Street Fashion: elegáns stockholmiak

Miközben sokan sok időt és energiát – a pénzt itt nem is említem – fektetünk be különböző szerekbe, krémekbe és módszerekbe, igazán nem is ismerjük testünket. A csokoládé fogyasztása valóban pattanást okoz? A korpásodás elleni sampont vajon helyesen használjuk? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a Google sem adja meg mindig a helyes választ, ezért ezúttal eloszlatunk néhány, a testünk ápolásával kapcsolatos tévhitet.

A korpásodás elleni samponok eltűntetik a korpát

Az állítás maga igaz, azonban óvatosan kell bánni ezekkel a samponokkal. Mindennapi használatukkal éppen az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél. Az ilyen erős hatóanyagokat tartalmazó samponok rendszeres alkalmazása ugyanis kiszárítja a fejbőrt, ami az egyik oka a korpás hajnak. Javasoljuk, hogy rutinszerűen váltogasd egy kímélő samponnal, de a probléma kezelésére alkalmas egy B-vitamin kúra is.

Megőszülsz a stressztől

Sok férfi úgy gondolja, hogy az állandó stressz vagy egy hirtelen sokk hatására fordult őszbe a haja, ez az állítás azonban vitatható. Az bizonyított tény, hogy a stressz által kiváltott szabadgyökök befolyással vannak a melanin termelődésre, ezzel módosítva a hajszálak pigment szintjét. Ha a spekulációkat igaznak vesszük, akkor sem okolható a stressz teljes mértékben mindenért, hiszen csak kis mértékben gyorsít egy amúgy is elkerülhetetlen folyamatot. Az „egyéjszakás őszülés” oka sem a sokk. Jellemzően egy autoimmunbetegség, az Alopecia Areata okozza, amely miatt az erős és még sötét hajszálak kihullanak, hátrahagyva ősz társaikat.

Étkezés utáni fogmosás

Jó ötletnek tűnhet az étkezés utáni közvetlen fogmosás, de ezzel – főleg a savas ételek és italok fogyasztása után – növelheted a fogzománc erózióját. A legtöbb fogorvos javaslata szerint várj a művelettel legalább fél órát. A fogak elszíneződését megszüntetendő ideális a három perces fogmosás, melyhez használj glikol vagy szalicilsav és/vagy benzoil peroxid tartalmú fogkrémeket.

Ne hidratálj, ha

Ne tévesszen meg a hidratáló szó. Ezek a krémek nem teszik bőröd olajosabbá, éppen ellenkezőleg: növelik annak víztartalmát és csökkentik a bőrön található foltokat. Ha faggyúmirigy termelésed aktív (tehát bőrödön olyan zsírréteg van, mint a Balaton vizén a legforróbb nyári napon), akkor hidratálás előtt tisztítsd meg arcbőröd, ezzel biztosítva, hogy a krém nem zárja be bőrödbe a rajta található szennyeződést. Próbálj ellenállni a kísértésnek, és zsíros bőröd ne szárítsd ki extrém módon, ezzel ugyanis az olajtermelő mirigyeket készteted működésre, és végül ott leszel, ahol a part szakad.

Sok csoki = több pattanás?

Abszolút téves állítás. A különböző étrendeknek semmi köze az ilyen jellegű bőrelváltozásokhoz. A pattanások keletkezésének fő tényezői a hormonális változások, a stressz illetve a genetika. Ha tehát megkívánsz egy tábla csokit, ez a félelem ne tartson többé vissza.
Olykor előfordul, hogy ami pattanásnak látszik, valójában nem is az. Könnyen összetéveszthető az egy szőrtüszőgyulladással, aminek oka lehet egy rossz pengével történő borotválkozás is, melynek során baktériumok lépnek be a testbe a sérült bőrfelületen keresztül.

A Gombold újra! divatshow ruháit látva nem csupán a hölgyek estek gondolkodóba, de bőven akadtak bevállalós ötletek pasiknak is.

A felhívás, miszerint vonják be a régi magyar öltözködési hagyományokat a kortárs divatba, erőltetett és vagány megoldásokat egyaránt eredményezett a nagy felhajtással járó Gombold újra! eseményen.

A legkonvencionálisabb darabok Domokos Mihály öltönyei voltak, annak ellenére, hogy a tervező extravagáns kollekciónak aposztrofálta a fekete-fehér ruhákat. Tény, hogy kevés helyzetben és kevés pasi engedhetné meg magának a vibráló - egyébként a csángó viselet ihlette - mintás cuccokat, de ha nem együttesben, hanem különálló darabokban gondolkodunk, akkor egy zakó vagy egy halásznadrág simán elmegy egy nyári kerti partiba vagy vitorlázáshoz. A szitanyomattal készült rusztikus hatást jól oldotta a természetes, ám finomabb anyagok használata, mint például a selyem.

(fotó: Botár Gergely)

A Fazekas Endre nevével fémjelzett áttetsző ingek és pszeudo vérrel "bemocskolt" zakók kizárt dolog, hogy bármely pasinak felkeltsék az érdeklődését, de a laza, bő nadrágok jól néztek ki. A jászsági parasztviseletben megjelenő merev szabásvonalakat a lágy esésű anyagok légiessé fogalmazták, és az ember komolyan eljátszott a gondolattal, hogy a lebegő szárú nadrágokat vajon melyik pólójával tudná kombinálni egy jó kis kánikula öltözékhez?

(fotó: Botár Gergely)

Az abszolút favorit azonban Keszei Borbála és Hatházi Fanni Buso vibe fantázianevet viselő kollekciója volt. Lezser, divatos, vad és férfias - és ezek nem csupán a tervezők által a saját ruháikra használt jelzők voltak. A kifutón valóban trendi és hordható, sőt, kívánságlistás cuccok vonultak. Busó nyomatos pólók, bőrrel, szőrmével kombinált cipzáras felsők, melyek durván magasan záródtak, így akár maszkként vagy álarcként is működhetnének a hideg pesti hajnalokon és a kipufogógázas bicikliutakon. Az eredetileg színes népi öltözéket monokróm színvilágra cserélte a két tervező, így lett valóban urbánus a kollekció, egy csipetnyi pikantériával fűszerezve.

(fotó: Botár Gergely)