három országban, Franciaországban, Németországban és Svájcban a környezetvédő csoportok a nukleáris energia veszélyeinek jelképévé tették az erőművet, mások elhibázottnak tartják a lemondást a karbonmentes nukleáris energiáról.

A tervek szerint 2035-ig további tizenkét reaktort állítanak le végleg, de egyik atomerőművet sem zárják be teljesen.

Ez is érdekelhet:

Jöhet a lengyel atom: brutálisan leszámolnának a szénnel

A megújuló energiaforrásokkal is kalkulálnak.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók