Mutatjuk a megmozdulást, amiért Michael Schumachert kizárták az 1997-es világbajnokságról.

Ha már a hétvégén Spanyolországban körözgetnek a versenyzők, felidézzük a Formula–1 egyik legvitatottabb párbaját, amit az 1997-es szezonzárón, a jerezi Európai Nagydíjon láthattuk Michael Schumacher és Jacques Villeneuve között. Persze a tét nagy volt, hiszen mindkét pilóta a világbajnoki címért ment – a futamot megelőzően a német egy ponttal vezetett a kanadai előtt.

A versenyt Schumacher nem tudta befejezni, a 49. körben ugyanis kiesett, miután Villeneuve egyik előzési kísérleténél ráhúzta az autót a belső íven előnyösebb pozícióban lévő kanadaira, aminek következtében a kavicságyban kötött ki. Bár Villeneuve autója is megsérült, ő folytatni tudta a versenyt, és végül az első futamgyőzelmét szerző Mika Häkkinen és David Coulthard mögött a harmadik helyen ért célba, ezzel pedig megszerezte első és egyetlen világbajnoki címét:

Schumacher manőverét kivizsgálta az FIA fegyelmi bizottsága, majd arra a megállapításra jutottak, hogy a német „ösztönös reakciója mögött nem feltételezhető előre megfontoltság vagy rosszindulat, mindazonáltal súlyos hiba volt”. Két héttel a futam után pedig utólag kizárták az 1997-es világbajnokságról.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában