5 forralt bor recept, hogy jókedvűen vészelhessük át a telet

Gordon Ramsay-é a jobb, vagy Mautner Zsófié? Kovács Anti sommelier-é vagy Unfieldé? Kezdődjön a nagy verseny!

Elsőnek jöjjön a magyar blogoszféra Nigellája, Mautner Zsófié!

Aztán Kovács Antal, boros megmondóember és sommelier verziója:

Megszólal a fiatalabb generáci is, ez Unfield forralt bora:

A NoSalty-nak is van mondanivalója a témában:

És itt van Gordon Ramsay is. Mivel ő angolul beszél, ezért itt lentebb, a videó alatt kicsit fordítottunk:

Először is: a bor. Nincs az a fűszermennyiség, ami az olcsó, rossz alapanyagot csodálatos forralt borrá varázsolná.

A fűszerek: kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, citromfűgyökér, fahéjrúd. Gordon az egészet becsavarja egy sajtkészítéshez használt szövetbe, de enélkül is simán nekiállhatunk, legfeljebb rendes szűrőn áteresztjük a nedűt, ha elkészültünk. A fűszeres batyu mehet a felmelegített borba, majd kapjunk elő, és hámozzunk meg egy narancsot! Vágjuk cikkelyekre, és tegyük az edénybe ezeket és a héját is! Egy teáskanál barna cukor is kerüljön bele! Itt jön egy trükk: Gordon pár teáskanálnyi tartósított gyömbért is a lábasba helyezett. Ez a dolog nem más, mint a gyömbér törzse édes szirupban, Angliában gyakran teszik süteményekhez. Itthon delikben kapható, 600–700 forintos áron (vagy fölötte, kereskedője válogatja).

Ezek után négy–öt percig melegítsük a bort, de ne forraljuk fel, mert akkor eltűnik belőle az alkohol, ami a forraltbor-készítés Mohácsát jelentené. Ramsay ráadásként diókat, mogyorót, mandulát pirít, megsózza, és őrölt cayenne borsot (helyettesíthetjük szimpla csiliporral) és pirospaprikát is szór rá (az övé pimiento fajtából készült, ami egy édesebb fajta, nekünk jó lesz a szegedi vagy kalocsai is). A diókat felmelegíti, és végül egy kis friss rozmaringot is szór rájuk. Ezt a pikáns rágcsálnivalót eszegeti a kiváló téli ital mellé.

Szerintünk érdemes mindet tesztelni, aztán meséld el nekünk, melyik volt a legjobb!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon