Egy nemzetközi kutatócsoport szerint fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.

Ha az „üvegházas” klíma hosszú távon rögzül a Földön, akkor globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban, így jelentősen fel kéne gyorsítani az átmenetet egy emissziómentes világgazdaság felé.

„Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást” – magyarázta Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon el – hangsúlyozták a kutatók. Az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása ugyanis kibillenti egyensúlyából időjárásunkat, és

ha a Föld gépezetét felborító elemek egyenként meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata pedig a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszíthatja.

A tanulmány szerzői szerint a megjósolt állapot elkerüléséért többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése. Többek között javítani kell az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzésére kell törekedni, valamint olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből, illetve és föld alatti tárolásukat.

Ez is érdekelhet:

Nemet mondtak a műanyag palackra a fővárosi állatkertben

Nem engedélyezik a továbbiakban a PET-palackos üdítők forgalmazását az állatkert büféiben.

(forrás: Phys.org, Science Daily, The Guardian, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Tíz egyszerű kérdés, amire iskolásként tudtad a választ – vajon most is menne?

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!
Hirdetés