Még öt alig ismert strand, tó, fürdőhely Magyarországon

Nagyon úgy néz ki, hogy ugyan túl vagyunk a nyár legmelegebb napján, azonban a melegnek még közel sincs vége. Riogatnak minket hidegfronttal, de a 40 helyett 28-30 fokot azért nem neveznénk hűvös időjárásnak. Szóval a nyár folytatódik, mi pedig folytatjuk a széles néptömegek számára kevésbé ismert fürdőhelyek bemutatását.

Az előző cikkünkre reagálva néhányan nagyon jó tippekkel láttak el minket,ezt pedig szeretnénk azzal megköszönni, hogy mostani írásunkban ezen fürdőhelyek közül is bemutatunk párat.



Arlói-tó, Arló

Legutóbbi írásunkat egy Borsod megyei Tarcali-tóval fejeztük be, most akkor folytassuk hát ugyanezzel a megyével. Borsod keleti oldaláról átruccanunk a nyugati oldalra és Ózdtól délre a 25-ös út mentén ott találjuk Arlót  és természetesen egy csodás kis tavat, az Arlói-tavat.

A Közép-Európában egyedülálló módon, suvadással – értsd: földcsuszamlással - keletkezett tó tökéletes a nyári melegben való megmártózásra. A partján lévő Suvadás Liget nevű területen, pedig minden adott az igazi strandoláshoz. Az augusztus végéig üzemelő kempingben lehetőség van bungalót is bérelni, vagy épp sátorozni, de aki csak úszni akar egyet, azt is örömmel várják. A strandra a belépő 700 forint, de ebből 300 lefogyasztható a Hableány étteremben. Az Arlói-tóban való fürdést azoknak ajánljuk, akik szeretnének csodásan zöldellő dombok között lubickolni a nagy melegek idején.








Szelidi-tó, Dunapataj

Következő állomásunk a Bács-Kiskun megyében található Dunapataj közelében elhelyezkedő Szelidi-tó lesz. Ez már azért jóval ismertebb fürdőhely, ám még mindig talán azon tavaink közé tartozik, amelyek több figyelmet is kaphatnának.

A Dunapataj belvárosától 5 kilométerre elhelyezkedő tó mellett, már hosszú évtizedek óta kiépült infrastruktúra fejlődget tovább a mai napig, így aztán aki szereti, hogy teljes ellátást élvezhet, hogy napközben a homokos parttal rendelkező strandon lóbálhatja a lábát, majd esténként a tó partján bulizhat, vagy a sokat mondó Szittyó téren kortyolgathat ezt-azt, na azoknak kötelező jellegű az idelátogatás. Aki pedig még sétálgatni, túrázgatni is szeret, azoknak javasoljuk a Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában elkészült Kékmoszat tanösvény körbejárását, ahol mindent meg lehet tudni a tóról, annak keletkezéséről, élővilágáról, környezetéről.

Nagyteveli-tó, Nagytevel

Most pedig átruccanunk a nyugati országrészbe, azon belül is a Bakony környékére. A meseszép Bakony lábainál, Pápától nem messze, a 83-as útról Tapolcafőnél lekanyarodva találhatjuk meg Nagytevel nevű települést, mellette pedig a Nagyteveli víztározót.

A víztározó szó senkit ne ijesszen meg, ugyanolyan, sőt még olyanabb tó ez is. És lehet strandolni is rendesen. Persze aki nem pusztán strandolni szeretne itt, annak is tökéletes a környék, hiszen a már említett Bakony közelsége nem pusztán a tóban fürödve csodálható meg, de javasoljuk mindenkinek, hogy az erős UV-sugárzástól terhes napközbeni időszakokat inkább töltse el egy kis túrázással – például ruccanjon át Bakonybélbe, nem fogja megbánni. De mivel most nem a túrázás propagálása a feladatunk, inkább vissza is térünk a tóhoz, és azt javasoljuk mindenkinek, hogy tegye ezt meg ő is, és akár magányosan, akár a párjával, családjával, barátaival tegyen egy sétát a tó környékén. Igazi léleknyugtatásban lesz része, azt garantáljuk!

Kotró, Gyékényes

A következő bemutatásra váró tó, nem is egy, hanem egy teljes tórendszer lesz. Mindehhez Dél-Magyarországra kell utaznunk, egészen a horvát-magyar határig, a Duna-Dráva vidékére.

Gyékényesen valójában több a víz, mint a szárazföld. Igaz, hogy ez is már a felkapottabb tavak közé tartozik, azonban pontosan azért kerülhetett be ebbe a cikkbe is, mivel mindenféle vízzel és nyárral kapcsolatos dologra lehetőségünk nyílik itt, nem mellékesen pedig csodaszép. Aki pecázni szeret, annak is minden lehetőség adott, aki a kisgyerekével akar pancsolni a sekély vízben, vagy csónakázni, vízibiciklizni, sportolni akar. annak elég csak kimennie a Kotró partján található ingyenes strandra. Aki pedig sétálni szeretne egy – illetve több – tó körül, annak csak egy jó lábbelire lesz szüksége, mert jó nagy kört fog menni, de megéri a tó közepén lévő sziget látványa, meg úgy az egésznek a hangulata. Romantikázni, kikapcsolódni, feltöltődni tökéletes helyszín.

Dunai szabadstrand, Göd

A sok-sok tó után vétek lenne kihagyni egy igazi, rendes folyami fürdőzési lehetőséget, így aztán most a Duna északi ágán, a Váctól délre fekvő Gödön található szabad strandra szeretnénk felhívni a figyelmet. A dunai fürdőzés az elmúlt pár évtizedben kissé alábbhagyott, csupán a mellékágakban voltak kijelölt strand részek, és a törvények szerint lakott területen amúgy sem szabad megmártózni a folyóban.

A tiltások és a strandok megszűnésének fő oka, a Duna vízminőségének romlása volt, ám mostanra jó hír, hogy a fő hazai folyónk tisztaságára sem lehet panaszunk, sőt egyesek szerint még a Balaton vizével is vetekszik. Így aztán remélhetőleg sorra nyitnak majd újra a régi dunai strandok, amelyek közül elsőként a gödi szabad strand nyitotta meg a kapuit.A folyóban való fürdőzés össze sem hasonlítható a tóban lubickolással, de ezt bizonyára mindenki tudja, aki ült már egy kicsit is egy nagy folyó-partján. Gödön a Duna-partra viszonylag könnyedén ki lehet jutni, mindössze a települést átszelő 2-es számú főútról kell lekanyarodnunk a Béke utcára és lemenni a partig. Legálisan ezen részen lehet fürdőzni. Sétálgatni, andalogni, azonban a Duna-parton szinte bárhol lehet és javasoljuk még a Homokszigetre való átsétálást is a vízen keresztül (csak kövessük a helyieket!).


Itt van még öt alig ismert strand, tó, fürdőhely Magyarországról! Ismerd meg őket! 

(fotó: programtippek.hu, sunk8y, azso, nagytevel.hu, I love szelidi-to/facebook)

Kaja, drogok, botrányok, siker. Elmondjuk, hogy miért ő a legkirályabb szakács, aki valaha írt.

Punk a konyhában

Anthony Bourdainnek nincsenek Michelin-csillagjai, sőt, mi több, soha nem is volt neki. Gasztronómiai kvalitásai alapján nem tartozik az elitbe, nem mutat új irányt a kulináris élmezőny számára, mivel sosem foglalkoztatta a kísérletezés. Bourdaint egy dolog érdekli: az evés, és valószínűleg szakács is azért lett, hogy minél többet tudjon meg arról az univerzumról, ami az evést körülveszi. 2000-ben írt bestsellere, A konyhafőnök vallomásai (Kitchen Confidential) minden idők legjobb könyve, amit szakács írt. Amíg a híres séfek és tévészakácsok évente jelentetik meg szakmányban gyártott, igényes, de halálosan unalmas illusztrált receptkönyveiket (van még olyan dolog, amiről Jamie Oliver nem adott ki könyvet?) , addig emberünk totálisan szétfeszítette a műfaji kereteket és megalkotta az évtized leghatásosabb alkotását, ami gyökeresen átalakította a közvélemény képét arról, hogy mi egy étterem és micsoda egy séf.

És hogy mi a trükk? Pofonegyszerű és brutálisan nehéz dolog: az őszinteség. Bourdain, a konyhai zsoldos és veterán olyan őszinte kitárulkozással írta meg a könyvet, mintha a halálos ágyáról diktálta volna. Hogyan szoktak lopni az éttermi dolgozók, miért drogoznak a séfek, hogyan szokott rá a kokainra, és milyen mélyre nyomta a drog, miért mentek tönkre éttermek, amikben dolgozott, ki kefélt kivel, miért nem szabad New York-ban hétfőn halat rendelni, milyen formában adják ki a romlott árut az éttermek, kiteregetett mindent, amiről a séfek, és étteremtulajdonosok a sírig hallgattak volna.

Bourdain később bevallotta, hogy némiképpen tartott a szakma fogadtatásától, de érdekes módon csak hátba veregetéseket kapott, és hirtelen a világ összes séfjének – legyen az Michelin-csillagos szent, vagy egy oklahomai hamburgerező szakácsa – automatikusan barátjává vált.

Bourdain a CIA soraiban

A CIA ezúttal nem az amerikai hírszerzést, hanem a Culinary Institute of Americát jelenti, amely az Egyesült Államok, sőt az amerikai kontinens legkomolyabb gasztronómiai iskolája. Kellőképpen nagy arccal fogott neki az életnek, ám a terepen, ami nem a New York-i csúcséttermeket jelentette, hanem huszadrangú BBQ grilleket, pizzériákat New Jersey-ben majd Floridában, az öreg rókák gyakran porig alázták a zöldfülű és szemtelen Anthonyt, aki szépen lassan beleszokott a gépházban töltött mindennapokba.

A könyvével egy csapásra híressé váló Tony nem is rejtette véka alá, hogy bár tiszteli a trendsetter séfeket, igazán csak a szakmai iparosait, a napi több száz tányért felrakó, névtelen zsoldosokat becsüli. Húszas éveiben belecsúszott az alkoholizmusba, aztán a munkahelyi pörgés miatt mindenféle bogyókat kezdett fogyasztani (ami Bourdain szerint gyakori jelenség a konyhákon), sok kokót szippantott fel, aminek következtében mára úgy néz ki, mint aki szétesett, de aztán gondos kezek összerakták. Rengeteg viszontagság után végül mégis sikerült tisztességes New York-i séffé válnia. Nagyjából 40 évesen higgadt le, lehorgonyzott a Brasserie Les Halles nevű manhattani intézményben, 2000-ben pedig megjelent a később 28 nyelvre lefordított A konyhafőnök vallomásai, ami új fejezet kezdetét jelentette, ugyanis kiderült, hogy Bourdain jobb író, mint séf, és jobb műsorvezető, mint író.

Punkrock mindhalálig

A Les Halles azt a konyhát viszi, ami a legközelebb áll hozzá, a franciát. Bisztrókonyha, de magas fokon, ráadásul Bourdainnek az étterem vezetői teljes szabadságot adtak. Már jópár éve nem vesz részt a napi robotban, tévéműsorokat forgat, és könyveket ír. 2010 őszén egy szép emlékű tévéműsor kapcsán volt szerencsém megfordulni a Les Halles konyhájában, legnagyobb szívbánatomra Bourdain nem volt benn, de jobbkeze, A konyhafőnök vallomásai elején is feltűntetett Carlos Llaguno igen, a derék dél-amerikai tag gyártott is egy remek borsos bélszínt. Amikor a forgatás után Bourdainról kérdeztem, mosolyogva ennyit mondott: – He’s a cool guy. A „laza srác” olyan menüt rakott össze, ami francia, ugyanakkor New York-i, ugyanis van itt boeuf bourguignon, de foie gras hamburger is (20 dollár, 4400 forint) – ilyet egy franciaországi francia sem tenne a libamájjal, legalábbis ezen a szinten.

Éppen nem szólt a zene, de a könyve óta tudjuk, hogy Bourdain konyhájában bárki hozhatta a saját zenét, igaz, ha valaki Billy Joelt tett fel, az a legenda szerint azonnali kirúgással járt. Tony a punkrockra esküszik, kedvence a New York Dolls, The Stooges, The Voidods és a Ramones. The Nasty bits című könyvét egyenesen Joeynak, Dee Deenek és Johnnynak, az együttes tagjainak ajánlotta.

Tévésztár

A konyhafőnök vallomásai egyenes folyományaként a Food Networkön megkapta első tévéműsorát, így folytathatta azt a két tevékenységet, amit a legjobb szeret: evett és mesélt. A 2002-es A bolygó amerikai (A cook’s tour) gasztronómiai világjárás Japántól Ausztráliáig, tacótól a hernyókig. Közben a Fox A konyhafőnök vallomásai címmel beindított egy sorozatot, amelyben a Bradley Cooper alakította főszereplőt, Jack Bourdaint teljes egészében hősünkről mintázták. 2005-ben leszerződött a Travel Chanellel, ahol nekikezdett Fenntartások nélkül (No reservations) című sorozatának. Bourdain körül mindig izzik a levegő, így nem csoda, hgy 2006 júliusában keményen belenyúlt. Bejrútban forgattak, és szokás szerint arra készült, hogy egy kamerától kísérve végigeszi a várost, amikor kitörték az évtized legsúlyosabb harcai Izrael és Libanon között. Tengeri és légi blokád, és a város stratégiailag fontos pontjainak bombázása. A világ leglazább séfje hirtelen egy háború közepén találta magát. A stábot a helyi segítők magukra hagyták, Bourdainék pedig ott álltak magukban, egy idegen városban, amit lőttek. Amíg a hoteljükben rostokoltak, Bourdain a feszültséget úgy vezette le, mint egy igazi szakács: bekéredzkedett a konyhára és főzött. Pár nappal később evakuálták őket, és egy amerikai hadihajó segítségével hazatérhettek. A tévéműsor negyede sem készült el, szóval a tévéséf és stábja úgy döntött, hogy készítenek egy filmet arról, hogyan nem készült el a film. A bejrúti epizód végül akkorát ütött, hogy Emmy díjra jelölték, ez pedig olyasmi, ami korábban egy tisztességesen végigforgatott műsorával sem történt meg.

Bolygó amerikai

Bourdain jelenleg is utazik, tegnap Barack Obamával evett a vietnami Hanoiban, Facebook profilján szépen szemmel lehet követni, hogy merre jár (tavaly megfordult nálunk is.) Híres arról, hogy bármit megeszik, valószínűleg még nem utasított vissza semmilyen helyi fogást. A legkeményebb cuccok: fókaszem, balut, egy egész kígyó,(ami még élt!), illetve az általa is legszörnyűbbként aposztrofált szavannai varacskosdisznó ánusz, illetve a grönlandi rohasztott cápahús.

Elmondása szerint a legundorítóbb kaja, amit valaha fogyasztott mégis a McNuggets. Nem rejti véka alá, ha kedvel valakit (pl: Thomas Keller, Ferran Adria, Mario Batali), de azt sem tartja meg magának, ha valakitől rosszul van (Alain Ducasse, egy tucatnyi kevéssé ismert tévéséf és az ABBA). Vigyázat, szókimondó szövegek!, olvasható műsorai elején, mivel nem állnak tőle távol a káromkodások és a szexista poénok.

Nem baj, Tony, mi így szeretünk.

Állítólag a tökéletes reklámhoz három dolog kell: kisgyerek, kutya és egy jó nő. Egy másik iskola szerint ezekből elég az egyik, szóval a gyereket meg a kutyát most hagyjuk. „Sex sells”, avagy formás női idomokkal bármit el lehet adni, természetesen kaját is.

Bikini, hambi, erotika

Nina Agdal 18-as karikáért kiáltóan falja a szaftos burgert. Ketchup és ajaknyalogatás lassítva: megéheztünk...

Nem látja a krumplit, érted?!

A Nando’s-nál rájöttek, hogy mi kell a népnek. Ha reklám, akkor legyen vicces és legyen benne két nagy mell. A történet egyszerűen fergeteges (nem az) és abban is biztosak vagyunk, hogy ha létezne Szőke Nők Világszövetsége, akkor tiltakozna a hirdetés miatt, elvégre meglehetősen rossz fényben tüntetik fel sorstársukat.

Tuti ziccer: fagyi

Bizonyos hölgyek nem tudnak nem erotikusan fagylaltot fogyasztani, de az szabad szemmel is látható, hogy a reklámban szereplő szőkeség erősen rájátszik a műveletre. Nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy ez egy valódi, létező terméket népszerűsít, de attól még működik.

Egy bombanő a vízben

Ez a reklám a szexista hirdetések iskolapéldája. A szinopszis elfér egy névjegykártyán: a srác ül a strandon, megiszik egy láda sört. Amikor az utolsó üveghez ér, kijön egy bombázó a vízből, és megissza a sörét. Vége. A reklámban látható hölgy annyira híres, hogy neve is van: Zilda Williams. A reklám egyébként nem egy sörmárkát, hanem egy sörökkel foglalkozó szájtot hirdet.

Saláta szexin

A Carl’s Jr. amerikai gyorséttermi hálózat olyan reklámokat csinál olyan csajokkal, hogy az kriminális, 18-as karikáért és egy vödör jégért kiált. Ebben a filmjükben Kim Kardashian falja a salátát nagy kedvvel.

Állatvédők beindulva

A radikális állatvédő szervezet,a PETA szereti az ütős reklámkampányokat, és ennek rendre bizonyítékát is adja. Ez a betiltott reklám a vegetarianizmust népszerűsítette volna, és tökéletes bizonyítéka annak, hogy ők is bíztak a jól bevált hatásmechanizmusban: szexszel az állatvédelmet is el lehet adni. Kérdés, hogy mit szóltak volna a nők jogait védő szervezetek a női nemet szexuális tárggyá lealacsonyító megközelítés ellen. A poén az, hogy a werkfilm forróbb, mint maga a reklám.

Emily is felszállt a burgervonatra

Hát ez valami mesés volt, nem? Szerintünk a burgerfogyaztási mutatók a plafont verték ezutána reklám után.

Ennél szebben nem lehet kólát inni

Cindy Crawfordnak nem kell bikinire vetkőznie, nem kell ráznia a melleit vagy a hátsóját, elég, ha csak beletúr a hajába és néz. Bármilyen hihetetlen, ez a reklám több szakmai díjat is bezsebelt, és beválasztották minden idők legjobb Super Bowl döntőn vetített reklámja közé.

Player Autószalon