Izgalmas projektbe fogott bele a Fortepan az 56-os forradalom kapcsán

Ki kicsodát indít a fotóarchívum, hogy beazonosítsák az 1956-os forradalom arcait. Az ott nem a nagyapád?

Ez került ki nemrég a Ki kicsoda 56-ban? Facebook-oldalára:

„Játszani, beszélgetni hívunk mindenkit, akit érdekelnek az archív képek. 1956-os fényképeket és lelassított filmfelvételeket teszünk közzé, hátha lesznek olyanok, akik ráismernek rokonaikra, ismerőseikre vagy saját magukra – 60 évvel ezelőtt. A forradalom csendes napjaiban rengetegen voltak az utcákon. Sokan a tüntetőkhöz, később a fegyveres ellenállókhoz csatlakoztak, mások egyszerűen élelemhez szerettek volna jutni, vagy csak úgy, körbenézni a háborús hangulatú Budapesten. Írják meg tippjeiket a kommentek között vagy privát levélben, válaszolni fogunk. Szóljanak a nagyszülőknek és ültessék őket a képek elé. A kép- és filmanyagot naponta frissítjük, de szívesen veszünk Önöktől is archív felvételeket a családi albumból. Keressük meg egymást!”

ELTE tüntetők a Szent István körúton

Posted by Ki kicsoda 56-ban on Sunday, March 6, 2016

Indulhat is a történelmi Ki kicsoda!

(Forrás: Fortepan)

Az umbriai Civita di Bagnoregiónak a huszadik században volt olyan időszaka, hogy csak hatan lakták.

Il paese che muore. A város, ami haldoklik. Így utaltak sokáig Civita di Bagnoregióra a környéken, ami nem is meglepő, hiszen a középkorban virágzó város a huszadik századra teljesen elnéptelenedett, volt, amikor csak hatan éltek itt.

Itt született és élt az 1274-ben elhunyt Szent Bonaventura, akire nagyon büszkék a helyiek. A 18. században egyre lakatlanabb lett, sokan költöztek el az akkor még csak külvárosának számító Bagnoregióba.

A 16. században egy földrengés felgyorsította a talaj erózióját, a város alapjául szolgáló szikla sok helyen megrepedt, leomlott. Ez a folyamat lassan, de biztosan folytatódott a huszadik századig, így nem meglepő, hogy a városka szinte teljesen lakatlanná vált.

A turizmus az elmúlt évtizedekben fedezte fel magának, meg is mentve ezzel a teljes enyészettől. Nyáron legalább százan élnek itt, télen pedig nagyjából egy tucatnyian.

Nem túl meglepő módon a város szerepel a világ veszélyeztetett örökségeinek listáján.

Player Autószalon