Három elektromos Konával fogott érdekes kísérletbe a Hyundai: ellenőrzött körülmények közt próbálták ki, mennyit lehet legfeljebb elmenni egy feltöltéssel, ha a minél jobb hatótáv elérése a célunk.

Az elektromos autókkal szembeni egyik legnagyobb ellenérv a szerény hatótávolság. Bár az újabb modellek rengeteget fejlődtek ezen a téren, még így is legfeljebb 3-500 kilométerrel számolhatunk típustól és vezetési stílustól függően, ami után legalább félórás, de akár több órás töltés is következik. Pedig a mai elektromos autókból ennél jobb hatótávot is ki lehet hozni.

A Hyundai legutóbbi kísérletében három Kona Electric vágott neki, hogy minél nagyobb távot tegyenek meg egy feltöltéssel.

Az egyik autóban a német Auto Bild újságírói, míg a másik kettőben a Hyundai munkatársai ültek, és a 3,2 kilométer hosszú Lausitzringen addig autóztak körbe váltott sofőrökkel, amíg csak tartott az energia az akkumulátorban.

A 64 kilowattórás akkuval a Kona Electric a gyári adatok szerint 484 kilométert tehet meg egy feltöltéssel, ehhez képest a legjobb csapat 1026 kilométerre jutott,

de a másik kettő is 1018 és 1024 kilométert tett meg. A kísérletben a városi forgalomhoz hasonló tempóval hajtottak, 29 és 31 km/óra közti átlagsebességgel, az eredményt a Dekra hitelesítette.

A játékszabályok szerint a sofőrök használhatták volna a klímát, de a jobb hatótáv érdekében egyikük sem tette, és a multimédiás rendszert sem kapcsolták be. Az autókon az a kis gördülési ellenállású Nexen abroncs volt, amivel a Kona Electric kijön a gyárból, úgyhogy

a lehetőség adott, hogy a gyári adatnál akár többszáz kilométerrel messzebb jussunk az elektromos Hyundaijal.

Ez is érdekelhet:

975 kilométert autóztak egy feltöltéssel a Tesla Model 3-mal

Nem abszolút rekord, de ezzel a típussal még nem mentek ennyit.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Új fényeket kap, de marad a nagy maszk a BMW 4-es Gran Coupén és i4-en

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés