Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az amerikai tudományos akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy ötszáz tudósa az Elements című tudományos folyóiratban tette közzé naprakész számításait, becsléseit a Föld hatalmas belső széntárolóiról, és arról, mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit az ember.

A kutatók szerint

  • a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka (43 500 gigatonna) található az óceánok, a szárazföld felszíne fölött, a légkörben
  • a többi (több mint 1,845 milliárd gigatonna) a föld kérgében, köpenyében és a földmagban
  • a vulkánok és más magmatikusan aktív térségek által a légkörbe és az óceánokba kibocsátott szén-dioxid évente 280-360 millió tonna.

(1 gigatonna 1 000 000 000 tonna.)

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták a légköri szén-dioxid hosszú távú, kiegyensúlyozott stabilitását az elmúlt 500 millió évben, kivéve akkor, amikor legkevesebb öt alkalommal nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magma-kibocsátások történtek. Ezen események óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, melegítették a légkört, elsavasították az óceánokat és tömeges kihalásokhoz – lásd: dinoszauruszok – vezettek.

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten – amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította – 425-1400 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki, gyorsan felmelegítve a bolygót.

"A szén, amely minden élet alapja és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a földön a köpenytől a légkörig. Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében létfontosságú, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását" – idézte Marie Edmondst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a DCO közleménye.

A DCO szakemberei szerint a 11 700 évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül ma 400 bocsát ki szén-dioxidot. 670 ritkán tör ki.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.