Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Taxisok, buszvezetők, kamionosok, nem ez lesz a kedvenc cikketek.

Mikor lesznek már önvezető autók? Tehetjük fel a kérdést, amire nagyon egyszerű a válasz: már vannak. A szériagyártású Tesláknak is van működőképes önvezető módjuk, Pittsburgh nem csak azért különleges hely magyar szemmel nézve, mert ott nem tiltották be az Ubert, hanem azért is, mert könnyen lehet, hogy a hozzád érkező Uber-kocsiban már ül két mérnök elöl, de ők sem vezetnek, meg te sem, csak a kocsi, teljesen magától.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2-kibocsátás: 0 g/km

Az önvezető buszokkal is hasonló a helyzet: a Mercedes-Benz elég találóan Future Bus névre keresztelt busza húsz kilométert tett meg Amszterdamban, rendes forgalomban a buszsávban, tökéletesen állt ki-be a megállókból, észlelte a jelzőtáblákat, lámpákat, és persze figyelte az összes körülötte lévő közlekedőt. Ült benne egy vezető, de neki sem volt más dolga, mint hogy ámuljon.

Ezek után nem meglepő, hogy önvezető kamion is van már, és az sem csak egy tesztpályán gurul ide-oda: három Mercedes-Benz Actros konvojban ment Stuttgartból Rotterdamba tavasszal, így bizonyítva, hogy automata irányítással egymáshoz sokkal közelebb haladva nem csak a fogyasztás csökkenthető a kisebb légellenállás miatt, hanem az úton elfoglalt hossz is, három szerelvény esetén 150-ről mindössze 80 méterre.

Tehát a kérdés csak az, hogy az önvezető járművek mikor lesznek annyira jók, hogy tényleg rájuk bízhassuk magunkat. A Tesla sem tökéletes még:

Elon Musk Tesla-vezér szerint úgy hatmilliárd tesztkilométer szükséges ahhoz, hogy az autók ne csak képesek legyen automata módra, de engedélyt is kapjanak hozzá, ez úgy öt-hat év múlva összejöhet. A Mercedes is az évtized végére tervezi önvezető autóit, olyannyira, hogy német sajtóértesülések szerint az évszázad üzletét köthetik az Uberrel, akár százezer darab önvezető kocsit gyártatnának az amerikai cégnek.

Ez három-négy évet jelent, Musk öt-hatot mond, de mindegyik becslés döbbenetes: tényleg hamarosan megváltozik minden, amit az autózásról gondolunk. Ha pedig legálisan közlekednek majd az önvezető autók az utakon, nem kell sokat várnunk majd az önvezető buszok és kamionok forgalomba állítására sem.


Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.