Figyelem! Eddig rosszul csináltunk lágytojást!

A probléma a lágytojás készítésével az, hogy főzés közben nem tudunk belelátni a tojásba, így sokszor csak az isteni gondviselésen múlik, hogy jól sikerül-e. Itt a megoldás.

A Los Angeles-i Lucques étterem sous-séfje, Douglas Ford mutatja be saját, jól működő megoldását. Ő először is mindig friss, tanyasi tojást használ, mert ennek szerinte jobb az íze, mint a tojásgyárak termékeinek. Nagy valószínűséggel ezt kénytelenek leszünk átugrani, de a mechanikus részében nincsen sok jelentősége, annak ellenére, hogy minden bizonnyal igaza van. Az egyik első trükk, hogy a főzővízhez ecetet önt, mert így később könnyebb lesz megszabadítani a héjától. (Ugyan megmutattuk már, hogy miképpen lehet gyorsan tojást pucolni, de az csak keményre főtt tojással működik.) Séfünk meg is sózza a vizet, próbáljuk ki mi is.

Egy átlagos méretű tojást 8 teljes percig főz, értelemszerűen a nagyobb méretű tojásokat fél vagy akár egy perccel tovább, a kisebbek ugyanennyivel rövidebb időt töltenek a forró vízben. (A hazai szupermarketekben található tojások a videóban látható mérethez képest mindenképpen kicsinek számítanak, tehát ennek megfelelő hosszt válasszunk, és nyilvánvalóan azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hűtőből vesszük-e ki a tojást, vagy a boltból hoztuk, abban az esetben ugyanis „szobahőmérsékletű”.) Főzés után rögtön jeges vízbe teszi a tojásokat, így azonnal lehűlnek, és nem főnek belül tovább. Ezzel a profi módszerrel nagy valószínűséggel nem érhet minket meglepetés, és a sárgája a megfelelő halmazállapotú lesz.

Tovább a Hatékonyha sorozathoz hasonló, észbontóan zseniális trükkjeinkért. Kiderült, hogy rosszul pucoltunk főtt tojást és hagymát, rosszul főztünk tésztát meg rizst, a főtt krumplival sem megfelelően bántunk, és már azt is tudjuk, hogyan lehet a leghatékonyabban fokhagymát pucolni!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon