Tüzet rakni ezerféle módon lehet, megmutatjuk az egyik legtakarékosabb, leghasználhatóbb megoldást

A svéd fáklya praktikus, és takarékos módja a tűzrakásnak. Igaz, igényel egy kis előkészületet, de ugye semmi sincs meg magától, miért pont a tábortűz lenne kivétel.

A recept egyszerű, végy egy száraz, lehetőleg kemény fájú rönköt - bükk, tölgy, akác - vágd be nagyjából a 3/4-ig, mintha tortát vágnál a szülinapodon. Javaslom, hogy használj láncfűrészt, de az igazi kemény legények kézi fűrésszel is elbíbelődhetnek. Ha kész vagy, pár száraz gallyból és a forgácsból építs csinos kis rakást a tetejére és gyújtsd meg.

A lehulló parázstól lassan elkezd majd égni a fatörzs belseje is, ami a vágásokon át kap majd friss levegőt, de az elején fújni is lehet. Egy tönk így 3-4 órán át ad meleget, nem kell folyton fát pakolni rá, piszkálni és egy ideig még mozdítható is, gond nélkül arrébb lehet rakni. A svéd fáklyát azért szeretjük, mert takarékos, és prímán megáll az edény is a tetején, amiben aztán teától a pörköltig bármit lehet főzni.

Ha pedig nincs rá szükség, egy kulacsnyi vízzel eloltható az egész. Akár félidőben is, így később - száradás után - újra gyújtható a tábortűz. Okos ember, ha láncfűrész közelébe kerül, gondol a jövőre is és 6-8 tönköt előkészít későbbi használatra. A vágáshoz jó a csöves elektromos láncfűrész is, de bivalyerős benzinessel az igazi.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés