Zöldenergiával működtetnék Indiában a vonatokat

Indiában a fő közlekedési eszköz nagyobb távolságokon a vonat, amellyel naponta 23 millió ember utazik. És mivel az ázsiai ország a világ harmadik legjelentősebb károsanyag-kibocsátója, ezért az ottani fejesek egy ideje azon ügyködtek, hogy a közeljövőben zöldenergiából is megoldható legyen a vonatok üzemeltetése.

Így nemrég Újdelhi környékén fel is szerelték a napkollektorokat az első szerelvény tetejére. A napenergiával a szellőzőrendszert, a világítást és az információs kijelzőket működtetik. Felhős idő esetén akkumulátorra kapcsolják ezeket a berendezéseket, csak végszükségben használnak dízelmotort.

Sandeep Gupta, a napelemek gyártásával és telepítésével foglalkozó vállalat alelnöke és ügyvezető igazgatója elmondása szerint nem volt egyszerű feladat a napelemeket a vonatkocsik tetejére illeszteni, mivel azok 80 km/h-s sebességgel száguldanak.

Nem volt egyszerű feladat a napelemeket a vonatkocsik tetejére illeszteni

A tervek szerint az elkövetkező fél évben legalább négy további vasúti szerelvényen helyeznek el napelemeket. A napkollektorok felszerelésével egyébként szerelvényenként évi 21 ezer tonna dízelolajt takaríthatnak meg, szóval ez egy nagyon jó iránynak tűnik. Így ugyanis lényegesen csökkenteni lehet a károsanyag-kibocsátást abban az Indiában, amely rövid időn belül a legnépesebb ország lesz a bolygón.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon