Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eredetileg kék volt

Furcsa, hogy nem az eredeti színében pompázik a DB5, hiszen úgy tartják, hogy eredeti állapotában minden autó értékesebb. De ez az Aston Martin sokszor cserélt már gazdát, és többször is átfestették. Eredetileg Sierra kék színben gördült ki a gyárból, majd ezüstre festették, egyszer visszaállították az eredeti sötétkék színét, de mára ismét ezüstben pompázik. El kell ismernünk, hogy ennek a típusnak egyszerűen az ezüst áll a legjobban.

Lemezjátszó is van benne

Nem is lenne igazi zenészautó a gyártási évére és tulajdonosára utalva 64 MAC rendszámú Aston, ha nem lenne benne rendes hifi. Persze a hatvanas években ez egy kicsit mást jelentett, mint ma. Motorola gyári rádió és motoros antenna került bele, valamint egy Philips Auto-Mignon lemezjátszó. Igen, ebben az Aston Martinban bakelitlemezeket is lehet hallgatni, a 7 colos, 45 perces SP korongokat éppen úgy kell betenni, mint a mai CD-lejátszókba a lemezeket.

Paul McCartney neve is rajta van

Nem a gyárban került bele, hanem az egyik lelkes tulajdonos hímeztette rá Paul McCartney nevét a hátsó ülésre. A zenész 1970-ben adta el az autót, ami aztán még számos alkalommal tulajdonost cserélt. 2002-ben vette meg egy gyűjtő, aki felismerte a Beatleshez köthető DB5 jelentőségét, és az első alaposabb felújítást végeztette rajta, visszaadva eredeti kék színét. Valamikor ekkor kerülhetett rá a „Baby you can drive my car” is a bőrkárpitra és a kesztyűtartóra.

Megpiszkálták a motorját

2012-ben 344 ezer fontért (120 millió forintért) ismét új tulajdonoshoz került McCartney Aston Martinja, aki úgy döntött, hogy pénz nem számít, tökéletes állapotba hozza a sportkocsit. Ismét ezüstre festette, és a motort sem hagyta érintetlenül, az eredetileg 4 literes hengerűrtartalmát 4,2 literesre fúrták fel, amivel a teljesítménye 282-ről 315 lóerőre, a legnagyobb nyomatéka pedig 380-ról 413 Nm-re nőtt. Ezekkel a számokkal még ma is tiszteletet parancsol a DB5.

Félmilliárd forint már elég volt rá

Nem ez a legdrágább DB5, ami valaha elkelt, hiszen a Goldfinger és Thunderball forgatásán használt James Bond-féle Aston Martinért évekkel ezelőtt 4,6 millió dollárt, azaz mintegy 1,2 milliárd forintot fizettek ki. Paul McCartney autóját pedig ennek az összegnek kevesebb, mint a feléért is hazavitte valaki: a Bonhams londoni árverésén decemberben 1 345 500 fontot, azaz körülbelül 467 millió forintot adtak érte.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.