Az adatok csak úgy süvítenek wifin, 3 és 4G-n, lassan már 5G-n is, miközben gyakorlatilag csak azt az elektromos eszközt nem csatlakoztatjuk a konnektorhoz, ami akkus, mert annak a töltőjét dugjuk be. Van már technológia az áram vezeték nélküli továbbítására is, bár egyelőre egy vízforraló működtetése is tudományos szenzáció.

Mennyire egyszerű is lenne az élet, ha az áram csak úgy ott lenne, ahol akarjuk, nem kellene vezetékekben botladozni, falba vésni, csak letesszük a gépet, amihez az áram kell, és megnyomunk rajta egy gombot, ahogyan az elemes-akkus eszközöknél szoktuk.

Nem olyan rég ez még elég utópisztikus elképzelés volt – bár Tesla és Edison már az 1900-as évek elején kísérletezett vele –, meg különben is, a rádióhullámmal szemben az áram ráz, hogy is lehetne csak úgy továbbítani a levegőben. Vagy ha mégis, akkor meg biztosan a szomszéd is a mi láthatatlan áramunkról túráztatná az elektromos fűnyíróját. Végre őszinte lenne a mosolya, amikor csak meglát.

Az indukciós töltés – néhány centiméteres távolságot áthidalva – évek óta létezik, például villanyborotvák, elektromos fogkefék, okostelefonok vagy autók slusszkulcsának töltése már lehetséges. Az áttöréshez viszont az kellene, hogy nagyobb távolságból, nagyobb teljesítményfelvételű gépet is el lehessen látni árammal úgy, hogy minél kisebb legyen a veszteség útközben.

Nem akarunk műszaki részletekbe belemenni standard és rezonáns induktív kapcsolatokról, de ez lehet az egyik út, az áramütést pedig cáfolja inkább Eric Giler, a vezeték nélküli árammal foglalkozó amerikai Witricity nevű cég vezetője, ahogy az áramforrás és az általa működtetett tévé között sétálgat.

2015-ben japán kutatók mikrohullámon továbbítottak áramot, méghozzá 55 méterre, és 1,8 kilowattnyit, ami a gyakorlatban egy vízforralót, egy gyöngébb porszívót vagy vasalót jelent, ami nem rossz, de a japán űrügynökség tervei ennél jóval ambiciózusabbak: a világűrből juttatnának napenergiát a Földre –

ehhez az 55 méteres hatótávnál némileg több, úgy 36 ezer kilométeres szükséges, ehhez képest a 2040-es időpontbecslés még optimistának is tűnik.

Amíg legfeljebb a háztetőnkről vagy majd a földi sivatagokból nyerjük a napenergiát, a vezeték nélküli elektromos áram jól jöhet például otthon a távirányítóknál, az emberbe ültetett implantátumok áramellátásánál, a közeljövőben pedig az egyre terjedő és egyre olcsóbb plug-in hibrid és villanyautók töltésénél felejthetjük majd el a kábeleket.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók