Ha eddig azt hitted, hogy a halászok és a homárbúvárok munkája móka és kacagás, a Discoveryn futó Halálos fogás sorozat pedig csak egy hatásvadász tévéműsor, akkor nagyot tévedsz.
Az igazság az, hogy világ egyik legexkluzívabb ételéért, a homárért sokan az életükkel fizetnek.
Hiába volt a XVII. század környékén az óceán csótánya a homár, amit még a rabszolgák is duzzogva ettek, ma már tisztán a luxus jelképe.
Akiket a televízióban látunk, azok olyan profi búvárok és halászok, akiket kimondottan erre edzenek, és bírják a merülést. Nicaraguában viszont annyira kevés a munkalehetőség, és akkora a szegénység - a népesség 2/3-a 1 dollárból tengeti a napjait -, hogy az ott élő férfiak minden lehetőséget megragadnak, hogy élelmet és pénzt szerezzenek a családjuknak.
A My Village, My Lobster dokumentumfilm kegyetlen őszinteséggel mutatja be ezeknek az embereknek az életét. Íme a rövid trailer:
Ahogy az alábbi képek is.
A nicaraguiai férfiak néha napokon keresztül várakoznak a kikötőben, mire végre beszállhatnak egy hajóba és dolgozni mehetnek. Ha a nevük nem hangzik el a kikötőben, lehet, hogy csak két hét múlva jutnak újra munkához. És így pénzhez, meg élelemhez.