Pedig a vulkánok is rengeteget pöfögnek a légkörbe.

Az amerikai tudományos akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy ötszáz tudósa az Elements című tudományos folyóiratban tette közzé naprakész számításait, becsléseit a Föld hatalmas belső széntárolóiról, és arról, mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit az ember.

A kutatók szerint

  • a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka (43 500 gigatonna) található az óceánok, a szárazföld felszíne fölött, a légkörben
  • a többi (több mint 1,845 milliárd gigatonna) a föld kérgében, köpenyében és a földmagban
  • a vulkánok és más magmatikusan aktív térségek által a légkörbe és az óceánokba kibocsátott szén-dioxid évente 280-360 millió tonna.
  • az ember éves szénkibocsátása a fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése által 40-100-szor nagyobb, mint a vulkanikus kibocsátás.

(1 gigatonna 1 000 000 000 tonna.)

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták a légköri szén-dioxid hosszú távú, kiegyensúlyozott stabilitását az elmúlt 500 millió évben, kivéve akkor, amikor legkevesebb öt alkalommal nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magma-kibocsátások történtek. Ezen események óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, melegítették a légkört, elsavasították az óceánokat és tömeges kihalásokhoz – lásd: dinoszauruszok – vezettek.

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten – amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította – 425-1400 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki, gyorsan felmelegítve a bolygót.

Csupán 2018-ban az emberi tevékenység 37 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki.

"A szén, amely minden élet alapja és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a földön a köpenytől a légkörig. Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében létfontosságú, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását" – idézte Marie Edmondst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a DCO közleménye.

A DCO szakemberei szerint a 11 700 évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül ma 400 bocsát ki szén-dioxidot. 670 ritkán tör ki.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában