Öt alig ismert strand, tó, fürdőhely Magyarországon

Elképesztő hőség, afrikai levegő, rekordok dőlnek meg újra és újra, és ha összegyűjtenénk az emberek által kiizzadott vizet, abból nagy valószínűséggel újra feltölthetnénk a Pannon-tengert. Jót is tenne egy kis tengerpart, de mivel nincs, így aztán közelebbi édesebb vizekre evezünk inkább. Következő kis összeállításunkban az ország öt olyan fürdőhelyét, tavát, fogjuk ajánlani, amelyek kevésbé ismertek a tisztelt nagyérdemű előtt, és ami pontosan ezen oknál fogva nem hemzseg olyan mértékben a turistáktól, mint mondjuk a Balaton egyes részei.

Palatinus-tó, Esztergom-Kertváros

Kezdésnek egyből itt egy Budapesthez nagyon közeli strandfürdő, az esztergom-kertvárosi Palatinus-tó. A fővárostól mindössze 40 kilométerre fekvő – vonattal is tökéletesen jól megközelíthető- település szélén található egykori bányató, kiváló adottságokkal bír. Nevét is onnan kapta, hogy a régi korok fővárosi látogatói a tó vizét a budapesti Palatinus-strand vizéhez hasonlatosnak vélték, amiben nem is tévedtek sokat, mivel tényleg ez az ország egyik legtisztább vizű tava. A tó város felöli oldalán egymástól maximum 1-1 méterre kis nyaralók sorakoznak, mindegyik saját stéggel. Ezek hihetetlen hangulatot kölcsönöznek amúgy az egész tónak, de az igazi feeling a tavat körbevevő domborzatnak köszönhető. A lényeg természetesen a strandon vár ránk, ahol belépő mindösszesen 400 magyar forintba kerül, de külön felárért lehetőség van búvárkodni (persze csak hozzáértőknek). Kedvencünk pedig, hogy 100 forintért még a klasszikus hangosbemondóba is felolvastathatjuk a magunkét. Vétek lenne nem bemondatni, hogy a haverunkat az anyukája várja a bejáratnál, egy százast tutira megér. Ezzel a stranddal szemközti oldalon pedig egy szabad strand van (csak a kocsibeállásért kell fizetni 500 forintot, de nem kötelező használni) kevesebb infrastruktúrával, homokos parttal. Szóval még válogatni is lehet.







Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

Aki szeretne egy kicsit vadregényesebb helyen lubickolni, annak könnyű szívvel tudjuk ajánlani az Őrségben található Vadása névre elkeresztelt tavat. A Körmendtől 20, Zalaegergszegtől 30 kilométerre fekvő Hegyhátszentjakabtól kicsit északabbra található tó az egész dimbes-dombos, különös hangulatú Őrség egyik igazi gyöngyszeme. A sűrű erdővel körbevett tóban való fürdés, annyira visszaviszi az embert a saját természetéhez, hogy onnan aztán nagyon nehéz lesz majd visszatérni a városba. De nyugi, nem is kell sietni, nincs itt semmi látnivaló, amikor 40 fok tombol a betondzsungelben. Aki tehát úgy dönt, hogy egy könnyű fürdőzésnél többet szeretne itt eltölteni, az nyugodtan megteheti ezt például a Vadása kempingben, ami mindössze 150 méterre van a víztől és ahol még büfé is üzemel, tehát akinél ez a kényelmi opció is bejátszik, az sem marad hoppon.

Deseda-tó, Kaposvár

Szintén a nyugati országrészben, ám annak délebbi részén, a Balaton sekély vizű déli partjának közepétől úgy 50 kilométerre, Kaposvár mellett található a Deseda-tó. Ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava, melynek hossza közel 8 kilométer, szélessége pedig 300-500 méter. Természetesen itt is találhatunk strandot és az előző (a hegyhátszentjakabi Vadása) tóhoz hasonlóan itt is fellelhetünk olyan részt, ahol mindenhol erdő vesz minket körül, miközben épp lubickolunk a tóban. Ha esetleg úgy döntesz, hogy ide szeretnél jönni egy kicsit hűsölni, akkor érdemes azért bringát is hoznod magaddal, mivel a tó körül nyugodtan körbe is tekerhetsz. Igaz mindössze 23 kilométer a leghosszabb útvonal, ám ha beleszámolod a meleget, a strandolást és az ejtőzést a parton, akkor máris egy egész napos program kerekedik belőle. Persze csak ha nem elégszel meg a hűs vizű tóban való úszkálással.


Fehér-körös, Szanazug (Doboz)

Persze azokra is gondolunk, akik az ország dél-keleti felét szeretnék becélozni. Nekik a Békés-megyei Szanazugot tudjuk ajánlani, Fekete-és a Fehér-Körös találkozásánál lévő szabad strand idén is tökéletes vízminőséggel bír. A strand könnyedén megközelíthető mind Békéscsaba, mind pedig Gyula felől akár bringával is, de előbbi településről közvetlen buszjárat is megy a tavasz-nyári időszakban. Akkor sem kell kétségbe esned, ha nem szeretsz egész nap csak úszkálni, mivel azért elég jó kis infrastruktúra vár rád itt. Tudsz bérelni kajakot, kenut, csónakot, vízibiciklit, de akár be is ülhetsz bármelyik vendéglátóipari-egységbe, hogy egy kicsit belülről is lehűtsd magad, vagy épp egynehányjó falattal csillapítsd az úszás után a semmiből előkerülő éhségedet. (Ne lepődj meg, itt elvileg két strando t is találhatsz, bármelyikre is esik a választásod, az tuti, hogy jó lesz.)


Tarcali-tó, Tarcal

A legizgalmasabbat természetesen a végére hagytuk. Bizonyára hallottál már Tokajról, ha másért nem, hát a boruk miatt tuti. Azt is lehet, hogy tudod, hogy Tokaj a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található (és persze strandja is van). Ám itt most kicsit mást szeretnénk mutatni, bár az imént említett vízben sem utolsó dolog fürdőzni. A Tokaj Nagy Kopasz-hegy másik oldalán azonban ott fekszik Tarcal (ahol a bor ugyanolyan finom), Tarcaltól 1 kilométerre pedig egy igazi gyönyörűség, a Tarcali-tó. A bányatavat körülölelő hatalmas sziklafalak igazán különlegessé teszik a fürdőzést, az alacsonyabb szikláról a bátrabbak pedig lazán ugrálgatnak a bányatavakhoz méltóan elég mélyvizű tóba. Azt persze jegyezze meg jól mindenki, hogy a bányatavak hirtelen mélyülnek és csak nagyon jó úszók merészkedjenek egy méternél távolabb a parttól. Felhevült testtel pedig akkor sem ugrunk bele a vízbe, ha az minden vágyunk, különben nagyon könnyen az utolsó beteljesült vágyunk lehet belőle. Félretéve pedig a jó tanácsokat, itt senki ne számítson büfékocsira, meg étteremre, itt természet van, sziklák, fák és a víz. Borozni és kajálni meg lehet majd fürdés után valamelyik tarcali borpincében.



Ha szereted a tavakat, akkor van egy remek cikkünk Európa legjobb tóparti városairól!

(fotók: kaposvar.hu, keptar.oszk.hu, gatterfogado.hu, palatinus-to.hu)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!