Úristen! Mindjárt szülünk!

A leányálomnak vége. A harmadik trimeszter egy nőnél sem olyan örömteli, mint a második, mivel a has megnő, a járás és a légzés nehézkessé válik, a magzat pedig akkorákat rúg, hogy fájdalmat okozhat.

Sehogy sem jó

A 28. héten körülbelül 1000 grammot nyom a magzat, és innentől kezdve akár napi 25-30 grammot is gyarapodhat, azaz a has erőteljesen növekedni kezd, és a teljes éjszakát átívelő alvás a múlt ködébe vész. Nincs fix recept, minden nő másképpen próbálja komfortossá tenni a hitvesi ágy ráeső részét, de sokak szerint oldalt fekve, egy párnát a két térd közé bújtatva még úgy-ahogy elviselhető az éjjel, bár amikor a gyerek belül átfordul, akkor az ébredés elkerülhetetlen – márpedig átfordul. Nem egyszer, hanem többször is.

Mi történik pontosan?

A harmadik trimeszter a 28. héttől a szülésig tart, optimálisan a 40. hétig. A kismama súlya ilyenkor gyarapszik a legtöbbet, és a has leereszkedik, ha a baba megfordul, ám ha közvetlen szülés előtt még mindig a lába áll „kifelé”, akkor valószínűleg császáros szülésre kell számítani.

Gyomorsav

Ha a kialvatlanság nem lenne elég, a gyomorégés is bejön a képbe, de míg a testi növekedés ellen képtelenség tenni, előbbit ki lehet nyírni, mégpedig borzasztó egyszerűen: nem kell olyan ételt enni, ami savat termel, szóval főtt paradicsomos tésztát ne nagyon készíts vacsorára, inkább spenótot, krumplit vagy halat - böngéssz bátran receptekért az internet rémisztően szövevényes gasztroblog kínálatában.

Vizesedés

A 33. hét után - amikor a baba hossza 40-45 centiméter, a súlya pedig 1800 gramm körül van – bevizesedhet a kéz, a kar, vagy éppen a láb is. A kismama ilyenkor már nehezen mozog, de a vizesedésnek jót tesz a mozgás, így azok után, hogy alkalmi szakácsnak betanultál (bár értelmes férfi tud főzni), masszőrként is kénytelen vagy helytállni, mert fogd fel: olyan hosszú sétát, amivel a visszaapad egy duzzadt boka, már nem bír ki egy hetedik-nyolcadik hónap tájékán lévő nő. A masszázsnál mindössze egy dologra kell figyelni: a medence, a csípő és a derék tájéka kerülendő, a láb, a boka, a kar, a kéz és a nyak viszont mehet.

Nem bokszol, keményen üt

A magzat sokat alszik mostanság, ébren viszont meglepően aktív, a mozgását pedig jóindulattal sem lehet ficánkolásnak hívni: erőseket rúg vagy üt (kívül is érezni, ha odateszed a kezed), és simán fájdalmat okozhat a kismamának. Erre mondja majd az idősebb rokonság, hogy „kis vasgyúró” lesz belőle, de az idézőjelben kiemelt két szót most megjegyzed, és soha az életben nem mondod ki - meghagyod a parkban kallódó nagymamáknak.

Csak csipeget

A 36. héttől a nők gyomra összeszűkül a megnövekedett méh nyomására. Nehéz ilyenkor jóllakni, napi három alkalom helyett sokan akár hatszor is odaállnak a hűtő elé, és nem tudják eldönteni, hogy miből egyenek egy fél előételnyi adagot. A gyerek tüdeje mindeközben kifejlődött, koraszülés esetén már képes lenne a kinti átállásra. A 37. héten némileg visszatér az étvágy, a baba ugyanis – felkészülve a születésre - nagy valószínűséggel fejjel lefelé fordul (ha ez nem történik meg, akkor sincs mitől félni, mert erre akár az utolsó pillanatban is képes lehet), és a gyomor helyett a húgyhólyagot nyomja, azaz sűrű vizelési ingert okoz. Ez ellen még a legfinomabb étel sem segít, ezen nem segít semmi, ez már így lesz, amíg meg nem születik, szóval türelmesen hallgasd csak, hogy: „pisilnem kell”.

Kötelező vizsgálatok

33-37. hét között: a magzatvíz, a méhlepény és természetesen a magzat ultrahangos vizsgálata
36. héttől: heti rendszerességgel CTG
Vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat minden védőnői és orvosi látogatásnál.

Gyerekszoba

„Jó lesz az majd akkor, amikor kórházban fekszenek” – gondolod te. „Vegyük meg és rakjuk már össze a rácsos ágyat” – hangoztatja a várandós nő már egy hónappal a szülés előtt, és jobban jársz, ha hallgatsz rá, mert egy: a kismamát ilyenkor tényleg nem szabad felbőszíteni, kettő: maximum két órába telik elmenni a boltba és megvenni az ágyat, a pelenkázó asztalt és egy fotelt a szoptatáshoz, otthon pedig még egy óra összeszerelni. Bármelyik szombat délután megfelelő.

Szabadság és CTG

Általában a 36. héttől kezdik meg a kismamák a szülési szabadságukat, azaz egész álló nap otthon vannak. Jó idő esetén talán „levonszolják” magukat a parkba olvasni, vagy szimplán csak merengenek a tévé előtt, befejezik a megkezdett sorozatot, és téged hívogatnak a munkahelyeden minden egyes jelző fájás után. Ettől a héttől kezdve kötelező a heti CTG vizsgálat, amivel a magzat szívhangját és általános állapotát vizsgálják, illetve a méh összehúzódásait figyelik. Túlhordás esetén minden másnap kell CTG-re menni, és ha már idáig jutottál, az semmi mást nem jelent, csak hogy közel a szülés… de erről majd legközelebb…

Ja! És a szex?

Az utolsó trimeszterben ezt a kérdést tessék feltenni a nőgyógyásznak.

Lemaradtál Apaképzőnk eddigi részeiről? Itt vannak!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!