Tekerj Európában! – 5 cool bringástúra

Ha meguntad a hazai célpontokat, és már nem tud újat mutatni a Balaton vagy a Fertő-tó körbetúrázása, akkor itt van 5 célpont Horvátországtól Norvégiáig!

Keresztül Anglián

Hossz:

225 km, 3-4 nap

A nyugat-angliai Whitehaventől a keleti oldalon fekvő Wearside partig tartó túra az egyik legnépszerűbb bringás útvonal Angliában. A látványosságot olyan falvak jelentik, mint Keswick, Penrith, Alston és hasonló hegyi települések a Pennine-hegységben. A hegy szó említése után gyakorlott kerékpárosok már sejthetik, hogy a terep nem kifejezetten kezdőknek való, aki valami könnyebbre vágyik, az tekerjen a Fertő-tó körül, ami közelebb is van, és szintén gyönyörű. Megijedni sem kell, ugyanis nem az Alpokról beszélünk, ráadásul a meredek terepviszonyok csak a túra középső szakaszán jellemzőek. Az útvonal jól bejáratott kerékpáros szempontból, de ha profi szervezésre vágyunk, akkor természetesen akadnak erre szakosodott irodák.

Királyság

Éjszaka Alstonban, az egykoron piacáról híres városkában, amely az évtizedek során sok filmben szerepelt köszönhetően hangulatos utcácskáinak.

Szigettúra, Horvátország

Hossz:

250 km, 7 éjszaka

Úszás, kompozás, és természetesen bicajozás: ezt kínálja a Hvar, Korcula és Mljet szigeteket illetveDubrovnikot is érintő túra. Kezdőknek nem feltétlenül ajánlott, ugyanis meglehetősen kemény és hosszú emelkedők is akadnak errefelé bőséges mennyiségben. A Hooked on Cycling angol iroda konkrét programmal rendelkezik, de választhatunk egyéb cégeket is, vagy megtervezhetjük a saját útvonalunkat. Az bizonyos, hogy a terep minden szenvedésért kárpótolni fog bennünket.

Királyság

Korcula szigete, amely az utóbbi időben magának követeli velencétől a „Marco Polo szülővárosa” címet.

Szent Jakab-út, Spanyolország

Hossz:

772 kilométer, 13 nap

Aki azt hitte, hogy a híres zarándokúton csak gyalogolni lehet, az téved, ugyanis a Camino bicajjal is végigjárható. Spirituálisan haladó szellemű kerékpárosoknak kötelező: indulás a francia Pireneusokból, majd cirka 772 kilométer után érkezés Santiago de Compostelába. A Szent-Jakab zarándokút mára kész turisztikai iparág, az útvonal tele van olcsó szállásokkal, fogadókkal, és egyéb intézményekkel. Erre a túrára hazai irodák is szerveznek utakat. Lehet csoportosan vagy egyénileg is tekerni, keményebbek maguk viszik a cuccaikat, kényelmesebbeket kísérőautó segíti.

Királyság

Megérkezés a katedrálishoz Compostelában.

Lotofen, Norvégia

Hossz:

265 kilométer, 8 éjszaka

Az észak-norvégiai Lotofen-szigetlánc felfedezése azok számára is lehetséges, akik nem rendelkeznek Lance Armstrongi képességekkel, ugyanis a terep relatíve sima, nem kell két órán keresztül szerpentinekre feltekerni. A régió klímája az északi-sark közelsége ellenére roppant enyhe, az átlaghőmérséklet egész évben fagypont felett van. A hely igazi cangás paradicsom: Ballstad és Nusfjord között külön kompjárat jár, hogy a biciklisek elkerülhessék a hosszú és meredek Nappstraum alagutat. Halászfalvak és homokos tengerparti tájak váltják egymást ezen az útvonalon, és természetesen csipkézett hegycsúcsokból is bőven akad. A túra – mondanunk sem kell - tökéletesen kiépített bringás alkalmatosságokkal rendelkezik, adott pontokon valóságos oázisok várják a megpihenő kerékpárosokat. A szállások rendszerint festett halászházakat jelentenek, némelyikük akár 1000 éves is lehet! Ha érdekel a dolog, és saját szervezés helyett profikat választanál, akkor jópár opció közül lehet választani, ezek egyike a Skedaddle.

Királyság

Szauna után csobbanás egy fjordban. Ne feledjük, ez a vikingek földje!

Dordogne, Franciaország

Hossz:

273 km, 7 nap

A Bordeaux-hoz közeli Dordogne-megye Franciaország egyik legfestőibb pontja, amely apró, falvaival (La Roque-Gageac, Beynac, Sarlat), tökéletes kastélyokkal és jó infrastruktúrával tökéletes bringás terep. Ez az útvonal hobbistáknak is kedvező, ugyanis nélkülözi az igazán brutális terepviszonyokat. A hely ismerői szerint minden esély megvan arra, hogy ezen a túrán a kerékpározók meghízzanak, ugyanis remek éttermek találhatók a túravonalon, amelyek közül nem egy Michelin-csillaggal is büszkélkedik. A dordogne-i Bike-Bus bringakölcsönző és utazási iroda minden igényt kielégítő túrákat szervez, és profin lefedték a túraútvonalat, szóval senkit sem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Királyság

Rocamadour, a túra legdrámaibb kilátásával rendelkező pontja, itt látható a St. Amadour által készített fekete Madonna is.

Igazán vagányok és feltűnésre vágyók akár brutálisan trendy gépeken is végigtekerhetik a fentebb említett túrákat!

 

 

Player Autószalon

Állítólag a tökéletes reklámhoz három dolog kell: kisgyerek, kutya és egy jó nő. Egy másik iskola szerint ezekből elég az egyik, szóval a gyereket meg a kutyát most hagyjuk. „Sex sells”, avagy formás női idomokkal bármit el lehet adni, természetesen kaját is.

Bikini, hambi, erotika

Nina Agdal 18-as karikáért kiáltóan falja a szaftos burgert. Ketchup és ajaknyalogatás lassítva: megéheztünk...

Nem látja a krumplit, érted?!

A Nando’s-nál rájöttek, hogy mi kell a népnek. Ha reklám, akkor legyen vicces és legyen benne két nagy mell. A történet egyszerűen fergeteges (nem az) és abban is biztosak vagyunk, hogy ha létezne Szőke Nők Világszövetsége, akkor tiltakozna a hirdetés miatt, elvégre meglehetősen rossz fényben tüntetik fel sorstársukat.

Tuti ziccer: fagyi

Bizonyos hölgyek nem tudnak nem erotikusan fagylaltot fogyasztani, de az szabad szemmel is látható, hogy a reklámban szereplő szőkeség erősen rájátszik a műveletre. Nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy ez egy valódi, létező terméket népszerűsít, de attól még működik.

Egy bombanő a vízben

Ez a reklám a szexista hirdetések iskolapéldája. A szinopszis elfér egy névjegykártyán: a srác ül a strandon, megiszik egy láda sört. Amikor az utolsó üveghez ér, kijön egy bombázó a vízből, és megissza a sörét. Vége. A reklámban látható hölgy annyira híres, hogy neve is van: Zilda Williams. A reklám egyébként nem egy sörmárkát, hanem egy sörökkel foglalkozó szájtot hirdet.

Saláta szexin

A Carl’s Jr. amerikai gyorséttermi hálózat olyan reklámokat csinál olyan csajokkal, hogy az kriminális, 18-as karikáért és egy vödör jégért kiált. Ebben a filmjükben Kim Kardashian falja a salátát nagy kedvvel.

Állatvédők beindulva

A radikális állatvédő szervezet,a PETA szereti az ütős reklámkampányokat, és ennek rendre bizonyítékát is adja. Ez a betiltott reklám a vegetarianizmust népszerűsítette volna, és tökéletes bizonyítéka annak, hogy ők is bíztak a jól bevált hatásmechanizmusban: szexszel az állatvédelmet is el lehet adni. Kérdés, hogy mit szóltak volna a nők jogait védő szervezetek a női nemet szexuális tárggyá lealacsonyító megközelítés ellen. A poén az, hogy a werkfilm forróbb, mint maga a reklám.

Emily is felszállt a burgervonatra

Hát ez valami mesés volt, nem? Szerintünk a burgerfogyaztási mutatók a plafont verték ezutána reklám után.

Ennél szebben nem lehet kólát inni

Cindy Crawfordnak nem kell bikinire vetkőznie, nem kell ráznia a melleit vagy a hátsóját, elég, ha csak beletúr a hajába és néz. Bármilyen hihetetlen, ez a reklám több szakmai díjat is bezsebelt, és beválasztották minden idők legjobb Super Bowl döntőn vetített reklámja közé.

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?