Sokat lehetne vitázni arról, hogy melyik a világ leggyönyörűbb autója, de ez az Alfa Romeo biztosan ott lenne közöttük. Az idei kaliforniai Concours d’Elegance zsűrije mindenesetre a legszebb díját ennek a Touring karosszériás 8C 2900B-nek ítélte.

209 előre gondosan kiválasztott csodálatos veterán autó közül választották a Pebble Beach-i Concours d’Elegance legszebb autójának ezt az Alfa Romeót, és ezzel csak egyetérteni tudunk. A Touring karosszériás 8C 2900B az olasz gyártó háború előtti típusainak csúcsát jelentette, minden megvan benne, amiért imádni lehet, hiszen gyönyörű és gyors is.

Nem véletlen, hogy már harmadszor nyerte meg a show legszebbjének járó díjat ez a típus, korábban egy másik Berlinetta 2008-ban és egy Spider 1988-ban.

A nyolchengeres motorjáról 8C-nek nevezett széria egyik legjelesebb darabja ez a 2900B,

amiből 1937-ben csupán tíz példányt építettek, a legtöbbre a Carrozzeria Touring műhelyében álmodtak karosszériát. A képeken látható modell a hosszabb, háromméteres tengelytávú Lungo változat, elképesztő méretű, 19 colos kerekekkel.

A Pebble Beach-i Concours d’Elegance történetében csak egy típus nyert ennél többször díjat, a Bugatti Type 57 különféle változatai hatszor kaptak elismerést.

A 8C motorját eredetileg versenyautóhoz tervezték,

az utcai modellekbe ennek a csökkentett teljesítményű változata került. A 2900B esetén a 2,9 literes, soros nyolchengeres, két Weber karburátoros és két Roots kompresszoros motor erejét 220-ről 180 lóerőre csökkentették, de ezzel egyben megbízhatóbbá is tették.

A képeken látható példányt 1937-ben a párizsi autószalonon állították ki,

elvitték a milánói és a következő évben a berlini szalonra is, majd az Alfa Romeo reklámfotóihoz használták. Az ötvenes évekig Németországban volt, utána egy angol gyűjtő vette meg, végül az Egyesült Államokba került, itt újították fel először 1990-ben.

2001-ben már díjat nyert az előző tulajdonosánál, utána került a jelenlegihez.

A Beverly Hills-i David Sydorick csak Zagato karosszériás veteránokat gyűjt, de ez esetben kivételt tett, és a képeket elnézve meg tudjuk érteni.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Szerinted ki lesz idén a Forma–1 világbajnoka? Szavazz!
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz