Kitérsz a hitedből, ha megtudod, mennyi műanyag van egy liter vízben az Északi-sarkon
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik. Bumm.

Kutatók szerint manapság bármerre néz az ember az Északi-sarkvidéken, mindenütt jelen van a műanyagszennyezés. A norvég halászok attól félnek, hogy az eddig szennyezetlen halállomány is elveszti kedvező reputációját. A plasztikhulladék zöme pedig a kihajított halászfelszerelésekből származik, de hiába is vannak már tisztában a hajótulajdonosok is ezzel,

Az északi-sarkon szinte mindenfelé műanyagba botlunk

A jelentés hangsúlyozta, hogy a műanyagszennyezés hatását eddig a zooplanktonban, a halaknál, a tengeri madaraknál és az emlősöknél figyelték meg.

A kutatók aggódnak az Északi-sark élővilágáért, amelyre komoly hatással van a folyamatosan kiolvadó jégből a tengerbe kerülő nagy mennyiségű műanyagrészecske.

Egy liternyi olvadt jégben ennyi műanyagra is bukkanhatunk

A hetvenes évek végén például a térségben költő északi sirályhojszák emésztőrendszerében még csekély mennyiségű műanyagrészecskét találtak, de 2013-ban már több mint 200 műanyagszemcse volt a gyomrukban. És ha ehhez hozzávesszük azt, hogy egyes bálnákban 800 kilónyi műanyagot találunk, már meg se lepődünk annyira:

(forrás: BBC, IFLScience, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.