Izgalmas projektbe fogott bele a Fortepan az 56-os forradalom kapcsán

Ki kicsodát indít a fotóarchívum, hogy beazonosítsák az 1956-os forradalom arcait. Az ott nem a nagyapád?

Ez került ki nemrég a Ki kicsoda 56-ban? Facebook-oldalára:

„Játszani, beszélgetni hívunk mindenkit, akit érdekelnek az archív képek. 1956-os fényképeket és lelassított filmfelvételeket teszünk közzé, hátha lesznek olyanok, akik ráismernek rokonaikra, ismerőseikre vagy saját magukra – 60 évvel ezelőtt. A forradalom csendes napjaiban rengetegen voltak az utcákon. Sokan a tüntetőkhöz, később a fegyveres ellenállókhoz csatlakoztak, mások egyszerűen élelemhez szerettek volna jutni, vagy csak úgy, körbenézni a háborús hangulatú Budapesten. Írják meg tippjeiket a kommentek között vagy privát levélben, válaszolni fogunk. Szóljanak a nagyszülőknek és ültessék őket a képek elé. A kép- és filmanyagot naponta frissítjük, de szívesen veszünk Önöktől is archív felvételeket a családi albumból. Keressük meg egymást!”

ELTE tüntetők a Szent István körúton

Posted by Ki kicsoda 56-ban on Sunday, March 6, 2016

Indulhat is a történelmi Ki kicsoda!

(Forrás: Fortepan)

Ha meg szeretnéd tartani a hölgyeményt, akkor ezt az öt mondatot nagyon, nagyon messziről kerüld el.

1: „Az excsajom nagyon szerette, amikor...”

Nem kell pszichológus végzettség, hogy rájöjj, mennyire borzalmasan érezheti magát a jelenlegi barátnőd, ha a régi csajodra hivatkozol szex terén. Csak képzeld el, milyen érzés lenne, ha ő mondaná be neked ugyanezt például kézimunka közben.

2: „Ne így csináld.”

Nagyon lelombozó és nem túl konstruktív kritika, ha azt mondod szex közben, hogy valamit ne így vagy úgy csináljon; a csajod lehet, hogy annyira begubózódik tőle, hogy nem fog többé kezdeményezni, mert fél tőle, hogy béna. Megoldás: ne azt mondd neki, hogy ne csináljon valamit, hanem finoman irányítsd valami más mozdulatsorra, vagy ha nem lehet nonverbálisan lekommunikálni, akkor inkább azt mondd, hogy „inkább így vagy úgy csináld”.

3: „Fél óra múlva mennem kell.”

Iszonyatos hangulatgyilkos ez a mondat: ha eddig rád volt izgulva a csaj, akkor ezek után Szaharaszárazságúvá aszalhatod a hangulatát. Ha tényleg kötelezően el kell menned nagyon hamar, akkor vagy dobd be, hogy ez egy szexi ötperces menet lesz, vagy inkább várjatok az egésszel addig, amíg több időtök lesz az aktusba belebonyolódni – és potenciálisan el is élvezni, mert a csajok orgazmuspotenciálját teljesen kinyírja, ha gyorsan kell elélvezniük.

4: „Nyugi, én is kövér vagyok.”

Még akkor is, ha évek óta vagytok együtt és ismeritek a másik testi tökéletlenségeit, szex közben ne tegyél semmilyen kritizáló megjegyzést a testére. A nők gyakran nagyon bizonytalannak érzik magukat a testükkel kapcsolatban: sokan még felnőttként sem mernek nappal vagy lámpafénynél szeretkezni, nehogy a másik lássa a hibáikat. Szóval egy „ártatlan”, még akár „jóindulatúnak szánt” bemondás, ami szerint kövér, vagy vékony, vagy nincs segge vagy lapos vagy tőgyei vannak vagy akármi, az totális hidegzuhany a felajzottságra.

5: „Elmentél már?”

Rémálomkérdés, abszolút rémálomkérdés. Egyrészt: ezzel azt fejezed ki, hogy már baromira unod őt izgatni, elfáradt a nyelved/kezed és már túllennél rajta – ettől pedig az eddig felépített orgazmusközeli állapotot végérvényesen lerombolod. A nő elkezd stresszelni, hogy hosszú ideje nem élvez el, ergo a stressz miatt soha nem is fog már. A megoldás itt az, hogy pontosan az ellentettjét kommunikáld: hogy te nagyon élvezed ezt a játékot, hogy akármeddig tudnád izgatni, dugni stb. mert imádod és nem tudsz betelni az élménnyel. Az, hogy bemondod, hogy akármeddig csinálnád, hatalmas beindítópöccintés a nőknek: hátradőlnek lélekben, hogy nem kell időre elmenniük. És ettől valószínűleg sokkal hamarabb el fognak élvezni, úgyhogy ez a lehető legnagyobb win-win.

Player Autószalon

Azt már eléggé vágod, ha egy haverodnak szerencséje volt az ágyban múlt éjjel: idiótán vigyorog és ok nélkül fütyörészik meccsnézés közben – plusz valszeg úgyis büszkén elmeséli. Na de mi van a nőkkel? Hogy mondod meg, hogy egy ismerősödnek, egy munkatársadnak, vagy – nagy nyelés – a csajodnak szexuális kalandja volt előző este? Íme a – nem hollywoodi – jelek, amikből olvashatsz.

Ó, és még mielőtt szó érné a ház elejét:

Ha előző este szexeltetek, az is egy jel, hogy szexelt a csaj múlt éjjel. Tényleg. Brit tudósok igazolják. És ha ki van szívva a nyaka, idegen férfi szagát érzed rajta, fél méteres terpeszben araszol, nehézkesen ül le, egy használt koton csúszik le a belső combján és valami fehéret vakargat a szája szélén, az is egy jel lehet. De most a kissé kevésbé nyilvánvalóakat gyűjtöttük csokorba. Méghozzá ezt az ötöt.

1: Jobban vonzódsz hozzá

Minél aktívabb szexuális életet él valaki, annál több feromon szabadul fel a testében – egy láthatatlan, kémiai üzenet, amitől elkezdesz sokkal jobban kívánni valakit. A Journal of Advanced Research rengeteg feromonokra vonatkozó tanulmányt vetett össze, és azt a végkövetkeztetést vonta le, hogy a másik nem számára baromi vágykeltőek. Magyarul: ha csak közel állsz hozzá, belélegzed a természetes illatát és ettől már megmozdult a sebváltó, akkor nagy esély van rá, hogy a leányzó előző este nem aludni tért az ágyba.

2: Boldogabb és sugárzik

Azon felül, hogy a szex egyrészt hatalmasat enyhít a munkahelyi nyomáson és persze fizikailag is rettentő élvezetes, a Colorado egyetem kutatói több mint tizenötezer ember megkérdezése után megállapították, hogy az aktív szexuális életet élők sokkal jobban elfogadják önmagukat, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak. Tehát ha például – újabb nyelés – a csajod egyszerre csak, látszólag minden ok nélkül boldogabb és a felhők között jár, nos...

3: Szebb mint általában

Szex közben a testünk rengeteg változáson megy keresztül – mondja Bean Robinson, a Minnesota Medical School egyetem: Program of Human Sexuality professzora. – A két legfontosabb dolog az izom-összehúzódással és a megnövekedett vérárammal kapcsolatos.” Egy kicsit pirospozsgás arc feljavult egészséget és magasabb ösztrogén-szintet mutat – és nagyobb szexuális vonzerőt is, ami a te hormonjaidat is beindítja rá.

4: Hatalmasat alszik

Orgazmus után a nőknek harminc százalékkal megnövekszik a prolaktin hormonszintje közvetlenül szex után, majd még egyszer tetőzik a szexet követő délutánon – mondják az Oxford Journal of Human Reproduction kutatói. Miért fontos ez? Mert sok egyéb funkciója mellett, a prolaktin az a hormon, ami a fáradékonyságért felelős és mély REM-alvást generálhat. Szóval ha amúgy rossz alvó a hölgy, és most hirtelen délutáni sziesztázni vágyik (plusz nincs más oka hullafáradtnak lenni), akkor talán egy múlt éjjeli hancúrozást hever most ki.

5: Sokkal kevesebb az elvárása

„Az embereknek nagyon nagy igényük van az összekapcsolódásra – mondja a fentebb említett Robinson prof. – A szexuális aktus és maga az aktivitás oxitocint szabadít fel, egy hormont, amely segít eme összekapcsolódás elérésében.” Ez a kapcsolódás a nők mélyen gyökerező evolúciós igénye, amitől sokkal erősebbnek érzik magukat társas köreikben, mondá a Social Cognitive and Affective Neuroscience szaklap. Ami lefordítva annyit tesz, hogy a szex utáni magas oxitocinszinttel ez a kötődés megtörtént, és a nőknek sokkal kevesebb szexuális és szociális elvárása lesz egy darabig.

Szóval ha a hölgy egyszerre nem analizál túl dolgokat, nem idegeskedik azokon a problémákon, amiken szokott és nem csap le minden szavadra, az könnyen jelenthet előző esti hentergést.