Liebhaber Judit - Catwalk, tévé, medvehús

Ha azt mondjuk: Cseh, Ebergényi, Palvin és Mihalik, bizonyára sokan pontosan tudják, hogy mi a közös bennük, de ha hozzáteszem, hogy Liebhaber, valószínűleg már kevesebben kapják fel a fejüket, pedig a világ divat-fővárosaiban befutott hazai modellek sora éppen vele kezdődött a nyolcvanas évek végén. Az évekig a Párizs, New York, Milánó, Tokió kifutói között ingázó műsorvezető-modellel beszélgetünk egy negyedmillió dolláros szerződésről, napalmként robbanó wasabiról, medvehúsról és jet lag-ről.

Liebhaber Judit szerint a modellek már a kilencvenes években sem voltak feltétlenül „jó csajok”, és ha valaki közel tíz éven át nyomult olyan divatikonok show-in, mint Armani, Miyake, vagy Rykiel, akkor bizonyára tudnia kell, hogy miről beszél. Jómagam nehezen értek egyet vele, és ahogy belép a Pastrami étterem ajtaján, újabb kérdőjelek támadnak bennem állítása kapcsán, ugyanakkor érthetővé válik, miért is kínált 1989-ben a világ egyik legmenőbb ügynöksége 250.000 dolláros szerződést egy Kelet-Európából frissen érkezett leányzónak. Egy olyan modellről, aki olyan ikonokkal koptatta együtt a kifutót, mint Helena Christensen, Kate Moss vagy Naomi Campbell azt állítani, hogy „szép” meglehetősen kommersz dolog, de az első benyomások ilyen banálisak is tudnak lenni. Megjelenése jól rímel az étterem kozmopolita, New Yorkot idéző dizájnjához, úgyhogy indításnak Amerikában töltött éveiről és modell karrierjéről kérdezem.

(Köszönjük a Pastrami étterem és kávéház segítségét.)

A New York-i Ford Models évtizedeken keresztül egyeduralkodónak számított a divatvilágban, és csak a nyolcvanas évektől kellett számolnia a konkurenciával, de még így is biztos helye van az öt legbefolyásosabb ügynökség között. (A cégnél olyan kultikus modellek dolgoztak a kilencvenes években, mint Elle MacPherson, Stephanie Seymour, Christy Turlington, vagy Ines Sastre.) Egy ilyen lehetőség keveseknek adatik meg, de Liebhaber rövid gondolkodás után nemet mondott.
– Igazából az zavart, hogy úgy éreztem, három évig csak azt csinálhatom, amit ők mondanak. Amikor nemet mondtam, Eileen Ford és férje meglehetősen idegesek lettek, Katie, a lányuk pedig konkrétan üvöltözni kezdett velem. A papírt ugyan nem írtam alá, de végül is egyike lettem annak a két lánynak, akiket a Supermodel of the Year Los Angelesi döntőjéről magukkal vittek dolgozni New Yorkba.
Közben rendelünk, Liebhaber egy libanoni padlizsánt választ pitával, mellé mentás limonádét. – Már vacsoráztam, nem vagyok éhes – jelenti be, pedig ennél lehangolóbb dolgot egy étteremben aligha lehet mondani. Gesztusai nem erősek, mégis valami határozott, kellemes energia árad mozdulataiból, korábbi sikereiről pedig képes úgy beszélni, mintha olyan magától értetődő, hétköznapi dolgok lennének, mint egy séta a parkban. A kifutókat már régen maga mögött hagyta, de évekig uralta a Filmmúzeum képernyőjét, láthattuk/láthatjuk reklámokban, és nemrég egy apró szerep erejéig feltűnt az HBO legújabb, Társas játék című mini-sorozatában is. Amikor az étel megérkezik, a korábbi visszafogottság helyét a libanoni padlizsán iránti érdeklődés veszi át.
– Érdekes, de mindenhol az úgynevezett „csumpi” kajákat kerestem – meséli, miközben villájával megtámadja a padlizsánt –, amik szaftosak, csúnyák, mint a pacal, ami az egyik kedvencem! Még félrenyelni sincs időm, amikor rámutat a paprikakrémes, pestós kecskesajtomra. – Olyasmit, mint amit te eszel, nem szoktam választani, mert nekem túl steril. Ezt magamban kikérem magamnak, nincs ezzel a sajttal semmi baj! – Tulajdonképpen mindenre nyitott vagyok, és mindig kerestem a lehetőséget, hogy kipróbáljam a helyi specialitásokat. Olaszországban nagyon bejött a frutti di mare, vagyis a tenger gyümölcsei, Párizsban pedig a paték, a pástétomok voltak a favoritjaim.

Ha modellekről és ételekről beszélünk, általában valamilyen táplálkozási anomália is szóba kerül, de az AXN jelenlegi háziasszonyának sohasem volt gondja a kalóriákkal. Amíg kolléganői csak salátákat csipegettek, ő nyugodtan bedobott mellé egy csirkemellet, soha nem lettek negatív következményei. Pályája elején még nagyon hiányolta a hazai finomságokat, de ahogy rászokott a modern nomádok életmódjára, nekiállt felfedezni a világ ízeit.
– A japán konyhával való megismerkedésem meglehetősen emlékezetesre, és durvára sikeredett. Amikor megérkeztem Tokióba, már nagyon éhes voltam, mert legalább másfél napja nem ettem. Az elém kiküldött vezetőt rögtön meg is kértem, hogy vigyen el egy étterembe. Beültünk egy szusi bárba az Omotesandō-n, ahol a tányérok futószalagon mennek körbe. A tálcámon ott volt az ízesítőnek szánt gyömbér és valami zöld marcipánféle, és hiába voltam farkaséhes, nem sikerült választanom. Annyira türelmetlen voltam, hogy azt gondoltam, amíg találok valami fogamra valót, megeszem a marcipánt. Így ismerkedtem meg a wasabival, ami ugyebár egy brutálisan erős tormaféle. Elég belőle egy-egy csipet a szusira, én viszont bekaptam egy nagykanállal! Három másodperc múlva mintha napalm robbant volna az arcomban. Sosem felejtem el!

Rántott hús krumplipürével

Az étel, amit soha nem tudna megunni

Bár évekig repkedett a világ nagyvárosai között, nem tartja magát szenvedélyes utazónak, és nincsenek frappáns trükkök a zsebében. A reptérről szállodába ingázást rendszerint igazi tortúrának élte meg, főleg, hogy erőteljes légi parában szenvedett. A jet lag ellen sem tett soha semmilyen óvintézkedést, egyszerűen csak próbálta túlélni. Sokat elmond egy emberről, hogy valami vad helyen járva mer-e utcai árusoktól ételt venni. Az igazi kalandorok erre tízből tízszer igent mondanak, és bár a törékeny szépségű műsorvezetőből nem nézném ki, de nem áll tőle távol ez a műfaj. Japánban egy kirándulás során egy hegyi faluban medvehúst kóstolt egy út mellett álló árusnál. Gondolkodom, hogy hallottam-e valakiről, aki medvehúst evett, de Karl May regényhősökön kívül – Old Shatterhand és társai – senki sem jut eszembe, így csodálatom tovább fokozódik. Judit rendszeresen főz, és érdeklődésemre elárulja, hogy a hétvégén grillezett csirkemellet készített, párolt zöldségekkel, mascarponés gnocchit, desszertnek pedig tiramisut. Medve nem szerepel a menün, teszi hozzá.
– Két gyermekem van, és ők nem esznek meg akármit! A férjem pedig igazi egészségmániás. Nálunk a fehér kenyér, és a fehér cukor nemkívánatos személynek számítanak. Lehet, hogy nem leszek népszerű, de kevés dolgot készítek olajjal, inkább grillen, vagy a sütőben sütök. A családom kemény kritikusokból áll, de ha valamit eltalálok, akkor még napok múlva is emlegetik. Szerencsémre ez gyakran előfordul.
2000-ben, két év Los Angeles után családjával együtt hazaköltözött, és Prokopp Dóra mellett a Filmmúzeum háziasszonyaként tündökölt majdnem tíz évig. Szerepelt focipálya méretű plakáton Tokióban, volt a Harper’s Bazaar címlapján, de nem esik le a kezéről a karikagyűrű, ha főznie kell. Rendszeresen megfordul a konyhában, és ha magára szed valamit – amit nehéz elhinni – azt kutyái trenírozásával mozogja le. Két éve kapott rá a kutya agilityre, és két skótjuhászával már több érmet is szerzett sportversenyeken.

Los Angeles

A város, ahová boldogan vonulna száműzetésbe.

Desszertként egy puncsos kockát rendel, és nagy kedvvel fogyasztani kezdi. – Ahhoz képest, hogy nem voltam éhes, végig eszem – jegyzi meg, és valóban. Legvadabb álmaimban sem hittem volna, hogy egy egykori modellről szóló cikkben olyan szavak fognak szerepelni, mint a pacal és a medvehús, de ez a meglepetések estéje. Amikor arról kérdezem, hogy hiányzik-e a rengeteg utazás, a divatvilág pörgése, a kifutók csillogása, vidám nemmel válaszol. Bár fél szemmel figyeli a divat világát – Mihalikot és Ebergényit az egekbe magasztalja – nem foglalkozik a múlttal, és a jelenre koncentrál. Valóban úgy tűnik, hogy a televíziós műsorvezetés (aki látni szeretné, kapcsoljon bármelyik nap az AXN-re és nézzen bele Zoom című műsorába) a család, a kutyák, versenyek, és a főzés maximálisan, még a divatvilág fellegvárában eltöltött éveknél is teljesebben kitöltik az életét. Ugyan szeret a konyhában pepecselni, de bevallottan jobban esik neki az ebéd, ha valaki más készíti el.
– Tulajdonképpen imádok főzni, de szerintem a férfiaknak jobban áll a konyha. Amikor egy férfi főz, például a férjem, akkor valahogy szenvedélyesebbnek, érzékibbnek tűnik az egész!
Nos, férfitársaim, ennél nagyobb ösztönzés aligha érhet bennünket. Irány a konyha, kapjunk a kezünkbe fakanalat, főzzünk szenvedélyesen, és reménykedjünk abban, hogy sok hölgy gondolkodik úgy, mint Liebhaber Judit.

 

Van egy álmunk. Mégpedig az, hogy Legénykonyha rovatunknak köszönhetően a közeljövőben jelentősen megcsappan azon férfiolvasóink száma, akik heveny hidegrázást kapnak, ha meglátnak egy receptet, fakanalat, vagy serpenyőt. A Player beindítja virtuális főzőtanfolyamát, vagyis megkezdjük a jövő Jamie Oliverjeinek és Gordon Ramsay-jeinek kiképzését. Az alapokról indulunk, mindent elmagyarázunk, úgyhogy nem számít milyen keveset tudtál eddig a főzésről, itt a helyed mellettünk, a Legénykonyhában!

Előfordult már, hogy szeretted volna meglepni a barátnődet egy gyertyafényes vacsorával? Vagy felhívtál volna egy randipartnert a lakásodra, hogy megvillantsd, mekkora séf és ínyenc is vagy? Bizonyára, de aztán rájöttél, hogy nemhogy nem tudod, mi a különbség a makaróni és a macaron, vagy a tortellini és a tortilla között, de még azzal sem vagy tisztában, hogy van-e a konyhádban tésztaszűrő. Sebaj! Most itt a lehetőség, hogy elsajátítsd az alapokat, és tudásoddal akár már holnap este levedd a barátnődet vagy kiszemeltedet a lábáról!

Azt szeretnénk, ha a vacsorapartnereitek is így éreznék magukat: Harry és Sally a klasszikussá vált éttermi jelenetben:

Vadászat

A grillezett csirkemell egyik alapvető hozzávalója a csirkemell. Ha a húspultnál állsz, akkor nem fogod grillezve megkapni, csak nyersen. Ezen ne lepődj meg. Kérj csont és bőr nélküli csirkemell filét. Két személyre általában egy nagyobb darab elég lesz, de ha kisebbek vannak, akkor vegyél kettőt. Zöldségekből ajánljuk a brokkolit (lányok általában szeretik, barátkozz meg ezzel a gondolattal), répát, de nyugodtan a kosárba tehetsz karfiolt, vagy édesköményt is. Szerezz be szezámmagot, kis zacskóban lehet kapni, a többi mag között árulják és minden áruházban más és más helyen dugdossák őket, szóval érdemes megkérdezni egy eladót. Lime-mal (ugyanazt tudja, mint a citrom, csak menőbb) és petrezselyemmel fogjuk feldobni a kreációt, úgyhogy szerezz be a kis zöld golyóból is egyet (általában darabáron lehet megvenni, kb. 80-100 ft-ba kerülnek.) A petrezselyemmel vigyázz, mert a friss fűszernövények első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra. Ha cserepest veszel, jó eséllyel rá van írva a fóliára, de ha kis csokorban árulják, akkor csak ott kókadozik egy vízzel feltöltött pohárban. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor ismét kérd az eladók segítségét.

A Player segít

Három dolog, amivel felvághatsz vacsora közben:
A brokkoli az ókorban a rómaiak egyik legkedveltebb zöldségének számított.
A világ legnagyobb szezámmag-forgalmazói India, Burma és Szudán.
A világ legrégibb leves-receptje 8000 éves, és vízilóhús is szerepelt a hozzávalók között.

Főzés

A csirkemellről távolítsuk el a zsíros, inas, véres részeket, és vágjuk el középen, hosszában. Így nagyjából két darab, egyforma méretű húsdarabot kell kapnunk. A grillezett csirkemell hagyományosan grillen készül, de a hétköznapi életben ez általában egy vastag aljú serpenyőt jelent, szóval ne akadjunk fenn azon, hogy nem megyünk ki a kertbe faszénen sütni. Először is egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szezámmagokat. Várjuk meg, míg bebarnulnak, de figyeljünk, hogy ne égjenek le. Ez nagyjából három-négy percet fog igénybe menni, szóval ne akarjuk most teljesíteni azt a lehetetlennek tűnő pályát a Battlefield 3-ban. Ezek után tegyük bele a két filét a serpenyőbe és forgassuk meg a magokban, hogy jusson belőlük minden oldalukra. Ebben a fogásban a trükk a szezámmag, úgyhogy ne spóroljuk ki! Joggal lehetünk büszkék magunkra, ha nulla tapasztalattal sikerül elkészítenünk egy csirkemellet, de a helyzet az, hogy ennyivel aligha nyűgözzük le barátnőnket, vagy jövendőbelinket. Viszont a szezámmag pontosan az a dolog, amivel meggyőzhetjük a hölgyeket, hogy tudásunk nem átlagos, értjük a csíziót, van ízlésünk és magabiztosan mozgunk a konyhában (is). Nem kizárt, hogy ezek az apró kis magok fogják eldönteni, sikeres lesz-e az estéd!

A filék benn vannak a serpenyőben, de a nagy kérdés, hogy mikor lehet őket késznek tekinteni? Ez egy komoly probléma, ugyanis nem lehet belelátni a csirkébe, illetve nincs semmiféle olyan eszköz beleépítve, ami jelezné, hogy megfelelően átsült. Könnyen hibázhatunk, ha túl magas hőfokot választunk, ebben az esetben ugyanis a filé külseje gyorsan megpirul, míg a közepe garantáltan nyers marad, és így a romantikus vacsora gyorsan kínossá válhat. Válasszunk közepes fokozatot, elektromos főzőlap esetében az ötös, hatos szint tökéletes. Érdemes egy vékony hústűvel átszúrni a filét, és ha nem szalad át rajta könnyen, akkor még nem készült el. Ha azt érezzük, hogy más a szilárdsága a hús közepén, mint a szélén, akkor is tanácsos várnunk még. Végszükség esetén a húsokat hosszában kettévághatjuk egy tányéron, és ellenőrizhetjük a helyzetet. Ha még nyers, akkor visszarakjuk, ha rendben van, már tehetjük is a tányérra. Ne próbáljuk meg úgy elrendezni, mintha a csirke még egyben lenne, inkább csúsztassuk el őket egymáson, így úgy fog kinézni, mintha direkt így akartuk volna tálalni!

A bor jóbarát

A hangulatos este remek kísérője lehet a jól kiválasztott bor. Csirkéhez egy félszáraz, testes fehérbort választanánk, a Figula Zenit 2011-gyel például aligha hibázhatsz.

A megmosott zöldséget falatnyi darabokra szeleteljük, majd kevés zsiradékon, vagy olajon egy serpenyőben készítjük el. Oliva olaj tökéletesen megfelel. Sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, majd közepes hőfokon fedő alatt pároljuk őket kb. 5-7 percig. Nem szerencsés, ha a zöldség már olyan puha, hogy szétmállik. Az ideális állapot az, amit a hozzáértők restnek neveznek, vagyis a delikvens megpárolódott, de mégis roppan az ember foga alatt. A párolt zöldség barátságos megoldás, mert nem kell pucolni, mint például a krumpli esetében. A csirkét meghintjük frissen őrölt borssal és sóval, megszórjuk egy kevés felaprított petrezselyemmel, majd elhelyezzük a párolt zöldségek mellé. A lime-ot vágjuk vékony cikkekre és helyezzük a tányérra. Ezzel bátran meglocsolhatjuk a csirkét. Ezt a fogást egyszerű elkészíteni, de a tányéron ügyesen elrendezve színes, látványos hatást kelt. Mi megtettük a magunkét, a többi már rajtatok múlik!

Hozzávalók

450 g (majdnem fél kiló) csirkemell
2-3 db répa
1 db nagy brokkoli
1 lime
1 csokor petrezselyem
2-3 evőkanál olaj
1 evőkanál szezámmag
só, bors


Player Autószalon

A spenót az egyik legkorábbi friss zöldség, tél végén vagy kora tavasszal már találkozhatunk vele a zöldségeseknél. Sokan táplálnak előítéletek ezzel a zöldséggel szemben, de ne hagyjuk, hogy az általános iskolai menzák rossz emléke tönkretegye ezt a csodálatos növényt.

A spenót eredete nehezen kinyomozható, de valószínűleg Perzsia vidékéről került Európába. Arab neve asbinakh, ettől már nincs messze a francia espinach, és már meg is érkeztünk a magyar spenóthoz. A spenót eredetileg egy húsz-harminc centire megnövő, egyenes szárú növény, és a legfeljebb színében emlékeztet arra a borzalmas trutyira, amivé ipari méretekben főző konyhásnénik keze alatt silányult. (Nem a konyhásnénik hibája.) Táplálkozási értékét magas fehérjetartalma (a szárazanyag 30%-a fehérje), ásványianyag-tartalma és vitamintartalma adja, de valljuk be, ha ennyi elég lenne, akkor tablettákon is élhetnénk. A paraj néven is futó növény értékét különleges íze jelenti, szóval mindenképpen érdemes újra felfedezni a spenótot!

Popeye közismerten hatalmas rajongója a növénynek, szinte vénásan lőtte magát spenóttal, ám ennek oka minden bizonnyal egy téves számítás. 1870-ben egy német tudós, Emil von Wolff rosszul számította ki a spenót vastartalmát – tízszeres értéket adott meg egy tanulmányban – ennek köszönhetően pedig a paraj szinte egyet jelentett az erővel. A számítást csak az 1930-as években javították ki, innentől kezdve az izmos tengerész A vitamin tartalma miatt fogyasztotta a zöld csodaszert.

Az olasz konyha remekül nyúl hozzá a parajhoz, de most egy spanyol fogással próbáljuk visszaállítani a spenót becsületét. Először is alaposan öblítsük le a spenótot. Általában tele vannak földdel meg homokkal, szóval, ha nem akarjuk, hogy később ropogjon a fogunk alatt, akkor legalább háromszor-négyszer öblítsük le a zöldséget. Fél kiló spenótot bátran felhasználhatunk ehhez a fogáshoz. Ne ijedjünk meg, ha egy egész kazalnyi növény kerül a serpenyőbe, ugyanis nagyon gyorsan össze fog zuhanni. Két gerezd fokhagymát szeleteljünk vékonyra, majd dobjuk rá pár evőkanálnyi oliva olajra. Tíz deka Serrano sonkát vágjunk apró kockákra, majd ez is mehet a fokhagyma mellé. Ezek után jöhet a spenót, de ajánlatos maréknyi adagokban beledobni a serpenyőbe. Pár percig főzzük, gyorsan összeesik, majd öntsünk hozzá két deci főzőtejszínt, és főzzük, amíg besűrűsödik. A végén sóval, borssal ízesítsük. Remekül működik köretként, és talán még Popeye-nek is ízlene.