Fangio, Hill és Moss is vezették ezt a Ferrari 290 MM versenyautót, ami nemrég elég tekintélyes összegért cserélt gazdát, ugyanis több mint hatmilliárd forintnak felel meg az összeg, amit kifizettek érte.

Enzo Ferrari versenycsapata az ötvenes években alapozta meg az ágaskodó paripás márka máig tartó legendáját, többek között olyan gépekkel, mint ez is. 1956-ban épült a Scaglietti karosszériás 290 MM, aminek az első futama máris a legnagyobb erőpróba volt, amit csak el lehetett képzelni, a Mille Miglia ezer mérföldes közúti száguldása.

Az első versenyén máris a második helyen futott be

Peter Collinsszal a volánnál, és a Ferrari-csapat elég nagy sikert aratott a maratoni futamon, hiszen az első öt helyen a saját autójuk végzett. A 0628 számú versenyautót később a kor legnevesebb pilótái vezették, köztük Juan-Manuel Fangio, Phil Hill és Sir Stirling Moss is.

Nem kevésbé illusztris azoknak a versenyeknek a listája, ahol indultak ezzel a Ferrarival. Targa Florio, Nürburgring, valamint a Buenos Aires-i 1000 kilométeres verseny, ahol szintén dobogós helyen végzett. 1957-ben indult még Sebringben, és

a legutóbbi felújítás során éppen olyan állapotba hozták, mint amiben az utolsó gyári futamán pompázott.

Összesen négy darabot építettek ebből a típusból, és csak három maradt fenn, azok közül ez itt az egyik.

Az eleinte még 3,5 literes, négyhengeres motorral szerelt 290 MM a következő évben egy ugyanekkora hengerűrtartalmú V12-es motort kapott, úgyhogy képzelheted, micsoda hangja van.

Beindítani azonban talán csak az új tulajdonosa fogja, aki az RM Sotheby’s legutóbbi aukcióján 22 millió dollárt, azaz 6,3 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett érte.

Ez is érdekelhet:

Hihetetlen összegért ment el a Párizs–Dakar-ralit megjárt Porsche 959

A valaha készült hét példány egyikét árverezték el.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A cipőkollekció, melyben kompromisszumok nélkül lehetsz szabad, egyedi és vagány

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

Piacot akar robbantani az új Audi Q6 e-tron

További cikkeink a témában