Éttermet nyitnál? Augusztus 19-e a te napod!

Talán sokan vagyunk, akik néha olyasmiről álmodoznak, hogy milyen lenne megnyitni egy kávéházat vagy éttermet, milyen lenne a dizájnja, milyen szellemben szolgálnánk ki a vendégeinket, és milyen fogások kerülnének az étlapra. Finnországban biztosan vannak ilyen emberek, ők találták ki tavaly a Restaurant Day, vagyis Étterem Nap nevű kezdeményezést, amelynek lényege, hogy bárki megcsinálhatja álmai éttermét egy napra. Idén először Magyarország is részt vesz a kezdeményezésben.

Az első finn Étterem Napon 2011. május 21-én mindjárt 40 „pop-up” – amolyan hirtelen felbukkanó, alkalmi – étterem nyitotta meg kapuit 13 különböző városban, ékes bizonyítékaként annak, hogy a finnekben ott bujkál a vágy, hogy kipróbálják magukat – még ha csak 24 óra erejéig – a vendéglátásban.

A finn szervezőcsapat nagyon rátapinthatott valamire, ugyanis az első pillanattól kezdve jó visszajelzéseket kaptak. Először is az eseményhez fejlesztettek egy mobil alkalmazást, amit egy közel húsz fős önkéntes geek team alkotott meg teljesen grátisz. A honlapjukat ingyen fogadta be a Nebula szerver-szolgáltató, és "állami szinten" is támogatják őket, ugyanis tavaly például a budapesti finn nagykövetség is csatlakozott a mozgalomhoz. Idén tavasszal, a május 19-i Étterem Napon a szakácsuk, Tommi Simpanen közreműködésével lazaclevest tálaltak rozskenyérrel (500 Ft) és mellé finn palacsintát (300 Ft), minden bevételt jótékony célra ajánlottak fel.

Az Étterem Nap Facebook oldaláról

Ha éttermed nyitnál, mit kínálnál benne? Valósítsd meg a számodra ideális éttermet egy napra, egyedül vagy barátokkal, családdal, kollégákkal, szomszédokkal! Lehet bárhol, kint és bent, pl. parkban, téren, utcában, a nappalidban, garázsban, irodában, a kertben vagy ház udvarában stb. Az étlap lehet több fogásos vagy egy dologra specializált (pl. szendvicsbisztró, burgerbár, sütiző, kávézó, lébár, rétes, fánk, palacsinta, muffin, lángos, aranygaluska, vegaőrületek stb.), lényeg, hogy ne csak elképzelni tudd hanem megvalósítani is.

Idén négy alkalommal kerül megrendezésre, egyre növekvő népszerűségnek örvend és szerte a világban egyre többen csatlakoznak hozzá. A legutóbbi alkalommal több, mint 500 étterem valósult meg több mint 50 városban Brazíliától kezdve Izlandon, Ausztrálián át Magyarországig. Összességében véve a jelenség a közösségi kertekhez hasonlít, ez is csapatmunkára ösztönöz és közösségi élményben részesít.

A magyar Based on Pig csapata segíti a hazai vállalkozó kedvű amatőr szakácsokat és étteremvezetőket, igaz, főleg az esemény népszerűsítésére koncentrálnak. A magyar nyelvű Facebook oldalon számos hasznos információ megtalálható, de regisztrálni a finn anyahajón, vagyis az esemény eredeti honlapján lehet, az ív angol nyelvű.

- Mivel ez egy alulról induló kezdeményezés, és mivel az első alkalommal lesz ilyen nálunk, nem számítunk hatalmas részvételre – mondta el Sipos Melinda a Player kérdésére válaszolva. - Ha mondjuk Budapesten 5-6 hely megnyit, akkor mi a magunk részéről már elégedettek leszünk. Tudunk arról, hogy nyílnak egynapos éttermek, és mi, a szervezők is készülünk valamivel. A finn főszervezőkkel kapcsolatban állunk, de nincs semmiféle elszámolási kényszerünk feléjük. Reméljük, hogy egy jó hangulatú esemény lesz, amiből tapasztalatokat szerezhetünk.

Finnországban az alkalmi éttermekben akár hitelkártyával is lehetett fizetni, de itt ilyesmire – egyelőre – nincs lehetőség. A szervezők a bögrekocsmákat ajánlják mintául, a részletekről a honlapjukon olvashattok többet.

A legjobb fővárosi bisztrókról, falodákról, vendéglőkről Falni Budapest sorozatunkban olvashatsz!

(Fotók: restaurantday.org)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon