Fontosak a szabályok, a lépések és a varázslat Harai István szerint, aki Amszerdamban mutathatja meg, a legszebb lányokon kívül a legjobban csapolt sörért is Magyarországra kell jönni.

Tudjuk régóta, hogy a Heineken sokkal komolyabban veszi a feladatát annál, minthogy sört ad a sörre szomjazó tömegeknek. 1863 óta csinálják, van rutinjuk, sőt még annak is okoznak pár kellemes pillanatot, aki nem nyúl a pohár/korsó/palack/doboz után, hanem csak belefut valamelyik agyas reklámjukba.

Ráadásul tudják azt is, hogy a minőségi sör alap, de önmagában kevés a kifogástalan élményhez. Ezért indították Star Serve programjukat: sörmestereik világszerte sok ezer bártender tudását tökéletesítik, akik aztán egy nagyszabású versenyen vesznek részt. Beszámoltunk már a madárfüttyel és Madárral színesített elődöntőről, és már azt is tudjuk, ki Magyarország legjobb sörcsapolója, aki az amszterdami világdöntőn képviselhet minket.

Harai István szerény srác, főleg ahhoz képest, hogy az ő teljesítményét vezettük fel eddig: ő a legjobb csapos itthon. Azt mondta, nem gondolta volna, hogy így van, ellentétben promenádos főnökével, aki erre számított. István kicsit küldetésként fogja fel munkáját, szerinte itthon még kevesen tudják, mennyire fontos a megfelelő csapolás, ezért igyekszik minél több embernek megmutatni a különbséget sör és sör, illetve csapolt sör és tökéletesen csapolt sör között. Akik pedig egyszer ráéreztek az ízére (bocsánat – a szerk.), azoknál már ez a szint lesz az elvárás.

A csapolástechnológiai szabályok mindegyikét pontosan be kell tartani, ez nyilvánvaló, a maximális élményhez viszont több kell, amit a Heineken rejtélyesen csak varázslatnak hív. István szerint nála ez azt jelenti, hogy mindig önmagát adja, és úgy látszik, ez bejön az embereknek. A döntőre sem készül trükkökkel, ugyanazt fogja csinálni, mint eddig. Vagy mégsem – teszi hozzá mosolyogva, és bár egy dobogós helyezéstől lenne igazán boldog, az eddigi sikereire is büszke, és örül, hogy a Star Serve során sok jó fej embert megismert, miközben tökéletesen csapolni is megtanult.

Így lesz a csapolt sör tökéletes csapolt sör

Első lépés: öblítés. Csakis tiszta, alaposan elmosott és kiöblített pohárban lehet felszolgálni a sört. Az öblítés a pohár hűtésére is szolgál, hiszen így a sör lassabban melegszik fel, tovább tartja az ízét.

Töltés. Fontos, hogy miután a bártender kinyitotta a sörcsapot, 45°-os szögben csúsztassa alá a poharat, a csap érintése nélkül, majd amikor majdnem a pohár, hozza függőleges helyzetbe, majd tegye félre. Ez biztosítja, hogy a sör tetején szép és kemény hab képződhessen.

A sörhab levágása. Fontos, hogy a hab tetejét eltávolítsuk, ettől keményebb és tartósabb lesz, illetve ez veszi el a komló kesernyés ízét is az első kortynál. Azoknál a söröknél, amelynek nem vágtuk le a habját, a buborékok sokkal nagyobbak, és ha belekortyolunk az italba, a komló kesernyés íze túl domináns lesz.

A csaposnak ellenőriznie kell, hogy a hab mennyisége megfelelő-e; a poháron található Heineken-csillag közepéig kell érnie.

A felszolgálásnál figyelni kell, hogy a Heineken-logó a vendéggel szemben legyen, aki így a megfelelő sör-hab arányt is ellenőrizheti.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Chloéval csápolnánk végig a Kylie Minogue-koncertet a Szigeten

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés