Öltözz úgy, mint Jude Law!

Jude Law a ’90-es évek elején tűnt fel először a mozivásznon, de neve igazán csak az elmúlt tíz évben vált ismertté. Ez az idő is elegendő volt azonban ahhoz, hogy megismerjük és megkedveljük Mr. Law öltözködését, mely alapján kijelenthetjük, ha stílusról van szó, Jude Law nem egy másodhegedűs John Watson, hanem maga Sherlock Holmes.

Szereti a klasszikusokat

Jude Law a hétköznapokban szeret klasszikusokat viselni. Minden sallangtól mentesen, egyszerű alapdarabokból építette fel ruhatárát, alapszíneket használ, és kerüli a feltűnést. A képen látható farmer összeállítása is egyszerűsége miatt szolgáltat számunkra pozitív példát. Vannak napok, amikor a férfinak nincs kedve, esetleg ideje azon gondolkozni, mit is vegyen fel. Ekkor nyugodtan kijátszhatjuk a „férfi vagyok, nem kell mindig kiöltöznöm” kártyát, kapjunk fel egy kopott farmert, egy kék pólót, rá pedig az imádott farmerdzsekinket. A tökéletes és férfias megjelenés eléréséhez olykor elég három ruhadarab és két perc.

Topman Acid Wash Blue Denim Western Jacket 45 GBP / Zara T-Shirt With Breast Pocket 5.995 Ft / Zara Skinny Jeans With Pendant 13.995 Ft / Zara Combined Fringed Shoe 25.995 Ft

London és a Soho

Soho London egy kicsiny városrésze, mégis benne van a világváros összes zamata. Szó szerint, a néhány utcából álló negyed ugyanis tele van éttermekkel és különböző szórakozóhelyekkel, ahol bizony nem ritkán hírességek is megjelennek. Többek közt Jude Law is, aki ezúttal is a megfelelő módon definiálta önmagát öltözködésében. Egy party negyedbe az ember nem öltözik ki, csak amennyire éppen szükséges. A bőrkabát alapdarab, Jude Law aktuális összeállításában azonban főszerepet kapott. A ruhadarabok oly módon vannak összeállítva, hogy bár tökéletes összhang áll fent köztük, tekintetünket mégis minden a kabátra irányítja.

Diesel Leather Bobmber Jacket 739.28 Euro / Topman Black V-Neck Jumper 22 GBP / Topman Monkee Genes Skinny Chinos 60 GBP / Ted Baker Enapay Chelsea Boots 142.17 Euro

Bakancsban és kalapban a vörös szőnyegen

Míg hétköznapjaiban kerüli a feltűnést, Jude Law vörös szőnyeges megjelenései sokszor és sok tekintetben szakítanak a hagyományokkal. Előfordult, hogy a nyakkendőt egy lazán megkötött kasmír sállal helyettesítette, fehér ing helyett egy környakú fehér pólót vett a zakó alá, és számtalanszor használ meglepő, majdhogynem harsány kiegészítőket. Utóbbit példázza egy premieren készült képünk, ahol jól szabott öltönyéhez fűzős bakancsot húzott fel, de ami ennél is szembeszökőbb, az a bizonyos fekete kalap. Úgy fest, ha eseményről van szó, a színész nem fél rögtön karakterbe bújni, és teszi mindezt úgy, hogy megjelenése egy percig sem hiteltelen, sőt, kifejezetten meggyőző.

Topman Brown Heritage Suit 180 GBP / Topman Black Wide Brim Fedora Hat 20 GBP / Asos Slim Tie 8.53 Euro

Sorozatunkban szakértő szemmel vizsgáljuk az arra érdemesek szereléseit. Clooney-ért, Beckhamért és a többiekért ide kattints!

 

 

Katával kapcsolatban lassan kínos közhely lesz leírni, hogy feltűnő jelenség, pedig az esetében teljesen indokolt kifejezés. A francia és esztétika szakon is végzett művészettörténész fekete bőrshortban, egy házilag átalakított pólóban érkezik, mellette egy lehetetlenül szelíd ex-menhelyes kutya, Fruzsi. Topjára szikszalaggal applikált fel egy rózsaszín post it cetlit, amin filccel írt felirat áll: Free Pussy Riot. Tetkók, hatalmas, göndör szőke frizura és napszemüveg. – Karl Lagerfeld szerint a legjobb szemsmink a napszemüveg – jegyzi meg később.

Kettő közül választhatsz

A Lelki jelenségek vizsgálata című Woody Allen könyvben található egy remek novella, amelyben középkorú, nős férfiak azért fizetnek fiatal egyetemista lányoknak, hogy filozófiáról, irodalomról, történelemről beszélgessenek velük. Katát imádták volna. Igazi entellektüel és olyan választékosan, kifejezően beszél a művészetről, hogy saját kérdéseim annyira tűnnek szofisztikáltnak, mint egy barlangrajz. - A célom összekapcsolni területeket a zenétől kezdve a high end-műfajokig, vagy akár a tetoválásoktól addig, amit magas művészetnek tartanak itthon. Polarizáltan gondolkodunk mindenben, legyen az politika, női-férfi szerepek vagy a hogyan éljünk? típusú megnyilvánulások. Fekete vagy fehér, e kettő közül választhatsz. Valahova igazodnod kell, mert ha nem igazodsz sehova, akkor nem tudják ki vagy és az egy idő után veszélyes lehet. Azért mondom ilyen egyszerűen, mert ilyen egyszerű a helyzet. Viszont kilépni a megörökölt keretekből és újakat teremteni nagyon izgalmas feladat. Számomra most pont az lett igazán izgalmas kihívás, hogy szubkulturális jelenségekről beszéljek, de ne a szubkulturális szótárral, mert itt akad meg a folyamat, hogy koncentrikus köröket leírva, egyre szélesebb rétegeket szólítson meg a kortárs vizuális kultúra.

Pussy Riot

Az öltözék egy szemléletmód kifejezése, - üzenet - Kata saját külsejét is egy átfogó manifesztum részéve tette. Az asztalon kávé, a kezében cigaretta, aztán a padra dobott dzsekijére pillantok, aminek a hátára egy vicsorgó tigrisfej van varrva, az elejére meg a konföderációs Dél zászlaja „rebel”, azaz „lázadó” felirattal. Jelek, szimbólumok, utalások. Egyes blogokon már divatikonnak nevezik, de Kata nem rajong az ilyesmiért és helyén kezeli a dolgot. - Valamiért én hangsúlyos lettem ebben a közegben, nem tudom, miért. Mindig kellenek bóják, amiket kapcsolnak jelenségekhez, de én azt gondolom - és mindig is így értékeltem a saját forgatásomat ilyen-olyan helyeken -, hogy ez azért van, mert egyre nagyobb kíváncsisággal fordulnak afelé a jelenség felé, amit képviselek, vagyis a kortárs művészet irányába. Ez alapvetően jó és fontos. Hál’ Istennek egyre több izgalmas példát látok magam körül, és mindig igyekszem is erősíteni, hogy gondolkozzunk el azon, hogy mi a szerepünk a világban, és ezt próbáljuk elmondani, leginkább egy egyszerű mondatban. A cél az kell legyen, hogy egy alany-állítmány-tárggyal ki tudd fejezni magad. A többi sallang.

Pasik pólóban, farmerban

Bizonyára sokan gondolják azt, hogy Kata csak olyan pasikkal hajlandó együtt vonulni az utcán, kutyát sétáltatni meg beülni valami helyre, akik hozzá hasonlóan extrém fokozatban tolják a divatot, de bármilyen furcsa, egy kávéra akkor is lehet esélye valakinek, ha uram bocsá’ unalmas cuccokban jár. - A legférfiasabb tulajdonság a határozottság, az pedig alapvetően attitűdben és fellépésben jelentkezik, nem ruhákban. Így nem az fontos nekem, hogy mit visel, hanem hogy azt hogyan teszi.  A férfiaknál sok erőlködést meg bénaságot látok, a nőknél meg merevséget. Ami egy tőről fakad: nem tudod, hogy ki vagy, vagy nem mered felvállalni. Egy póló-farmeros fiú vagy pocakos pasi is teljesen rendben van – sőt –, nem ezen dől el, hanem azon, hogy mit sugároz kifelé. Sosem olyan férfiak voltak körülöttem, akik - hogy is mondjam -, megcsináltak voltak. Nem ezen múlik, de még csak az iskolázottságon sem! Ameddig valaki többet tud mutatni a világból, addig eszméletlenül érdekes nekem, és ez lehet streetsmartság is. Persze nekem is van gyengém, és nem tagadom, hogy jobban odafigyelek a szőrös, tetovált fiúkra... motoron. 

Agent provocateur

Őszintén szólva a vele készült interjúk és az extravagáns stílus miatt – ami ismételjük: csak a pesti utcákon tűnik annak, Berlinben ez hétköznapi – relatíve agresszív, megmondóemberes magatartást vártam, de Kata kiegyensúlyozottnak, kedvesnek tűnik, semmi verbális agresszió, eszében sincs rámerőszakolni az ideáit, világképét, bármijét. A helyzet az, hogy ennek ellenére az egész attitűdje kiált a provokációért, és magam is arra készültem, hogy majd jól rákérdezek, hogy tulajdonképpen mennyire életszerű ez a belvárosi ex-bölcsész-art-sznob attitűd a „rögvalóságban”, de valahogy nem tűnik helyénvalónak a dolog. Talán mégis kellett volna, mert a beszélgetés végén Kata nyilvánvalóan hiányolt egy kis kötekedést a részemről. - Na, és hol vannak a szubverzív kérdések?!

Reakciós-szexista-szubverzív fejezet

Tucatnyi izgalmas vállalkozás fűződik a nevéhez, szerepelt címlapon, dolgozott a hazai szakma csúcsának számító Ludwig Múzeumban, majd miután ott szűknek érezte a kereteket, a szabadúszás mellett döntött. Személy szerint háttérmunkásnak tartja magát, de kompromisszummentes magatartása miatt a divat és művészvilág az előtérbe tolta, ami azért érdekes, mert nem egy kurátornak kellene úgymond kitaposnia az utat, hanem maguknak az artistoknak. Ez kábé olyan, mintha a futballban az edzők lennének a reklámarcok, mert nincs a placcon egyetlen izgalmas játékos sem. Ezt persze én mondom, Kata biztosan tiltakozna, ha itt ülne mellettem, miközben lekopogom ezeket a sorokat. Tudom, roppant szexista és reakciós a hozzáállásom – kérem, ne írjanak tiltakozó leveleket –, de Katánál jobb reklámja aligha lehet a kortárs művészetnek. Oké, a kínai Ai Wei Wei nagy művész meg minden, de azért nem sokkal jobb őt nézni?!

Let’s talk about art, baby!

Vivian Maier nevét 2009 előtt nem sokan ismerhették, az elmúlt három évben pedig üstökösként száguldott bele a kortárs fotóművészeti szcénába. Az 1926-ban született hölgy az egyik legnagyobb durranás a piacon, ami azért is érdekes, mert egész életében egy kiállítása sem volt, egy képet sem adott el, és szegénységben halt meg 2009-ben. Egy John Maloof nevű 26 éves ingatlanügynök egy 2007-es árverésen felvásárolta az elszegényedett nő 100.000 negatívból álló gyűjteményét, miután – idézem a wikipediát – felismerte, „hogy a huszadik század egyik legjelentősebb gyűjteményét sikerült megszereznie.” Micsoda pillanat lehetett ez egy átlagos ingatlanügynök életében! Tavaly megjelent egy album a művész életéről, art blogok, magazinok, fórumok a 20. század egyik legnagyobb utcai fotográfusaként ünneplik az élete java részében dadaként dolgozó Maiert, aki alig 3 év alatt, konkrétan a semmiből annyira household név lett, hogy ősszel a Mai Manóban is megnézhetjük a fotóit. Ami még fontosabb: Maier printjei már elárasztották a piacot, egy amerikai art dealernél 1800 dollárba kerül egy darab fotója, és biztosak lehetünk benne, hogy ez az ár jó darabig csak emelkedni fog. Ez a kis sztori egy halom kérdést generál, de a legfontosabb, hogy kiválóan szemlélteti, hogyan is mozog a művészeti szcéna. – Sok hasonló eset van, akár itthon is – mondja Kata. – Akik nem vesznek részt valamiféle együttműködésben, játékban, szervezetiségben, azok nem fognak bekerülni a forgásba. Akit nem képvisel senki – akár galerista, vagy szabadúszó kurátor, vagy bárki más –, az nagy eséllyel nem kerül be a műkereskedelmi forgásba, nem írnak róla, nem kap jó árat, nem kerül be múzeumokba és így tovább. Ennek a szakmának is megvan a saját ritmusa, egy tortáról van szó, ami úgy kerek, hogy minden szelet megvan, sőt minden réteg adott, egyik a másikra épül, anélkül nem képzelhető el, nem ugorható át. Az emberek általában a jéghegy csúcsát látják, a masszív felépítményt a víz alatt nem, vagy ha már tortahasonlatnál maradunk, akkor csak a cseresznyét a tetején.

A küszködő művész

A 217 millió fontos vagyonon csücsülő Damien Hirst a mai kortárs művészet egyik legellentmondásosabb figurája, szinte akármit csinál, az font százezrekért, milliókért kerül elárverezésre. Méltatói szerint zsenialitása csak Warholhoz és Picassóhoz mérhető, mások szerint nem is művész, maximum egy dizájner, és aki csak teheti, adja el a Hirst képeit, műtárgyait, mert záros határidőn belül egy kiflit sem fog tudni venni az árukból. - Hájpolt, alaptalanul túlreklámozott stílusra, művészre, majd annak teljes eltűnésére itthon is volt példa, így a 80-as évek új szenzibilitás irányáról vajon ma hányan tudnak? – magyarázza Kata. - Hirst szerintem elsősorban mint posztmodern jelenség izgalmas,, de a fenomém mögött valóban komoly játszmák és érdekek vannak és lehetnek. Meg kell nézni, ki pörget egy művészt: egy kör vagy több? Van, hogy egy 8 milliós Julian Schnabel kép pár hónap múlva 2000 dollárért kel el. Ez persze nem jelenti, hogy Schnabel nem nagy művész abban a pillanatban vagy utána bármikor. A Hirst-jelenség egy sor kérdést vet fel, a hedge fund fogalmától kezdve a tehetségig, az „egyedül, saját két kezével alkotó zseni-művész” fogalmától a művészet és pénz korrumpáltsági fokaiig vagy éppen a dekoráció, giccs, mint kategóriák újraértelmezéséig. (Arra a kérdésre, hogy akkor most mi legyen, eladjam-e a Hirst képeimet vagy ne, azt a választ kaptam, hogy semmiképpen se.)

Könyvtárazás és excel táblák vs. tűsarok és pezsgő

Két könyvön dolgozik, az egyik Ujj Zsuzsi fotográfusi oeuvre-jének feldolgozása, a másik egy kArton galériabeli projekt és egy ahhoz tartozó könyv szerkesztése. Ősszel antropológia szakon kezd Miskolcon, két animációs film előkészítési fázisában vesz részt, idén is lesz Fashion Video Festival. – Most benne vagyok egy izgalmas „építésben”, egy olyan non-profit projekthelyszínt szeretnénk létrehozni, amely bármilyen hangnemet megüthet, nem korrumpált szellemileg, és eltart pár agilis embert – mert az ingyen munkában nagyon nem hiszek. Igazából egy szellemiség képviseletéről van szó, amit én hiányolok itthon. A szokásos kurátori tevékenységét nagyon pontosan tudja definiálni, de arra vagyok kíváncsi, hogy van-e valami magasabb szintű vízió, amit követ. Tanítani szeretne, oktatni, utat mutatni? – Ez egy jó kérdés – gondolkodik el. – Nem hiszem, hogy oktatószerepem lenne. Vannak vibe-ok, hullámok, amik inspirálnak. Kreatív embereknek mindig is kellett egy katalizátor. Kell valaki, aki rendszerbe fogja őket, aki megmutatja, hogyan juthatnak el az emberekhez vagy más generációkhoz. Sok termékeny, kreatív és derűs emberrel találkozom. Egyébként ami rendszerint látszik belőlem – az, hogy tűsarkúban pezsgőzők egy kiállítás megnyitóján -, ez alapján van egy általános elképzelés rólam vagy a munkámról, de ameddig ide eljut az ember, illetve ami mindezt megelőzi, vagy nem ilyen látványos, arról kevés elképzelése van a legtöbb embernek. Ez ugyanúgy egy szakma, hivatás, kemény feltételrendszerekkel, sokszor unalmas és hosszú fázisokkal, megannyi buktatóval és bizonytalansággal, ami sok rátermettséget igényel - amit a legtöbb széplelkű fiatal valóban nem is láthat kívülről.

Még több izgalmas és gyönyörű nő Asztal egy személyre sorozatunkban!

A helyszínért köszönet a Pastrami Étterem és Kávéháznak!

(Fotók: Tóth István, Oltai Kata/Facebook, Gáldi-Vinkó Andrea, Szombat Éva, damienhirst.com, vivianmaier.com)

Akadnak olyan szerencsés férfiak, akik egy álmos hangulatú hétfő reggelen már az első csésze kávé után tudják, milyen illatot viselnek aznap, mások azonban csak az iroda felé tartó zsúfolt liftben eszmélnek rá, hogy nem tettek fel magukra parfümöt. Bármelyik csoportba is tartozz, a következő öt illatot neked, és azoknak a bizonyos lassan induló hétfő reggeleknek találták ki.

Gucci by Gucci pour Homme

Gucci by Gucci Pour Homme, Edt, 50 ml

Vannak azok az őrült hétfő reggelek, amikor az ember nem ébred fel az óra csörgésére, odaégeti a pirítóst, és még az autója sem indul el azonnal. Hétfők, amikor azért imádkozunk, hogy azelőtt odaérjünk az íróasztalunkhoz, mielőtt még a főnök kiszúrná a késést. Nos, ilyenkor jó tudni, hogy a Guccira mindig lehet számítani. Az olasz bergamot és a finom jázmin egyvelege ugyanis nyugtató hatással van az idegekre, többek közt ezért is érdemes a stresszes napokat két fújásnyi Guccival kezdenünk. Jobb, mint a Xanax.

Dunhill Pure

Dunhill Pure, Edt, 75 ml

Igazi csapatjátékosoknak találták ki ezt az illatot, a hétfő reggeli meetingen magadon ezt a parfümöt viselve ugyanis egy melletted helyet foglaló kollégád sem fog levegő után kapkodni. Sőt, feltehetően annyi bókot kapsz majd, hogy az felébreszti a benned mélyen megbúvó egoista éned. Aki pedig nem kívánja betartani a „házi nyúlra nem lövünk” alapszabályt, dobja el az üveg kupakját jó messzire, irodai hódításokra ugyanis tökéletesen alkalmas a Dunhill új illata.

Costume National Homme

Costume National Homme, Edp, 100 ml

Hétfő reggel egy négyszemközti meeting a főnökkel. Minden bizonnyal sokunk számára álmaink netovábbja az előbb említett szituáció, amit az illat tekintetében mégsem kell túlgondolni. Nem túl szokatlan, mégis erős, ugyanakkor kifinomult illatot kell választani, aminek mestere Dominique Ropin, parfümtervező. Ropin örvendetes profizmusát már olyan más illatokban is élvezhettük, mint az YSL L’ Homme és a Burberry Beat. A Costume National Homme a ’90-es évekből ránk maradt, szaglószervünk legmélyebb bugyraiban még ma is fel-felbukkanó klasszikus férfiillatát ragyogóan egyesíti az olyan intenzív aromákkal, mint a grapefruit, a szegfűszeg és a kardamom.

Davidoff Silver Shadow

Davidoff Silver Shadow, Edt, 100 ml

Egy kiszámíthatatlan hétfőn a férfinak szüksége lehet valami kiszámíthatóra. A Davidoff Silver Shadow friss és modern illat, ami akkor érezteti hatását, ha az utcára kilépve az első fuvallat az orrunkba fújja saját parfümünk illatát. A feketeszezám és a spanyol paprika különleges ötvözetének hatására az irodánkra rögtön megszűnünk magánzárkaként gondolni.

Narciso Rodriguez For Him

Narciso Rodriguez For Him, Edt, 50 ml

Ha reggel úgy érzed, inkább visszabújnál a takaró alá, majd, hogy kivedd a napot, a HR-t hívva kamuból beteget jelentenél, szükséged lesz erre a kis szürke üvegre. Ne hagyd, hogy a külső megtévesszen, a szürkeség illúziója mögött ugyanis olyan intenzitás rejtőzik, amit csakis az ibolya levél és a pézsma kettőse eredményezhet. Narciso Rodriguez tervező kedvenc összetevőiből összeállított parfüm telített az erős és férfias identitásban, amire egy kora reggeli órán legalább annyira szükségünk lehet, mint egy csésze forró kávéra.

Ha randira készülsz, de nem tudod milyen illatot lenne érdemes viselned, nincs más teendőd, csak olvass tovább!