Erre figyelj, amikor igazoltat a rendőr

Ha kiint a rendőr a forgalomból, és igazoltatásra kerül sor, még akkor is gombóc van a torkodban, ha tudod, hogy igazából nem csináltál semmi rosszat. De közúti ellenőrzés céljából is megállíthatnak, és elmondjuk, mit kell tudnod, hogy nyugodtabban ugorj neki a dolognak.

Ha vezetsz autót, akkor az igazoltatás az a rendőri intézkedés, amivel biztosan találkoztál már életed során, ha máshol nem, akkor egy közúti ellenőrzés során. Amikor látod, hogy téged int ki, vagy este megpillantod a zseblámpa jellegzetes fényét, még akkor is megremegsz egy pillanatra, amikor tudod, hogy semmi rosszat nem csináltál. Most elmondjuk, mit kell tudnod az igazoltatásról, hogy ne legyen benned ez a para.

Ugye tudja, miért állítottuk meg?

Ezt a kérdést felteheti ugyan a rendőr, de a választ is neki kell mondania. A rendőr nem igazoltathat csak úgy, mindig lennie kell valamilyen okának. Ha látta, hogy szabálytalanságot követtél el, akkor érthető, hogy megállít, de ha te sem érted, miért rád esett a választása, lehet az oka egy szimpla közúti ellenőrzés is, amikor véletlenszerűen intik le az autókat. Rendszeresen tartanak olyan akciókat, amikor például a biztonsági öv vagy a gyerekülés használatát, vagy az alkoholfogyasztást ellenőrzik. Jó tudnod, hogy már nem kötelező tartozék az izzókészlet, de neked kell gondoskodnod arról, hogy világítsanak a lámpáid.

Jó napot kívánok, közúti ellenőrzés

Így kell kezdődnie az intézkedésnek, amikor a rendőr felszólít arra, hogy igazold magad a személyi igazolványoddal (vagy az útleveleddel, vagy a jogosítványoddal), és a jogsit mindenképpen elkéri, hogy ellenőrizze az érvényességét. Fontos, hogy nem tagadhatod meg az igazoltatást, mert ha mégis ezt teszed, a rendőrnek joga van feltartóztatni és előállítani téged, de csak addig, amíg meg nem győződik a személyazonosságodról. Ez az igazoltatás kezdetétől számítva akár 8 óra is lehet, amit indokolt esetben 4 órával meghosszabbíthatnak, és még 12 órára őrizetbe is tehetnek, ha nem sikerül kitalálni, ki is vagy. De miért is ne sikerülne?

Innen ismerd fel a rendőrt

Persze előbb a rendőrnek is igazolnia kell magát, hogy megbizonyosodj róla, tényleg rendőr, nem csak annak adja ki magát. Jó, ha tudod, hogy a rendőrnek mindig viselnie kell az azonosító jelvényét, amit az egyenruha bal felső mellrészén helyeznek el, de felismerheted a rendőri karjelvényről, a szolgálati váll-lapról, és hordania kell egy névkitűzőt is. Ha civil ruhás rendőr állítana meg, akkor jól láthatóan fel kell mutatnia a szolgálati igazolványát és az azonosítóját.

Mit tehet még a rendőr?

Ha egy bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja szükségessé teszi, de akár fokozott ellenőrzés keretében is, a rendőr átvizsgálhatja a ruhádat, a csomagodat és az autódat is, erre azonban tényleg csak indokolt esetben kerülhet sor. Az adataidat is rögzítheti, akkor is, ha a közúti ellenőrzés eredménye nem büntetés kiszabása, hanem csak figyelmeztetés.

Ezt megteheted az intézkedést végző rendőrségnél, vagy ha nem bízol benne, akkor 20 napon belül írásban vagy személyesen a Független Rendészeti Panasztestületnél.

A Player tanácsai rendőri igazoltatáshoz

  • Ha eddig nem mondtuk volna, a saját érdekedben is tartsd be a közlekedési szabályokat, például ne fogyassz alkoholt vezetés előtt, csatold be a biztonsági öved és ne mobilozz kézből vezetés közben, ezzel máris minimálisra csökkented az igazoltatás esélyét
  • Ha mégis kiintenek egy közúti ellenőrzéskor, maradj nyugodt, hiszen éppen most olvastad, mit tehet a rendőr ilyenkor, másrészt az egyes pont megfogadása után nem szabálytalankodtál. Szépen állj meg, állítsd le a motort, és figyelj arra, mit kér tőled. Ha közben nem dobolsz idegesen a kormányon, és nem szólsz be a rendőrnek, nem fogja szívni a véred
  • Ha az iratokkal minden rendben, akkor jusson eszedbe, hogy a rendőrök is a munkájukat végzik, és ha rendben ment az igazoltatás, legyél jó fej, és udvariasan köszönj el tőlük. Nem ők tehetnek arról, hogy feltalálták a lesből traffizást, egy igazoltatás pedig még nem a világ vége

További tudnivalókért nézd meg a Magyar Helsinki Bizottság kisokosát arról, hogy mit tehet a rendőr és mit tehetsz te igazoltatáskor.

Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee

A rendőr intézkedéseit, így az igazoltatást is törvények szabályozzák. Akkor se szegülj szembe a rendőri intézkedéssel, ha szerinted jogszerűtlenül igazoltatnak. Utólag tehetsz panaszt. A Magyar...

Képek: police.hu

 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon