10 testápolással kapcsolatos baki, amit egy férfinak kerülnie kell

Mint mindenkinek, nekünk férfiaknak is akadnak rosszabb napjaink az életben. Ekkor – csak hogy tetézve legyen a baj – külsőnk is árulkodik állapotunkról, ami többségében szerencsére kimerül az elfeküdt frizurában, vagy egy kócos szemöldökben. Akadnak azonban olyan problémás esetek is, amik nem oldhatók meg egy öt perces férfimosdóban tett gyorsvizit során, és a kromoszómahiány sem lehet rájuk mentség, egyszerűen csak cikik. A továbbiakban tíz, a testápolással kapcsolatos bakit szedtünk össze, amik egytől egyig az emberiség elleni vétkek.

10, Túl sok illat

Emelje fel a kezét, aki parfümben fürdött! A kevesebb több elve nem is lehetne helytállóbb, mint az illatokat esetében. Még a legfinomabb illatfelhőt is mérgező gázokká lehet változtatni az indokolatlanul nagy mennyiséggel. A helyes használat titka a két-három jól irányzott permet megfelelő pontokra.

 

9, A hidratáló krémek mellőzése

Mi tagadás, vastag bőr kell a túléléshez egy ilyen őrült világban, de miért tetőznénk még a bajt a ráncokkal? A férfi bőre ellenállónak tűnhet, de a látszat ellenére annyira érzékeny, hogy akár egyetlen zuhany is a bőr kiszáradáshoz és kirepedezéshez vezet. Egy könnyű hidratálót tehát érdemes naponta alkalmazni az arcon és a nyakon, mely víztartalma nyugtatja a bőrt, és védelmet nyújt az időjárás viszontagságaitól.

 

8, A szárazon történő borotválkozás

Az elektromos borotvák technológiai fejlődése ellenére a szárazon történő borotválkozás még mindig necces. Zuhanyzás után az arcbőr és a szőrszálak is felpuhulnak, ezért érdemes olyankor elővenni a gépet. A helyzeten még segít, ha előtte egy hámlasztó, arcelmosó folyadékkal megtisztítod arcbőröd, ezzel is minimalizálva a borotválkozás során fellépő irritációt.

7, Az életlen borotvák használata

Az eldobható borotvák nevükben hordozzák a kulcsszót: eldobható. A probléma, hogy a viszonylag rövid élettartamról sokszor és sokan hajlamosak megfeledkezni, ami látványosan meg is bosszulja magát. Az égő arcbőrre még ránézni is fáj, pedig a delikvenst a krémező csík kopása is idejében figyelmezteti, a leszámolás napja közeledik. A borotválkozás 4 pillérét erre találod!

 

6, Túl sok zselé

Az egyetlen rosszabb annál, mint hogy nem használsz hajadra semmilyen terméket az, ha a tetemes mennyiségű zselétől hajad olyan keménnyé válik, hogy az megfelel egy munkavédelmi sisak előírásainak is. A ropogós rőzse a ’80-as évek végén volt utoljára divat, ma már egy könnyebb lakk is kellően formázza a hajat, amivel a természetes megjelenés is jobban fenntartható.

 

5, A béna tetoválás

Vettük, hogy szereted Máriát, hiszen ott a gyűrű az ujjadon, nem kell az ezt a tényt egy három szóban összefoglaló tetoválással is fokozni. Egy rosszul megválasztott tetkó büntet, kétszer is gondold át, hogy mit varratsz magadra.

4, Az összenőtt szemöldök

Hacsak nem most ébredtél a kómából, az összenőtt szemöldököd még egy nyári tábor kézműves oktatója sem fogja neked elnézni. Az ápolt arcszőrzet fontos a modern férfi életében, mely alól a szemöldök sem kivétel. Ötpercnyi időbefektetés pedig alsó hangon is megér annyit, hogy ne emlékeztess egyik plakáton körözött terroristára sem.

 

3, Ápolatlan körmök

Talán meglepő, de egy ápolatlan férfikéz látványa sajnos manapság sem ritka jelenség.  A körömágy helytelen ápolása fájdalmas fertőzésekhez is vezethet, aminek több hetes kúrák tudnak csak véget vetni. Ha valakinek nem erőssége az olló használata, akkor érdemes egy szakértő pedikűr-manikűröshöz fordulnia.

 

2, Orbitális fül - és orrszőrzet

Tetszik vagy sem, arcunk manapság a portfóliónk része, legyen a kérdés a karrier vagy akár társkeresés. A kilógó orr – és fülszőrzet zavarba ejtően visszatetsző, és rendkívül előnytelen. Ezek a szőrszálak testünk bejáratain szűrőként viselkednek, szervezetünk egészséges működésében tehát fontos szerepük van, ez azonban nem mentség a felesleges villantások alól. Egy kisollóval és tükörrel könnyen orvosolni lehet a problémát.

1, Az elvadult testszőrzet

A szőr tagadhatatlanul a férfiasság egyik szembeszökő szimbóluma, eljön azonban a pont, amikor minden dzsungelt vissza kell metszeni. Egy állítható fejű trimmer segítségével - különösen mellkas és has tájékon – megfelelő hosszúságú, mégis természetes hatást lehet elérni. Az ideális testszőrzet beletelhet egy kis gyakorlásba, de ha szereted a nyitott gallért, érdemes belevágnod.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot ránk a Facebook oldalunkon, és tálcán kapod a legérdekesebb anyagainkat!

A divatbakikról is van egy hasonló listánk. Olvastad már?

 

A Zara Spanyolország első számú divatmárkája és a két és fél milliárd fontot érő Inditex cégcsoport húzóneve. A céget 1975-ben alapították, ami harminc évvel később a világ egyik leggyorsabban növekvő cégcsoportjává vált a divatiparban. A Zara története egyike a világ legnagyobb üzleti sikereinek.

Gyorsétterem, gyorsdivat?

Amancio Ortega Gaona 1963-ban kezdett ruhákkal foglalkozni, az első Zara bolt 1975-ben nyitott meg a galíciai A Corunában. Olyan ruhaüzlet volt, amely nem titkoltan azzal szerezte népszerűségét, hogy a drágább, luxuskategóriás (designer) ruhamárkák kollekcióit másolta le és kínálta rendkívül kedvező áron, így nem kellett egy luxusyacht-tulajdonos iparmágnás feleségének lenni ahhoz, hogy a spanyol hölgyek is a legújabb divat szerint öltözzenek. Ez a női lélek legmélyébe hatoló elgondolás már akkor sikeresnek bizonyult, így Ortega sorjában nyíló üzletei elkezdtek Spanyolország-szerte ismertté válni.

Valamikor a ’80-as években született meg a fast fashion (instant fashion, gyorsdivat) ötlete Ortega fejében, ami tulajdonképpen a vásárlói igények azonnali kiszolgálására reagálást, egy gyorsabb rendszert jelentett, és jelent a mai napig. Az alapötlet, hogy a divat nem szezonálisan működik, hanem folyamatosan változik, tulajdonképpen azért zseniális és forradalmi, mert - mint minden nagy gondolat - gyökerestől irtotta ki az addig berögzült szokásokat és alapjaiban formálta újra egy iparág korlátait. Természetesen azért magának az eladni kívánt ruhadaraboknak is színvonalasnak kellett lenniük, különben enélkül annyit ért volna az egész, mint a Szomszédok Vágási Feri nélkül.

Instant fashion

Tulajdonképpen a kifejezés a vásárlói igények változására való gyors reagálást jelenti, tehát a ruhadarab, kiegészítő ötletének megszületésétől a boltba kerülésig eltelt idő lerövidítését. Ez az ellátási lánc finomhangolásával érhető el, amelyben forradalmit alkotott a Zara.

A cég Spanyolországból először Portugália felé terjeszkedett 1980-ban, majd ’89-ben az Egyesült Államokban nyitott üzletet, ’90-ben pedig Franciaországban. A kilencvenes évek során további hetven országban jelentek meg. A Zarának nincs olyan tündökléssel és bukásokkal tarkított kacifántos története, mint némelyik híres divatcégnek vagy egy olasz autógyárnak, így ezentúl inkább az üzleti oldalról közelítjük meg a dolgokat. Mi tette ennyire sikeressé a spanyol céget?

 

 

Hatszor többször mész vissza

Manapság világviszonylatban az emberek kevesebbet költenek ruhákra, viszont többet áldoznak egészségmegőrzésre, műszaki cikkekre, oktatásra, utazásra és szabadidős programokra. Továbbá a ruhák terén olyan nagy a választék, mint Üzbegisztánban a korrupció, így a fogyasztót elérni egyre nehezebb. Az egyszerű alapötleteknek köszönhetően a Zara hatalmas erővel tört be a divat világába: havonta, akár hetente megújuló, széles választék, amely eleinte a nagyobb divatcégek ötleteit másolta, ezáltal vált vonzóvá a vásárlók számára. Lerövidítették azt az időtartamot, ami a ruhadarab ötletének megszületésétől a boltba kerülésig telik el a hagyományos öt-hét hónapról egy-két hónapra. A vásárlónak nem a következő szezon darabjaira kell várnia, hanem a következő havi darabokra. Érezhető, hogy ez a fajta gyorsaság és a viszonylag alacsony ár egy olyan belső kényszert teremt az egyszeri divatőrültben - és nem divatőrültben is -, hogy szinte minden egyes betérés alkalmával vásárol valamit, mert lehet, hogy a kinézett darab másnapra már nem lesz meg.

Ennek köszönhető, hogy a statisztikákban a Zara magasan veri riválisait: átlagosan egy vásárló éves szinten tizenhétszer tér vissza üzleteikbe, ez körülbelül hatszor több, mint más rivális márkák esetében, ami óriási különbség.

Az már csak cseresznyés hab a tortán, hogy az üzletek menedzserei árgus szemekkel figyelik a vásárlók reakcióit (ez a word-of-mouth marketing), így a kevésbé sikeres ruháktól hamar megszabadulhatnak, a népszerűbbeket pedig gyorsabban tudják pótolni. A házon belüli és kívüli kommunikáció is krémesen működik, és ahol megoldható, az eladók, a menedzserek és a tervezők is egy épületen belül dolgoznak.

Word-of-mouth marketing

Szóbeszéd alapú reklám, egy ingyenes módja a reklámozásnak. Az elégedett vásárló meséli el saját ismerőseinek, hogy mennyire jó egy adott szolgáltatás, termék vagy esemény. Ez a reklámozás egyik leghitelesebb formája, mert az emberek minden ilyen ajánlással a saját hitelességüket teszik kockára. Ilyen ajánlásokat teszünk nap, mint nap, tudatlanul, amikor elmondjuk barátainknak, ismerőseinknek, hogy mennyire jó egy parfüm, milyen jó minőségű inget vettünk, vagy milyen jót ettünk abban az új pizzériában.

Annak érdekében, hogy sikeresen reagáljanak a vásárlók igényeire, a tervezői döntéseket a lehető legvégsőkig késleltetik. Ez azt jelenti, hogy egy kollekció 50-60%-át készítik el előre, a többi részét pedig szezon közben, míg más cégek már a szezon előtt 80-90%-ban készre tervezik a ruhákat.

Reklám és megjelenés

Más divatházakhoz képest megintcsak nagy különbség, hogy a Zara szinte egyáltalán nem költ reklámra. Sehol sem látunk óriásplakátokat űrlényeket megszégyenítő adottságú modellekkel, mert az egyetlen reklámfelületük a boltjaik kirakata és a weboldaluk. A vásárlókat szinte tök ugyanolyan látvány fogadja egy londoni, párizsi, Rio de Janeiro-i vagy New York-i üzletben - többnyire világos, krémszínű, kellemesen megvilágított, modern berendezésű belső tér, sok tükörrel, lounge vagy chillout zenékkel.

Egységben az erő

Az egyes kollekciókat nem divattervezők csoportjai, hanem kreatív csapatok készítik el. Ezek a csapatok divattervezőkből, beszerzési szakértőkből és termékfejlesztéssel foglalkozó emberekből állnak. Egy időben többféle ruhadarabon dolgoznak, főleg az előzőekben sikeresnek bizonyult darabokra építkezve. A tervezők legfőbb célja, hogy szezon közben minél kevesebb változtatást kelljen végezni és hogy felgyorsítsák a tervezés folyamatát (például a kevesebb mintadarabbal). A Zara általában fiatal divattervezőket alkalmaz és arra ösztönzi őket, hogy gyors döntéseket hozzanak, ugyanakkor a rossz döntéseket nem büntetik szigorúan. Ismét csak fantasztikus számadat, hogy a Zara termékeinek csupán 1%-a nem kel el, az ipari átlag e téren viszont 10%.

Szabálytalanság

Vannak olyanok, akik nem fogadják el, hanem felülírják a szabályokat, Amancio Ortega egy ilyen ember. Ennek eredménye, hogy Spanyolországban senkinek, a világon pedig - a 2011-es Forbes lista szerint - mindössze négy embernek van nagyobb vagyona, mint neki. A nagyvárosokat behálózó Inditex csoport és számos márkája (például a Pull&Bear, a Bershka, a Stradivarius és a Massimo Dutti) egyelőre megállíthatatlan dózerként tör előre.
Amikor a kapitalizmus nevű gazdasági rendszert feltalálták, talán valami ilyesmire gondoltak.

Számadataink forrása

A ruhaipari brandek történetét taglaló sorozatunk további részeit erre találod. Converse, Tom Ford és Burton Snowboards a korábbi részekben!

Betérünk egy ruhaboltba és huszonötféle farmer, nyolcféle szabású ing, ilyen-olyan zakók fogadnak, amik közül mindegyik más. Ha ruhát vásárolunk, az egyik legfontosabb szempont a szabás kell legyen, de néha kifejezetten nehéz eligazodni az egyes típusok között és akkor még a webshopok egyes kategóriáit nem is említettük. Hogy egyből azt rendeld meg, vagy vedd le a polcról, ami hozzád illik, segítünk egy-két fogalommagyarázattal!

Skinny / Slim fit

Mind a nadrágok, mind az ingek terén nagyjából egyet jelent a skinny vagy slim felirat: az adott ruhadarab testhezálló. Nadrágoknál, farmereknél a deréktől a bokáig végigköveti a test vonalát, az ing pedig a csípőnél nem fog két centiméternél jobban elállni. A modern, testhezálló körvonal elengedhetetlen kellékei a slim ruhadarabok, amik a legelőnyösebbek vékonyabb vagy sportos testalkaton. A férfiak körében a slim fit farmert Elvis Presley terjesztette el, aki az ötvenes években öltözködésével sokkolta a közvéleményt. Az alkathoz passzoló öltözködésről szóló írásunkat erre találod.

ASOS

A különbség

A skinny és a slim közti különbség a testalkatnál mutatkozik meg: míg előbbi egy már-már természetellenesen vékony, csontos alkatra utal, addig a slimet egy formás, de vékony testre mondják. A nadrágoknál a skinny a csípőnél és a bokánál is feszes (sokszor sztreccses anyagból van), a slim inkább lazábban követi a test vonalát.

Smart shirt

Ez az az ingfajta, ami a formális és a laza (casual) ing között helyezkedik el félúton. Általában egyszínű, esetleg visszafogott mintázatú, lehet hordani zakóval, pulóverrel, kardigánnal és nyakkendőt nem kell hozzá felvenni. Ütősen mutat egy hasítottbőr cipővel és vászonnadrággal.

Topman

Straight cut jeans

Ez a klasszikus formája a farmernek, ami azt jelenti, hogy a derekadon és a hátsó fertályon passzol, a lába viszont bővebb - erre utal a neve is. Egy pólóval és egy tornacipővel mindig laza hatást érhetünk el a straight cut farmer segítségével.

Mr. Porter

Henley shirt

A Henley tulajdonképpen egy gallér nélküli pólóing, vagy egy, a nyaknál körülbelül tíz centis kivágással rendelkező póló - attól függ, honnan nézzük. Azért Henley lett a neve, mert az angol Henley-on-Thames városának evezős sportolóitól ered. A kivágás begombolható és létezik hosszú-, és rövidujjú változata is, mindenféle színben.

Need Supply

Korábban összeszedtünk 5 nélkülözhetetlen ruhadarabot, olvastad már?