Az A-vitamin-hiánnyal rengetegen küszködnek szerte a világon, becslések szerint közel 750 ezren halnak meg, és további több százezren vakulnak meg évente a vitaminhiány súlyos következményei miatt – főként Afrika elmaradottabb országaiban, ahol a banán az étrend egyik meghatározó része.
A banánban pedig sok értékes tápanyag van – többek között A-vitamin is –, annyi viszont nincs, hogy az Afrika-szerte meghatározó egészségügyi problémára megoldást jelenthessen. Így több mint 10 éve azon fáradoztak az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói, hogy összehozzanak egy olyan banánt, amely A-provitaminban nagyon gazdag – ez a vitaminaktivitás nélküli vegyület ugyanis a szervezetünkben vitaminná alakul át.
„A Kelet-afrikai-magasföldön főzött banán kiváló keményítőforrás. A gyümölcsöt zölden szüretelik, majd felaprítják és megpárolják, viszont alacsony a mikrotápanyag-, különösen az A-vitamin- és -vastartalma”
– fejtette ki James Dale, a kutatás vezetője.
A 7,5 millió dolláros projekt sikerrel járt, ugyanis a Pápua Új-Guineán honos, A-provitaminban gazdag, ám kevés termést hozó banánt sikeresen keresztezték a világszerte ismert Cavendish fajtával, hogy egy A-provitaminban bőséges szuperbanánt hozzanak létre.
A kutatás azért húzódott el ilyen sokáig, mert az évek alatt több száz variációt is kipróbáltak, mire eljutottak a tökéletes megoldásig.
Ezek után terepi vizsgálatokat fognak végezni Ugandában, hiszen szeretnék reprodukálni az eredményeket – a végső cél ugyanis az, hogy bőségesen elláthassák szuperbanánból a szegény országokat.
(forrás: Newsweek, Index)