Mit tehetek, ha megver az éjjeli BKV-ellenőr?

Januártól új utasbiztosítási szabályokat vezetett be a BKV. Már nem jár automatikusan kártérítés, ha a saját hibánkból darálja le lábunkat a mozgólépcső. Viszont továbbra sem érdemes verekedni az ellenőrrel.

Emlékszünk még azokra az utas-tájékoztatókra, amelyek eltakarták a kilátást a BKV járművein, viszont senki sem olvasta őket, annyira értelmetlen és unalmas szövegek voltak? Az úgynevezett jogok és kötelességek hosszas felsorolása, az egy lábtörésért vagy a fél szemünk elvesztéséért járó kártérítési összegek igazi hungarikumok voltak. Na, ezek a szórakoztató irományok januártól eltűntek. Addig ugyanis minden utas, aki bérletet vett vagy jegyet váltott a BKV valamelyik járatára, ezzel egyidejűleg egy grátisz utasbiztosítást is kapott a Generali Providenciától.

Új utasbiztosítás

A BKV decemberben úgy döntött, hogy – mivel a milliós végkielégítések kissé megcsappantották a házi kasszát –, inkább felmondja a szerintük gazdaságtalan és előnytelen utas biztosítási szerződést. Igaz ugyan, hogy az kevesebb, mint tizedannyiba került, mint az egyébként kötelező felelősségbiztosítások. Idén év elejétől tehát csupán egyszerű felelősségbiztosítás vonatkozik az utasokra, vagyis csak azokban a helyzetekben fizet a cég kártérítést, ha a káresetért a BKV felelős. Akkor nem, amikor az utas a saját hibájából vagy más külső körülmény miatt szenved balesetet a közlekedési vállalat járművein vagy megállóiban. Mondjuk, ha hanyagul bekötött cipőfűzője beakad a mozgólépcső közé és az a fél lábát bedarálja, nem jár kártérítés, azonban ha ugyanez a probléma a mozgólépcső meghibásodásából ered, számíthat kompenzációra.

Az objektív felelősség a múlté

Korábban a biztosítás a biztosított sérülésére, ruházatára, poggyászára, tanulóbiztosítás esetén a sérülésre és tanszerekre nyújtott fedezetet, a felelősség vizsgálata nélkül. Sőt, még a megállókban tartózkodók is biztosítottak voltak. 2009-ben például kártérítést kaptak a BKV-tól a Róbert Károly körúti villamosmegállóban történt baleset károsultjai, annak ellenére, hogy a baleset nem a közlekedési eszközön történt és nem is egy villamos, hanem a megállón keresztülszáguldó autós okozta azt.

Bocs főnök, késni fogok…

Egy előre nem tervezett hétköznapi kicsapongás miatt sokan kenjük másnapi késésünket a megbízhatatlan BKV-ra, de könnyen előfordulhat, hogy egy felsővezeték szakadás vagy özönvízszerű monszuneső miatt esünk be órákkal később az irodába. Vajon alappal követelhetünk ilyenkor kártérítést a vállalattól? A MÁV esetében már évek óta bevett gyakorlat, hogy késés esetén az utasokat automatikusan egy átalány-összeggel kártalanítják, ez több mint két órás késés esetén akár a menetjegy 50%-ának megfelelő összeg is lehet.

Buszokra nem vonatkozik a késés

A BKV-nál kicsit bonyolultabb a helyzet. Amíg a kötöttpályás közlekedési eszközökre (pl. HÉV, metró) vonatkoznak a fenti szabályok, addig a buszokra nem. Utóbbi esetben az utas késés esetén benyújthatja ugyan kárigényét, annak elutasításakor viszont kénytelen polgári peres útra terelni az ügyet. Ott azonban csak akkor járhat sikerrel, ha bizonyítható a károkozás jogellenessége, de valószínűleg a BKV ügyvédei gondoskodnak arról, hogy ez ne állja meg a helyét.

Ha megüt az ellenőr, tegyél feljelentést!

Abban a nem várt, de könnyen előforduló esetben, ha az éjjeli ellenőr testi kényszerrel kíván érvényt szerezni akaratának (például lerúgja az éjjeli buszjáratra jegy nélkül bepróbálkozó utas fejét) a BKV-nak kell helyt állnia az általa okozott kárért. Egy elszakadt kabát ilyenkor pár ezret ér, egy könnyebb sérülésért tízezrek is legombolhatók a vállalattól, ha peren kívül nem megy, akkor bíróság előtt. A molesztáló ellenőrrel szemben pedig nyugodtan lehet büntetőfeljelentést is tenni. Pár független tanú, vagy egy mobillal készített videofelvétel sokat segíthet a bizonyításban.

Ne köss bele az ellenőrbe!

És mi a helyzet fordított esetben, ha a méltatlankodó utas köt bele az ellenőrbe, vagy a felbőszült utazóközönség lincseli meg a magára maradt kontrollert a négyes-hatoson? Az ellenőr büntetőjogi szempontból közfeladatot ellátó személynek minősül, így az ellene elkövetett erőszakos cselekmények súlyosabban büntetendőek.  Más a megítélése az ügynek, ha az egyre inkább elszaporodó közterület-felügyelőkkel van dolgunk. Utóbbi ugyanis az önkormányzat alkalmazásában eljáró, hivatalos személy. Amennyiben az állampolgár erőszakos magatartást tanúsít, a közterület-felügyelő testi erőt, gázsprayt vagy szolgálati kutyáját vethet be.

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.