Így kezeld a napégést - Felejtsd el a házi praktikákat

Talán otthon maradt a fényvédőd, vagy egy hirtelen gondolattól vezérelve úgy döntöttél, most naptej nélkül sem lesz gond kifeküdni a partra, esetleg kihagytál egy foltot. Az eredmény minden esetben ugyanaz a ránézésre is fájdalmas főtt rák külső. Miután megtörtént a baj, a bennünk felmerülő gondolatok legtöbbször a „Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?”, és a „Hogyan mentsük a menthetőt?” kérdések között cikáznak. Házi praktikákat válasszunk vagy maradjunk szakszerű megoldásoknál? Most minden kérdésedre megadjuk a választ.

Bőrünk nem felejt

Ha ezeket a kérdéseket egy szigorú bőrgyógyásznak tennénk fel, a válasz minden bizonnyal nem lenne kecsegtető, lévén a napégés manapság már száz százalékban megelőzhető. Amennyiben mégis felelőtlenek voltunk, az égett bőr okozta fájdalom egy életre rögzíti bennünk a naptej, a szalmakalap és napszemüveg hatékony szerepét. Fontos tudni, hogy bőrünk nem felejt, a bőrkárosodások hatása hosszútávon összeadódik, így minden egyes leégés növeli egy későbbi bőrdaganat kialakulásának kockázatát.

Az Aszpirinen túl

Kielégítő hatékonyságú módszer nem létezik a napégés kezelésére, hiszen amint kialakult a bőrsejtek károsodása, a folyamat attól kezdve halad a maga természetes útján. A fájdalom csillapítása céljából marokszámra szedni az aszpirint szintén nem megoldás, az égett bőr okozta érzés ugyanis más módon is enyhíthető. Helyileg, a bőrre kenhetünk szteroid krémeket, illetve aloe vera készítményt, de ebben a helyzetben hatékonynak bizonyul a házi gyógyszertárakban mindig fellelhető klasszikus, a Panthenol is.

Hidratálj kívül, hidratálj belül

Clinique After-Sun Rescue Balm és Garnier Intensive 7 Days - Aloe Vera

A folyamatos folyadékpótlás rendkívül fontos, leginkább a hámló szakaszban, folyadék hiányában ugyanis a bőr nem tudja ellátni védő funkcióját. Az égő bőrnek jólesik a hideg zuhany vagy a hideg borogatás, de a folyadékvesztés mérsékelhető a megfelelő sótartalmú italokkal, például sportitalokkal is.

Naptej nélkül a napon?

Az előbbiek tekintetében ember legyen a talpán, aki kimerészkedik védelem nélkül a tűző napra, de mint tudjuk, véletlenek mindig vannak. Hogy hogyan lehet napégés nélkül túlélni ezt a kalandot, arról itt van három lépés:

  • Délelőtt tizenegy és délután három között kerüld a huzamosabb ideig történő napon tartózkodást. A káros sugarak mértéke ekkor a legnagyobb, és rendszerint ekkor a legkönnyebb napégést szerezni.
  • A napernyő a legjobb barátod, főleg ebben a kritikus helyzetben. Az ernyő alatt történő napozás egyéb védelem nélkül kötelező, ha csak nem akarod, hogy egy arra járó rákhalász a nap fogásának nézzen.
  • Hidratálj, hidratálj, hidratálj. A lehető leghasznosabb védelem, ha belülről történő hidratálásként minél több folyadékot iszol. Szervezeted természetes reakciója az izzadás lesz, mely kontroll alatt tartja belső és külső testhőmérsékleted egyaránt.

Maradj a szakszerű megoldásoknál

Házi praktikákból nincs hiány, a tejföl, majonéz, mustár, méz kombinációt mi mégis leginkább salátaöntetként tudjuk elképzelni, de semmiképp sem a bőrre kenve. A világháló szerint ilyen esetben testápolóként alkalmazhatunk még sört vagy vodkát is, mi azonban ezeknek is inkább a hagyományosan történő felhasználását javasoljuk. Ha a bőr égését kívánjuk csillapítani, arra az egyetlen javasolt otthoni módszer a hűsítő hideg zuhany.

Ha a úgy érzed a faktorszámokról van még mit tudnod, ne habozz, itt bepótolhatod mindazt.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon