Gyakorlatilag betiltják itthon a szélerőműveket – terjedt el a hír. Utánanéztünk, miről is van szó.

A szélenergia ideálisnak tűnik: ingyen van, teljesen környezetbarát, és nem fogy el. Sajnos azonban drága a létesítése, nem termel eleget, és bár nem füstöl, de madarakat például megöl, ráadásul csak olyan helyre érdemes telepíteni, ahol rendszeres a szél.

Magyarország rosszul áll a megújuló energiaforrások felhasználásban – a szél is ide tartozik –, a 2014-es évre vonatkozó adatok alapján teljes energiaszükségletünk nagyjából hét százaléka származik megújulóból, a szélenergia jelenleg a hazai energiafogyasztás kb. 2,5 százalékát fedezi, a szélerőművek átlagosan 22%-os kihasználtsággal működtek. Ez minden szempontból kevésnek tűnik, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság honlapján viszont a MAVIR adatai alapján működtetnek egy számlálót, aszerint idén 518 millió kWh-t termeltek a hatalmas turbinák, amivel mintegy 192 ezer tonnával jutott  kevesebb szén-dioxid a légkörbe.

Nincs sok szélerőmű építésére alkalmas hely Magyarországon, a szakértők a Kisalföldet mondják a legjobb helyszínnek, de 2011 óta sehol nem épült itthon szélturbina. Várhatóan ezután sem fog: a kormány ugyanis bár nem tiltaná be konkrétan a szélerőművek létesítését, de előírná, hogy lakott terület 12 kilométeres, katonai radarok 40 kilométeres, és katonai repterektől számított 15 kilométeres körzetében tilos építeni. Az Energiaklub készített egy térképet, amelyen pirossal jelölték a tiltott zónákat:

Nem tévedés, a szabályzás alapján nincs olyan terület, ahol szélerőmű épülhet. Első menetben a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a törvényt a parlamentnek, mivel azonban jelenleg is feltétel, hogy szélerőművet csak a pályázaton elnyert kvóta mértékéig lehet létesíteni, ilyen pályázatot pedig tíz éve nem írtak ki, megjósolható, hogy nem a szélből lesz áramunk a jövőben.

Mercedes-Benz B 250 e. CO2-kibocsátás: 0 g/km


És ezt olvastad már?
Harmadával csökkentheti a hősokk miatti halálozást a parkosítás
További cikkeink a témában