Máris egymilliárd dollárt fordítanak reformokra, az óceán védelmére és a környezetbe került műanyagok begyűjtésére.

Vegyiáru- és műanyaggyártók, kereskedő és hulladékgazdálkodó cégek részvételével Alliance to End Plastic Waste (AEPW) néven nemzetközi szövetség jött létre a globális műanyagszennyezés visszaszorítására.

A szervezetben részt vevő Procter&Gamble közleménye szerint az AEPW több mint egymilliárd dollárt különít el műanyag-szennyeződések felszámolására. A keretet öt éven belül másfél milliárd dollárra bővítik, továbbá új megoldásokat dolgoznak ki hulladékkezelésre és feldolgozásra.

A teljes műanyag-értékláncot lefedő kezdeményezés első projektjei közül kiemelték az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítását, valamint az óceánok védelmét. Előbbit a települési önkormányzatokkal indítanák, utóbbi pedig a délkelet-ázsiai térségre összpontosítana, hiszen

a térség öt országa bocsátja ki az óceánba jutó műanyagok 60 százalékát

az Ocean Conservancy környezetvédő szervezet szerint.

Emellett információs és adatgyűjtési projektekkel, a helyi igényeket feltérképező nemzetközi együttműködésekkel is segítenék a műanyagszennyezés visszaszorítását. A szövetség munkája a következő hónapokban hulladékgyűjtő és hulladékkezelő beruházásokkal, újrafeldolgozó technológiák fejlesztésével, közösségi mozgósítással és felvilágosítással, valamint a környezetbe jutott műanyagok begyűjtésével folytatódik.

A közlemény szerint a szövetséget vezető David Taylor, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója azonnali cselekvést sürgetett, és csatlakozásra szólította föl minden érintett vállalatot – a P&G termékei által az egyik legnagyobb szennyezőnek számít, ahogyan az egy nagyszabású akcióból kiderült.

Ezektől a cégektől származik a legtöbb műanyaghulladék

A vállalatok nem dobják el a szemetet – azt megteszik az emberek, akik megvásárolják a termékeiket. A felelősség viszont a cégeké is.

Antoine Frérot alelnök, a Veolia energetikai és hulladékgazdálkodási cég vezérigazgatója az összefogást azzal indokolta, hogy

„egy ország vagy cég sem tud önállóan megbirkózni a műanyagok újrahasznosításával, az ehhez kapcsolódó közös erőfeszítések ugyanakkor hosszú távon megtérülnek”.

Az AEPW a Procter&Gamble mellett a BASF, a Berry Global, a Braskem, a Chevron Phillips Chemical Company LLC, a Clariant, a Covestro, a Dow, a DSM, az ExxonMobil, a Formosa Plastics Corporation USA, a Henkel, a LyondellBasell, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Mitsui Chemicals, a NOVA Chemicals, az OxyChem, a PolyOne, a Reliance Industries, a SABIC, a Sasol, a SUEZ, a Shell, a SCG Chemicals, a Sumitomo Chemical, a Total, valamint a Veolia és Versalis csatlakozásával jött létre.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: AEPW, MTI)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés